Kerstkaart of Kerstbericht? Wat kies jij?

Het is weer bijna zover. De Kerstdagen zijn niet meer zo ver af. En binnenkort vieren we het Eindejaar en denken we volop aan onze voornemens voor het nieuwe jaar.

Een opvallende verandering is dat vele mensen geen Kerstwensen of Eindejaarswensen meer overmaken met een kaartje. De laatste jaren maken we makkelijk onze wensen over via een sms-berichtje, al dan niet met een mooie foto erbij.

Uiteraard hebben beide methodes hun voor- en nadelen.


Voordelen “berichtje”.

Berichten versturen zijn in vele gevallen gratis.

Ook zijn deze berichtjes snel verzonden naar de personen die opgeslagen zijn in je gsm.

Ook hoef je er het huis niet voor uit, je hoeft niet speciaal naar de winkel te gaan.

Vaak heb je van mensen die je kent wel het gsm-nummer, maar niet altijd een adres. Een bericht zorgt er dan wel voor dat je ook deze mensen een leuk Kerstberichtje kan sturen.


Nadelen “berichtje”.

Sommige mensen ontvangen een leuk bericht en gebruiken dit bericht om door te sturen naar hun netwerk. Dit maakt dat sommige berichtjes nogal onpersoonlijk kunnen overkomen.

Uiteraard is dit niet voor elk berichtje het geval. Sommigen kiezen ervoor om een persoonlijke foto van bijvoorbeeld de familie, (klein)kinderen of huisdieren te bewerken om zo zelf een mooie kerstfoto te maken.

Echter heeft niet iedereen een smartphone. Mijn schoonmoeder heeft een leuke smartphone terwijl mijn schoonvader een gewone gsm heeft en geen interesse toont in een smartphone. Mensen met een standaard gsm kunnen fotoberichten niet altijd ontvangen.


Voordelen “kaartje”.

Ik vind het ontzettend leuk en uiterst attent om een Kerstkaartje in mijn brievenbus te vinden. Het is ook leuk om eens iets anders dan reclame of facturen in je brievenbus te vinden. Deze kaartjes krijgen dan ergens een heel mooi plaatsje in huis en worden best lang bijgehouden. Deze Kerstwensen zijn persoonlijk en zijn zichtbaar. Ze maken deel uit van de Kerstversiering en stralen een bepaalde warmte uit.


Nadelen “kaartje”.

Je steekt er tijd in. Dit start al met naar de winkel gaan om een doos (of meerdere) leuke Kerstkaartjes uit te kiezen of ze online bestellen. Daarna zal men in elk kaartje een berichtje schrijven. Dan is het tijd om het adressenboekje boven te halen en alle omslagen te voorzien van het adres en een postzegel.

Je steekt er centen in. Kerstkaarten en postzegels kopen, tja … deze kosten geld.

Soms ken je niet van iedereen het adres. Dit maakt het uiteraard lastig om een kaartje te versturen.


Mijn ervarig.

Heel lang heb ik kaartjes verzonden. Na een tijdje merkte ik toch dat ik er niet altijd in slaagde om mijn adressenboekje up to date te houden dus combineerde ik het ‘kaartjes schrijven’ met ‘sms-berichtjes’.

Om jaren later te merken dat ik wel mooie kaartjes kocht in de winkel, maar ’te laat’ was om deze nog uit te sturen met als gevolg dat ik wel kaarten liggen had om er daarna niets mee te doen.

En uiteindelijk ben ik dus ook overgestapt naar de berichtjes.

Misschien dit jaar toch nog eens een poging ondernemen om iets ‘extra’ te doen.

Leuke foto van Poesy die zo graag in de Kerstboom ging chillen.

Stuur jij nog kaartjes uit of kies je ook voor berichten en waarom nu juist?

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Kerstkaart of Kerstbericht? Wat kies jij?

 1. mckleuver

  november 13, 2021 at 6:59pm

  Een combinatie van deze twee. Sommigen krijgen een kaartje en anderen krijgen met kerst een appje. Vaak wel met de kerstkaart die ik zelf heb gemaakt.

 2. Tessa

  november 11, 2021 at 8:05pm

  Ik stuur naar een paar dierbaren altijd een kerstkaart, de rest van de familie en vriendenkring krijgt een appje met een leuke afbeelding

 3. Mandy

  november 10, 2021 at 11:31pm

  Ik hou echt van ouderwetse kaartjes maar goed, echte post is dan ook mijn hobby. Heb penvrienden over de hele wereld.

 4. kellybuysse

  november 10, 2021 at 12:37pm

  Ik maak zelf mijn kerstkaartjes ieder jaar. Ik heb er plezier van en ik doe er iedereen een plezier mee. Het is leuk om te ontdekken ieder jaar wat het zal worden. Welke, kleuren, glitters en ideeën er uit de bus komen, super is dat!

 5. Frederique Srsck

  november 10, 2021 at 12:09am

  Ik heb nog heel lang kerstkaarten verstuurd. Vorig jaar is eigenlijk het eerste jaar dat is het niet gedaan heb. Ik mis de kerstkaart-tijden wel hoor.

 6. Eva

  november 9, 2021 at 10:38pm

  Juist omdat een kaartje zoveel moeite kost, is het wel een stuk persoonlijker en specialer.
  Vaak krijg ik digitale wensen van mensen waar ik verder nooit contact mee heb. Dat maakt het nogal nietszeggend.

 7. Nicole Orriëns

  november 9, 2021 at 5:21pm

  Ik vind een echte papieren kaartje dan toch wel veel leuker en persoonlijker dan een sms-je of iets dergelijks. Zelfs een ecard vind ik minder leuk.

 8. Nienke van Oosten

  november 9, 2021 at 3:57pm

  Ik stuur heel vaak kaartjes. Vaak via Greetz, maar voor kerst ga ik ‘ouderwets’ kaarten versturen denk ik.

 9. Fallon

  november 9, 2021 at 11:50am

  Ik ben echt nog van de ouderwetse kerstkaarten die ik zelf ook wil schrijven!

 10. Moniek

  november 9, 2021 at 10:51am

  Kerstkaart. Ik vind het zelf erg leuk om ‘echte’ post te ontvangen. En dus ook kerstkaartjes. Natuurlijk kan een persoonlijk berichtje ook erg fijn zijn, maar zoals je al zegt, steeds vaker zijn dit doorgestuurde berichten. Vorig jaar heb ik van iemand 3x een kerstgroet gekregen via whatsapp, dan is het speciale gevoel er wel een beetje vanaf.

  Nee! Geen berichtjes voor mij. Ik ga lekker ouderwets voor de echte kaart!

 11. CoachBert62

  november 5, 2021 at 11:55am

  Dank voor de reminder! Wij hebben nog al wat familie in Canada. Zij zijn altijd ruim op tijd met de kaartjes. Meestal rond 5 december hebben wij de eerste kaartjes al op de deurmat. Ik vind een kaartje altijd wel leuker. Ik moet er alleen even voor gaan zitten.

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!