Reddingsactie: Dracaena met rot en wolluis

Gisteren sprak mijn vriendin me aan betreffende haar kamerplant. De kamerplant zou witte vlekken hebben en bruine uiteinden aan de bladeren. Ik herkende de plant onmiddellijk als een Dracaena. Het gaat over een mooie grote kamerplant en omdat het zonde zou zijn dat deze zou doodgaan, ben ik met een reddingsactie gestart al moet ik toegeven dat ik geen plantenexpert ben.

Stap 1 – Analyse van de zichtbare delen van de plant

ROT

De twee kleinere planten zijn duidelijk rot. De stam is wak en uiterst flexibel. Deze zal ik volledig moeten verwijderen. De stam van de grotere plant is stevig. Echter zijn de 2 uiteinden van de vertakkingen (zonder bladeren) rot, deze zullen ingesnoeid moeten worden zodat het rotte gedeelte weg is.

WOLLUIS

Je ziet aanwezigheid van wolluis. Het is nog niet overwoekerend dus ik denk dat ik deze wel kan behandelen.

BRUINE UITEINDEN AAN HET BLAD

Te veel water kan hiervan de oorzaak zijn. Hieraan kan ik op dit moment niet veel veranderen.

Stap 2 – nazicht wortels

De plant had net water gekregen. Omdat deze planten eerder van droogte houden, heb ik de plant even uit de pot genomen zodat ik de wortels kon nakijken. Zo kon ik ook zien of deze misschien in een grote pot moest overgeplant worden.

De twee kleinere planten waren volledig rot tot in de wortel. De wortels van de grotere plant waren niet aangetast en dat was een goed teken.

Stap 3 – Het reddingsplan

Ik wil even meegeven dat ik in het geheel geen planten expert ben. Maar toch wou ik de plant nog een kans geven gezien de conditie nog niet zo erg is. Beter iets doen, dan de plant gewoon wegdoen.

WORTELS

De twee kleinere rotte planten heb ik verwijderd. Ook heb ik de aarde verwijderd rond de kluit, als ook resten van afgebroken wortels.

Omdat ik geen grotere pot had, heb ik terug dezelfde pot gebruikt. Er zaten eerder 3 planten in en nu zal er maar ééntje terug in de pot gaan.

Ik heb de pot volledig schoongemaakt en verse potgrond gebruikt.

ROT

De twee uiteinden van de vertakkingen zonder bladeren werden teruggesnoeid zodat alle rot weg is.

WOLLUIS

Voor de verdere behandeling heb ik de pot afgedekt met een plastiek zak. Dit omdat ik wil vermijden dat het product met wolluis op mijn verse potgrond terecht komt en omdat ik geen water wil toevoegen. Omdat het zonnetje al vroeg van de partij was, heb ik voor deze behandeling ook een schaduwplekje opgezocht.

Daarna ben ik even in mijn kasten gaan rondsnuffelen om te zien wat ik zoal staan had. Ik heb een mengel gemaakt van spiritus, azijn en antiparasitaire shampoo die ik wel eens gebruik voor de katten. Met een klein verfborsteltje heb ik alle groene delen + bovenste gedeelte van de stam ingesmeerd. Op de rest van de stam was er geen teken van wolluis.

Een van mijn buren passeerde me terwijl ik de bladeren aan het behandelen was met het klein penseeltje. Ze zei vriendelijk ‘hallo’ maar keek toch wat bedenkelijk naar me. Begrijpelijk aangezien ik de laatste dagen het een en het ander aan het schilderen was buiten. Best grappig.

Dus, dit mengsel heb ik ongeveer 10 tot 15 minuten laten inwerken. Daarna heb ik de plant grondig schoon gespoten met de tuinslang.

Daarna heb ik de plant volledig bespoten met redelijk heet water en tenslotte heb ik met een zachte doek, blaadje per blaadje, de plant droog gewreven om eventuele resten van de wolluis te verwijderen.

Stap 4 – Eindresultaat

Uiteraard kan ik niet met zekerheid zeggen dat alles weg is omdat ik geen wolluis meer zie. Het zal dus belangrijk zijn om de plant heel goed in het oog te houden en indien nodig terug te behandelen.

Stap 5 – Mijn vriendin is de beste

Mijn vriendin is ondertussen op de hoogte van de make-over van haar plant. Ze ziet me regelmatig in de tuin bezig en weet dat ik best graag met plantjes en bloemen bezig ben.

En nu heb ik de plant cadeau gekregen. Dit is ontzettend lief van haar. Uiteindelijk is het ook mijn eerste ‘kamerplant’ in onze nieuwe woonst omdat ik mijn focus, na onze verhuis, op de aanleg van het buitentuintje gericht had.

De plant staat nu naast mijn bureau op een schaduwrijke plaats.

Thanks S. !

Print Friendly, PDF & Email

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!