Seks na hysterectomie / verwijdering baarmoeder

Uiteraard heb je na een hysterectomie toch een aantal vragen betreffende je toekomstige seksleven. Zal ik nog een orgasme krijgen? Gaat alles even vlot gaan? Zal het pijn doen? Zal ik er nog van genieten? Hier deel ik even met jullie mijn ervaring.


Hier staar ik nu al een tijdje naar mijn oplichtende cursor. Dit is best een moeilijk onderwerp om neer te pennen. Toen ik startte met bloggen was het nu echt niet mijn bedoeling om snel even over seks te praten. Toch is dit een belangrijk onderdeel naar aanleiding van mijn hysterectomie. Dus … hier gaan we.


Dit is dus het derde artikel betreffende mijn hysterectomie.

In het eerste artikel kon je lezen waarom ik mijn baarmoeder heb laten verwijderen.

In het twee artikel bespreek ik in dagboek vorm ‘de operatie en het herstel’.

Ondertussen heb ik ook mijn ervaring neergeschreven ‘19 jaar oud … en dan het je baarmoederhalskanker‘.

In dit artikel zal ik met jullie mijn ervaring delen over seks na een hysterectomie. Uiteraard is elke vrouw anders en kunnen ervaringen verschillen. Klinkt mijn ervaring je bekend in de oren of verliep alles bij jou compleet anders? Ook jij kan je ervaring delen (onderaan deze pagina) om zo vrouwen in een soortgelijke situatie te informeren.


Angst

Jaren terug had ik al gesprekken gehad met verschillende gynaecologen over de verwijdering van de baarmoeder. Uiteraard wens je te weten of dit een invloed zal hebben op je seksleven. Wat me opviel was dat de antwoorden steeds verschillend waren. De ene liet weten dat de verwijdering van de baarmoeder hier geen effect op heeft, terwijl de andere vertelde dat het inwendig litteken voor pijn kan zorgen tijdens seks.

Toen ik dit een paar maanden terug besprak met mijn huidige gynaecologe, liet ze me weten hierin heel optimistisch te zijn. Wat betreft het seksleven na een hysterectomie vertelde ze dat ik me daarover niet te veel zorgen hoefde te maken. Toch kan een hysterectomie voor sommige vrouwen mentaal zwaar zijn. Sommigen voelen zich ‘minder vrouw’. Zaken zoals ‘werd de kinderwens reeds vervuld’, ‘oorzaak verwijdering baarmoeder’, … spelen uiteraard ook een rol in de mentale toestand. Deze zaken kunnen bij sommige vrouwen een depressie veroorzaken. Dit alleen al kan een grote invloed hebben op je zin in seks en je ervaring ermee. Gezien mijn leeftijd (45 jaar), spelen deze zaken niet echt door mijn hoofd.

Wat de dokters ook vertellen, de angst dat een hysterectomie je seksleven op negatieve wijze zal beïnvloeden, blijft.


Hieronder zal ik mijn ervaring opsplitsen in 2 delen. Enerzijds ‘het orgasme‘ en anderzijds ‘seks met alles erop en eraan‘.


Het orgasme

Na een hysterectomie mag je gedurende 6 weken geen betrekking hebben. De betrekking mag uitsluitende na het onderzoek dat 6 weken na de ingreep zal plaatsvinden. Je dient dus echt ‘groen licht’ te krijgen van je arts.

Wel mag je voor deze datum een orgasme hebben, zolang er maar niets in de schede komt. Maar geloof me, de eerste 2/3 weken denk je zelfs nog niet aan seks omdat je gewoon te veel pijn hebt. Begin er dus niet aan zolang je nog last hebt.

Orgasme VOOR hysterectomie

De laatste jaren heb ik nooit echt moeite gehad om een orgasme te hebben. Wel had ik bepaalde ongemakken.

De baarmoeder is een spier. Tijdens het orgasme spande mijn baarmoeder zich te fel op. Dit zorgde soms voor een ongemakkelijk gevoel maar ook soms voor pijn. Pijn die ik op bepaalde momenten tot een half uur daarna nog voelde.

(Een lange tijd heb ik een koperspiraaltje gehad. Ook dit voelde ik soms zitten tijdens het vrijen. En dat gaf ook al geen aangenaam gevoel. Het was dus best een opluchting toen dat ding eruit was.)

Orgasme NA hysterectomie

Uiteraard heb je na een hysterectomie toch een aantal vragen betreffende je toekomstige seksleven. Zal ik nog een orgasme krijgen? Gaat alles even vlot gaan? Zal het pijn doen? Zal ik er nog van genieten?

Als het over het orgasme gaat, kan ik jullie geruststellen! Gezien ik geen baarmoeder meer heb, voelde ik deze dus niet opspannen. (Het klinkt misschien raar, maar na de operatie voel je gewoon dat de baarmoeder weg is.) Het ontbreken van dit gevoel (opspannen van de baarmoeder) was best even wennen, maar gezien de pijn die ik vroeger soms had, was dit eerder een opluchting. Ook voel ik erna geen pijn meer. Hierdoor duurt het orgasme ook wat langer en begin ik daarna gewoon te schaterlachen van opluchting. Van een bijwerking gesproken 🤣.

Ook voelde ik geen pijn gerelateerd aan de operatie. Wat toch ook al een opluchting was.

Uiteindelijk kan ik besluiten dat dit alles er gewoon stukken beter op geworden is. Ik kan maar hopen dat andere vrouwen dit ook zo ervaren.


Seks met alles erop en eraan

Om het litteken in de top van de vagina goed te laten genezen, moet je zes weken wachten met vrijen. Op de documentatie die ik van mijn arts ontvangen heb, stond specifiek dat seks PAS TOEGESTAAN is na de controle door de arts die 6 weken na de ingreep dient plaats te vinden.

