Spice up your mind – ALBERT EINSTEIN

Weinig tijd, maar toch je algemene kennis vergroten? Dan is dit het kanaal voor jou!

Periode.

Albert Einstein, geboren op 14 maart 1879 in Duitsland, gestorven op 76-jarige leeftijd op 18 april 1955 in New Jersey, Verenigde Staten ten gevolge van een aneurysma. De ouders van Einstein waren Joods en van gewone afkomst.


Studies.

Zijn studies startten in Duitsland. Toen zijn familie verhuisde naar Italië, werkte hij zijn middelbare school af in Zwitserland. Op zijn 17de slaagde hij in het toelatingsexamen voor de technische hoge school in Zürich. Hij scoorde ontzettend goed op vakken zoals natuurkunde en wiskunde.


Mr. & Mrs. Einstein.

Tijdens zijn studies leerde hij Mileva Maric kennen, net zoals hem een studente natuurkunde. Ze trouwden in 1903 en scheidden in 1919.

In 1919 hertrouwde hij met zijn nicht Elsa Löwenthal. Löwenthal was de familienaam van haar eerste man, ‘Einstein’ was haar meisjesnaam. Elsa overleed in 1936.


Had Einstein kinderen?

Albert Einstein had 3 kinderen met zijn eerste vrouw Mileva Maric.

In 1902 kregen ze een dochter, Lieserl, waarover zo goed als niets gekend is. Sommigen beweren dat ze jong is gestorven anderen dat ze ter adoptie werd afgestaan.

In 1904 werd zijn eerste zoon geboren, Hans Albert Einstein. Hans Albert werd hoogleraar in het vak ‘hydraulische werktuigbouwkunde’ aan de Universiteit van Californië.

In 1910 werd zijn tweede zoon geboren, Eduard Einstein. Eduard bleek zeer intelligent en na zijn middelbare school startte hij de studies psychologie. Echter ontwikkelde hij tijdens deze studies schizofrenie en stierf in 1965 in een psychiatrische inrichting.

Albert Einstein had weinig contact met zijn kinderen. De kinderen werden opgevoed door hun moeder, Mileva Maric.


Nobelprijs.

In 1905 publiceerde Albert Einstein, op 26-jarige leeftijd, verschillende ingrijpende werken die de natuurkunde voor altijd zouden veranderen.

Eén ervan was zijn Speciale Relativiteitstheorie of de Zur Elektrodynamik bewegter Körper. In 2019 werd deze theorie bevestigd door Engelse astronomen tijdens een totale zonsverduistering.

In 1905 publiceerde hij ook zijn beroemde werk betreffende het foto-elektrisch effect waarvoor hij in 1921 de Natuurkunde Nobelprijs won. Albert Einstein was toen 42.

Hieronder het officieel portret van Albert Einstein bij de uitreiking van de Nobelprijs in 1921. (bron: Wikipedia)

Uiteraard heeft hij nog tal van andere belangrijke bijdrages geleverd. Een overzicht van al zijn werken / theorieën kan u hier terugvinden.


Einsteinium.

Symbool Es, is een chemisch element met atoomnummer 99; atoommassa 253 dat werd ontdekt in 1955 en niet in de natuur voorkomt. Het is kunstmatig vervaardigd uit uraan en werd vernoemd naar Albert Einstein.


Albert Einstein Quotes.

"I have no special talents. I am only passionately curious"
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
"There are only two ways to live your life. One is as though nothing is a miracle. The other is as though everything is a miracle."
"If you can't explain it to a six year old, you don't understand it yourself."
"Logic will get you from A to Z; imagination will get you everywhere."
"Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving."
"Anyone who never made a mistake has never tried anything new."
"A clever person solves a problem. A wise person avoids it."
"Gravitation is not responsible for people falling in love."
...
Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Spice up your mind – ALBERT EINSTEIN

 1. Saskia

  juni 14, 2021 at 10:01am

  altijd leuk om di soort feitjes te lezen. Precies genoeg tekst zodat het prettig blijft om te lezen

 2. Nicole Orriëns

  juni 11, 2021 at 10:58am

  Dankjewel! Het is ideaal om op deze laagdrempelige manier goede informatie te krijgen. Als ik binnenkort een feestje heb, kan ik mijn kennis mooi spuien ; )

 3. lindaschrijfthetop

  juni 11, 2021 at 9:53am

  Wat een leuke info, ik had geen idee van de weetjes van Einstein. Vooral het stukje over zijn kinderen is interessant. Zo knap maar geen contact met de kids. Je kunt niet alles hebben.

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!