Ajuinpuree: makkelijk en lekker

Ik eet heel graag puree en ik vind gestoofde ajuin heel lekker. Vandaag maak ik dus een combinatie van beiden: ajuinpuree. Voor mij is dit een ideaal aardappelgerecht en past deze uitstekend bij vlees en voornamelijk bij gehaktbereidingen.

1 – Bereiding aardappelpuree

 • Aardappelen
 • 2 eieren
 • Peper
 • Zout
 • Nootmuskaat
 • Pili Pili
 • Kurkuma

Puree is simpel om klaar te maken.

Aardappelen schillen, koken in water met wat zout en afgieten. Daarna de aardappelen pureren.

2 eieren en de kruiden toevoegen en het geheel nogmaals goed pureren.

Uiteraard zijn de pili pili en de kurkuma optioneel.

Als de puree te vast is, kan je ook wat melk toevoegen. Je kan hem ook smeuïger maken door op het einde nog een klontje boter toe te voegen. Gezien ik daarna mijn gestoofde ajuinen nog dien toe te voegen heb ik ervoor gekozen om de melk en de boter achterwege te laten. Ik wil ook niet eindigen met ‘soep’.

2 – Bereiding Ajuinen

 • Ajuinen
 • Braadboter
 • Olijfolie
 • 1 bouillonblokje (groenten of kip)
 • Peper
 • Zout
 • 2 Laurierblaadjes
 • 1 Takje tijm

Ik pel de ajuinen en snij deze in halve ringen.

Ik laat boter smelten in een kom en voeg de ajuinen toe. Deze laat ik rustig stoven op een laag vuurtje. Ik controleer regelmatig of het geheel niet ’te droog’ wordt. Kan het geheel nog wat vetstof gebruiken dan voeg ik wat olijfolie toe.

Als smaakmakers voeg ik toe: 1 bouillonblokje (groenten of mijn voorkeur: kip), peper, zout, 2 laurierblaadjes en 1 takje tijm. Dit geheel laat ik verder stoven tot ik tevreden ben met de kleur van de ajuinen. Daarna verwijder ik de 2 laurierblaadjes en het takje tijm.

3 – Ajuinpuree

Daarna voeg ik het geheel van de gestoofde ajuinen toe aan de puree en meng ik alles goed door elkaar met een houten lepel.

Daarna even proeven en verder op smaak brengen met peper en zout.

De ajuinpuree is nu klaar.

4 – Handige tip

Ruiken je handen naar ajuin? Dit kan je snel oplossen door je handen in te zepen en dan met je ingezeepte handen over je inox kraan wrijven. Handen afspoelen en afdrogen en weg is de ajuin-geur. En je kraan is terug ook weer blinkend.

Smakelijk!

Deze post werd verstuurd in .

Geef een reactie