Eind juli zijn mijn 6 weken om. Omdat mijn arts rond die tijd met verlof is, zal mijn eerste onderzoek doorgaan op 19/07/21. Tijdens het onderzoek zal men dus een staaf naar binnen brengen om zo een inwendige echo uit te voeren. Die gedachte alleen al maakt me zenuwachtig. Wat als er iets niet in orde is? Wat als dit al pijnlijk is? Mmm vragen die ik echt probeer van me af te zetten.

Heb ik bang voor de eerste keer seks met alles erop en eraan: JA! Maar ik kan nu vertellen dat er eigenlijk geen reden was om bang te zijn. Doe het in het begin wel heel rustig aan zou ik zeggen. Maar uiteindelijk kan ik er enkel positief over zijn en kan ik geen enkel nadeel gaan opsommen.


Hebben jullie ook deze operatie ondergaan en wat zijn jullie ervaringen?

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Seks na hysterectomie / verwijdering baarmoeder

 1. Wim

  november 22, 2021 at 2:12am

  Mijn echtgenote kreeg de diagnose van eierstokkanker zo’n zeven jaar geleden. Omdat dit een heel erg agressieve vorm van kanker is werd ze binnen de week geopereerd. Beide eierstokken en baarmoeder verwijderd. Ze kroop door het oog van de naald, dus we waren erg opgelucht toen ze daarna in remissie verklaard werd.
  Sinds de operatie echter wil ze totaal geen betrekkingen meer. Alle lichamelijke vormen intimiteit zijn taboe nu; omdat ze instant in maximale menopauze terechtkwam op 45 is haar libido compleet verdwenen. Dat bestaat dus ook en daar hoor je nooit iets over.

  • Auteur

   9livescatsetc

   november 25, 2021 at 9:27am

   Het spijt me te horen dat deze ziekte ook jouw familie getroffen heeft.
   Toen ik ziek werd op mijn 19de vergeleek ik het in mijn hoofd veel met een appel, mooi glanzend langs de buitenkant, maar als je hem doorsnijdt, heeft hij een rotte plek langs de binnenkant. Toch mogen ik en je echtgenote van geluk spreken dat we er nog steeds zijn.
   Een dergelijke operatie is ontzettend zwaar, vooral als je zowel je eierstokken als baarmoeder moet afstaan.
   Het lichamelijk herstel is voor elk persoon anders. Maar ‘de’ grote verschillen zitten zich meer in de mentale verwerking.
   Ik heb de menopauze nog niet meegemaakt en kan dus persoonlijk niet vertellen welke invloeden dit heeft.
   Deze onderwerpen, ervaringen zouden meer bespreekbaar moeten zijn. Het is best iets intiem en persoonlijks, maar door je verhaal te doen doorbreek je een taboe en help je andere mensen ontzettend. Voor mijn operatie was mijn grote vraag hoe het erna intiem zou verlopen. Nergens vond ik informatie. En dat was dan ook de reden waarom ik gestart ben met schrijven. Ik wou echt dat ik je meer informatie kon geven over het libido tijdens de menopauze en je zo verder helpen.

 2. mckleuver

  juli 18, 2021 at 12:14pm

  Dapper van je om zo open op je blog over dit onderwerp te praten. Nog heel veel succes. Morgen is de grote dag.

 3. Rory Blokzijl

  juli 18, 2021 at 9:50am

  Poeh, wat een mooie en kwetsbaar blog. Heel heftig wel hoor om dit door te maken. Ik vind het goed dat je zo duidelijk uitzet wat de gevolgen zijn, hoe lang je moet wachten tot je weer seks mag hebben en ook de consequenties voor een orgasme. Ik denk dat heel veel mensen dit fijne informatie vinden om te lezen. Met name omdat je een ervaringsexpert bent.

 4. Raymond

  juli 15, 2021 at 5:14pm

  Ik heb mij vandaag aangemeld ivm mijn darmkanker en de chemokuur. Bij het schrollen kwam ik uw verhaal tegen. Ik heb respect dat u uw verhaal met ons heeft willen delen. Ik hoop van harte dat er mannen zijn die dit lezen zodat zij hun vrouw(en) kunnen steunen in deze fase. Heel veel succes met uw (totale)genezing😘👍

  • Auteur

   9livescatsetc

   juli 15, 2021 at 8:49pm

   Hallo Raymond
   Verschrikkelijk dat je dit moet doorstaan zeg.
   Ik heb er even geen woorden voor.
   Alles goed en wel als we gezond zijn. Soms beseffen we niet hoeveel geluk we dan hebben.
   Maar het kan snel keren.
   Ik herinner me nog nadat ik kanker had toen ik 19 was dat er mensen in de winkelstraat liepen die geld inzamelden voor kanker en me aanspraken.
   Ik stond daar met mijn mond vol tanden en ben ‘weggelopen’. De confrontatie was te erg, die stap kon ik niet zetten.
   Nu kijk ik daar anders naar.
   Door die reden vind ik het prachtig dat jij die stap zet.
   Hoe verloopt de chemo als ik vragen mag?
   Ik wens je uit de grond van mijn hart een snel en volledig herstel toe. Dat je steun, liefde en begrip krijgt!

 5. Nienke van Oosten

  juli 15, 2021 at 1:45pm

  Wat een goed artikel! En wat heerlijk dat je nu na een orgasme zo moet schaterlachen, haha

 6. Claire

  juli 15, 2021 at 10:56am

  Wat ontzettend goed dat je hierover schrijft! Fingers crossed dat je straks kunt gaan genieten van de lekkerste seks ooit!

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!