Zelf mayonaise maken

Vandaag heb ik nog eens zelf mayonaise gemaakt. Ik moet toegeven dat dit al enige tijd geleden was. Maar zelf gemaakte mayonaise is de smaak echt wel waard. Dus hier gaan we.

1 – Ingrediënten

2 eieren

Hiervan gebruik ik enkel het eigeel, maar je kan ook het volledige ei gebruiken. Normaal gebruik ik maar 1 ei, maar aangezien ik een mooie pot mayonaise wil maken, gebruik ik er dit keer 2. De eitjes heb ik gekregen van mijn lieve schoonouders die een aantal kippen lopen hebben. Als dank voor de eitjes geven wij regelmatig een zak kippenvoer aan hen.

Olie

Deze keer heb ik gekozen voor koolzaad olie. Het is de eerste keer dat ik deze olie gebruik voor het maken van mayonaise.

Mosterd

Ik gebruik graag een goede portie mosterd, de hoeveelheid is natuurlijk persoonlijk. Wil je de mosterdsmaak niet overheersend dan gebruik je wat minder, hou je best wel van de smaak en wens je wat pittigheid, dan kan je royaler zijn.

Azijn

Hier gebruik ik persoonlijk niet te veel van. Ben je geen voorstander van azijn dan kan je de mayonaise perfect maken met enkel citroensap.

Citroensap

Ik gebruik een beetje in het begin van het recept aangezien ik tijdens de bereiding steeds kan toevoegen zodra het mengsel te dik wordt.

Peper & zout

Hier eveneens hetzelfde: ik gebruik ‘wat’ in het begin van mijn recept, maar eens de mayonaise klaar is kan men gerust nog peper en zout bijstrooien om verder op smaak te brengen.

Pili Pili

In veel van mijn gerechten gebruik ik pili pili. Niet zozeer om gerechten pikant te maken, maar gewoon om een beetje pit te geven. Uiteraard kan dit weggelaten worden bij het maken van mayonaise.

Bieslook

Het is nu lente en mijn bieslook staat ondertussen heel mooi in de tuin. Ik gebruik graag bieslook in de keuken. Bieslook is kleurrijk, lekker en gezond.

Munt

In mijn kruidentuintje heb ik altijd verschillende soorten munt staan. Ik gebruik deze voornamelijk in salades. Uiteraard past dit ook goed in mayonaises. Het geeft een heel frisse toets aan je gerechten.

2 – Keukentools

Je kan mayonaise uiteraard met de hand maken (handklopper). Ik heb deze keer gekozen voor de keukenrobot. Het alternatief is je partner inschakelen om het werk te doen.

Verder heb ik nog gebruikt: een klopper, een lepeltje, een mes, een keukenschaar, een grote lepel en een pannenlikker.

Een glazen pot om de mayonaise in te bewaren. Mayonaise bewaar ik altijd in de koelkast.

3 – De bereiding

Volgende ingrediënten doe ik in de beslagkom: 2 eigelen, 1 goede eetlepel mosterd, wat citroensap en azijn, peper, zout en pili pili. Uiteraard kan je ook het volledige ei gebruiken. Gebruik je liever geen azijn dan kan je het ook houden bij alleen het citroensap.

Terwijl de keukenrobot dit mooi mengt, reinig ik de kruiden door deze te wassen met water en zout. Daarna knip ik de bieslook fijn met de keukenschaar. Ik knip ook de blaadjes van de munt die ik daarna fijner snij met een mesje.

Terwijl de keukenrobot mengt, voeg ik beetje bij beetje de olie toe totdat ik de gewenst hoeveelheid mayonaise heb. Zodra het mengsel ’te dik’ wordt, zet ik de keukenrobot op een lage stand en voeg ik wat extra citroensap toe.

Zodra het mengsel klaar is haal ik de beslagkom uit de keukenrobot. Ik gebruik dan de klopper om zelf met de hand even door het mengsel te gaan. Is het mengsel nog te dik dan voeg ik nog wat extra citroensap toe. Ten slotte proef ik toch even van de mayonaise zodat ik deze verder kan afkruiden met peper en zout. Daarna meng ik de kruiden onder de mayonaise met een lepel.

Ik spoel mijn glazen pot nog even met kokend water en droog deze af met een verse keukendoek. Daarna schep ik de mayonaise in een pot. Ik gebruik de pannenlikker om de beslagkom verder leeg te maken.

4 – Eindresultaat

En dit is het eindresultaat. Een overheerlijke pot mayonaise die heel snel opgebruikt zal worden. Morgen zal ik namelijk een lekkere aardappelsla maken. En daar zal de mayonaise goed van pas komen.

Deze post werd verstuurd in .

One thought on “Zelf mayonaise maken

Geef een reactie