Spice up your mind – CONFLICT MANAGEMENT

Vandaag deel ik graag met jullie onderstaande conflictmanagement tips aangezien deze me al heel veel geholpen hebben, zowel privé als op het werk. Ik zal deze methode kort uitleggen aan de hand van een simpel voorbeeld.

Voorbeeld

Je deelt het kantoor met je collega. Je collega werkt graag met muziek, maar zet de radio soms wat luid. Een beetje muziek stoort je niet, in tegendeel, maar bij bepaalde taken heb je er wel last van. Hoe pak je dit op een collegiale manier aan?

Stap 1 – schets de situatie.

Uiteraard kan je een probleem moeilijk oplossen zonder het te bespreken. Leg dus kort de situatie uit.

“Ik vind muziek op de achtergrond leuk, maar bij sommige taken, zoals berekeningen, vind ik het moeilijk om mij te concentreren als de muziek wat hard staat.”

Stap 2 – geef aan hoe jij je voelt in deze situatie.

Een heel belangrijke stap: laat weten hoe jij je voelt in deze situatie!

“Ik voel me hier niet altijd prettig bij aangezien ik mezelf soms betrap op fouten doordat ik me niet 100% kan concentreren.”

Stap 3 – laat de tegenpartij nadenken over een oplossing.

En dit is de tweede belangrijke stap: vraag de tegenpartij naar een oplossing en las een stilte in zodat ze hier ook effectief kunnen over nadenken. Door gewoon door te babbelen krijg je dit effect niet. Het toont ook aan dat je interesse hebt in de mening / oplossing van de tegenpartij. Dat jullie samen hier aan werken.

“Hoe denk jij dat we dit het best kunnen aanpakken zodat we een manier kunnen vinden waar we ons beiden kunnen in vinden?” – en las een stilte in ….

Uiteraard is het nu 50/50. De tegenpartij kan met een oplossing komen die jullie samen kunnen bespreken. Of wel blijft het stil. In het laatste geval dien je dan toch zelf met een voorstel te komen.

Een oplossing of voorstel in dit geval kan zijn:

“Ik werk ook heel graag met muziek op de achtergrond, maar misschien kunnen we tijdens werkzaamheden die echt wel mijn concentratie vereisen de muziek even uit zetten?”

Stap 4 – herhaal wat jullie samen besloten hebben.

Iedereen weet dat ‘duidelijke afspraken’ de stap is in de goede richting. Als afsluiter van jullie gesprek is het dus aan te raden om even kort te herhalen wat jullie samen besloten hebben. Eveneens kan je hier aantonen hoe jij je hierbij voelt.

“Ik vind het fijn dat we de muziek even kunnen afzetten zodat ik me beter kan concentreren op bepaalde taken om daarna terug samen te kunnen genieten van de muziek.”

Besluit

Dit klinkt allemaal best simpel. Toch is het een aangename, gestructureerde en rustige manier om problemen aan te kaarten. Tijdens vele gesprekken slaat men echter 2 belangrijke stappen over 1) aangeven hoe je je voelt & 2) de tegenpartij naar een voorstel vragen en effectief een pauze inlassen. Ongeveer 15 jaar geleden heb ik deze tips geleerd tijdens een opleiding en deze zijn me ook altijd bijgebleven. Ik merkte een ontzettend positief verschil telkens ik deze 4 simpele stappen toepaste. Ook heeft het me al heel veel geholpen tijdens sollicitatiegesprekken wanneer men mij vraagt om een bepaald probleem aan te pakken. Test het ook even uit!

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Spice up your mind – CONFLICT MANAGEMENT

 1. Linda Swinkels

  april 10, 2022 at 9:20am

  Problemen kunnen alsmaar groter worden als je ze niet bespreekt. Goede tips!

 2. Linda

  juni 23, 2021 at 8:32am

  Ik pas dit inderdaad ook wel eens toe op het werk, maar wel voor iets grotere zaken.

 3. Claire

  juni 23, 2021 at 7:21am

  Wat een goede tips! Ik moet opbiechten dat ik in een dergelijke situatie ook vaak een oplossing geef. Ik ga stap 3 dan ook eens in de praktijk brengen. Ik ben super benieuwd hoe dat zal gaan ❤️!

 4. Fallon

  juni 22, 2021 at 8:00pm

  Eens met het feit dat deze stappen worden overgeslagen. Ik spreek inderdaad nooit mijn gevoel uit maar kom direct met de oplossing. Het lijkt mij interessant om dit eens uit te proberen!

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!