Appelcake…een beetje anders

Er zijn tal van verschillende manieren om appelcake te maken. Een cake kan je dan ook elke keer anders maken.

Hieronder kan je lezen hoe ik deze keer de appelcake heb gemaakt.

1- Benodigdheden

 • Weegschaal
 • Keukenrobot
 • Pannenlikker
 • Snijplank + mes
 • Deegvorm
 • Lepel(s)

2 – Ingrediënten

 • 250 g bloem
 • 250 g suiker (fijne witte suiker + cassonade suiker)
 • 250 g boter
 • 4 eieren
 • 3 zakjes vanillesuiker
 • 1 appel
 • bloemsuiker

3 – Bereiding

Boter smelten

Eerst smelt ik de boter in de microgolfoven. Ik zet deze eerst op 1 minuut en kijk na of de boter genoeg gesmolten is. Daarna kan je eventueel nog 30 s bij doen. Let op dat de boter niet te lang in de microgolfoven zet. Je wil namelijk geen bruine boter hebben. Zoals op onderstaande foto is het goed.

In de beslagkom ….

Eieren – Ik doe de eieren in de beslagkom (zonder de schelp uiteraard) en zet de mixer aan.

Suiker en vanillesuiker – Beetje bij beetje voeg ik de suiker toe en de vanillesuiker.

Gesmolten boter – Met de gesmolten boter vet ik eerst de deegvorm in. Daarna gaat de boter ook in de beslagkom.

Ik laat het geheel wat verder mixen tot ik een mooi beslag heb.

Bloem – Daarna zet ik de stand van de mixer iets lager en voeg ik lepel per lepel de bloem toe. Af en toe klop ik even tegen de buitenkant van de beslagkom zodat alle bloem in het mengsel wordt opgenomen.

Oven voorverwarmen

Mijn oven is een uitdaging…..

Ik zet nu de oven op 150 graden zodat deze kan voorverwarmen.

Appel snijden

Terwijl ik de mixer verder zijn ding laat doen, begin ik met de appel.

Ik had er twee gekocht, maar 1 bleek voldoende te zijn. Ik verwijder het klokhuis en snij de appel in schijfjes.

In de deegvorm…

Eerst strooi ik wat poedersuiker (in plaats van bloem) in de ingevette deegvorm.

Dan giet ik een laagje van +/- 1 à 2 cm deeg in de deegvorm.

Hierin schik ik mijn appelschijfjes.

Daarna giet ik de rest van het deeg hierover.

4 – Het bakken van de cake

En nu komt de uitdaging. De oven die ik gebruik is al niet van de nieuwste. Toen ik er mijn eerste cake in bakte, volgde ik mooi de voorgeschreven tijd en temperatuur. De cake was een fiasco, rauw vanbinnen en perfect van buiten. De aangepaste handleiding voor mijn oven is dus lagere t°, langere baktijd en heel regelmatig nakijken.

Dus hier kan ik je niet vertellen “hoe lang” en “op welke t°” aangezien mijn oven hierover zijn eigen gedacht heeft.

5 – Resultaat

…… Geslaagd !

We hebben de cake geproefd toen hij nog half warm was. Zo vind ik cake het lekkerst.

Toen ik later naar de keuken ging om nog een stukje te nemen en mooi te presenteren op een bordje om een foto te kunnen maken … was hij al op !

Deze post werd verstuurd in .

Geef een reactie