GETEST: 5 x zuiveringszout (baking soda) tegen nare geurtjes.

Baking soda, iedereen kent het wel. Nee? Misschien ken jij het wel onder één van zijn andere namen: natriumbicarbonaat, bicarbonaat, bica, NaHCO3, E500 of zuiveringszout.

Vele mensen zien zuiveringszout als een wondermiddel omdat het voor ontzettend veel zaken gebruikt kan worden en ook nog vrij goedkoop is. In dit artikel test ik het gebruik van backing soda of zuiveringszout om vieze geurtjes te verwijderen. Niemand houdt namelijk van nare geurtjes. Dus ging ik aan de slag en testte ik 5 alledaagse zaken voor jullie uit.


1 – Zuiveringszout tegen geurtjes in de koelkast.

Regelmatig lees ik over het gebruik van backing soda of zuiveringszout tegen overheersende geuren in de koelkast. Maar om eerlijk te zijn viel deze test een klein beetje tegen. Het startte al met het vinden van een geschikt potje om het zuiveringszout in te doen. Je kan namelijk geen afgesloten potje gebruiken want dan ga je niet echt veel resultaat hebben. Maar met een klein open potje loop je wel het risico dat je het omverstoot en dat zo het zuiveringszout in je koelkast terecht komt. Ook vond ik het geen wondermiddel bij echt overheersende geuren zoals van sterke kaas of vis.

Een andere reden dat ik geen voorstander ben voor het gebruik van geur neutraliserende middelen in een koelkast is gewoon omdat ik vind dat een koelkast ‘eerlijk‘ moet blijven. Sterk geurende voedingsmiddelen steek ik steeds in afgesloten containers om een overheersende geur in de koelkast tot een minimum te beperken. Maar verder wil ik geen geurtjes gaan verdoezelen. Ik wil me er namelijk altijd van vergewissen dat mijn koelkast proper is. Voedingsgeurtjes zijn oké, eventuele andere geurtjes betekent “ingrijpen”!

Uiteraard kan je zuiveringszout toevoegen aan het water waarmee je de koelkast poetst.

BESLUIT: Niet echt iets voor mij. In de koelkast is geurtjes 'verdoezelen' niet mijn ding.
Zuiveringszout tegen geurtjes in de koelkast.
Foto door cottonbro via Pexels

2 – Zuiveringszout om nare geurtjes te verwijderen uit stof.

Vuile sokken met een geurtje, vuile poetsdoeken of het lievelingsdekentje van de hond … zijn zaken die soms niet helemaal fris geurend uit de wasmachine komen. En het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat je hier een halve bus wasverzachter gaat gebruiken om het probleem aan te pakken.

Om dit probleem op te lossen giet ik altijd een goede portie zuiveringszout bij het wasproduct. Gegarandeerd altijd een frisse was zonder achterblijvende nare geurtjes. Zuiveringszout toevoegen tijdens de was is ondertussen een goede gewoonte geworden.

Meerdere keren heb ik een spuitflacon opgevuld met water en een portie zuiveringszout. Dit met de bedoeling om tussentijds even over de gordijnen te spuiten of snel even over het dekentje van de hond. Echter zorgt het zuiveringszout er telkens voor (zelfs bij kleine hoeveelheden) dat het spuitmechanisme van de flacon niet meer werkt. Ik heb zelf verschillende flacons uitgetest, telkens met hetzelfde resultaat; na een paar keer spuiten verstopt het zout het buisje van de spuiter. Het zout lost dus niet echt op in de vloeistof en dat is best spijtig. Tips zijn altijd welkom.

BESLUIT: Echt een aanraden en een goede gewoonte. Er staat altijd een flacon met backing soda of zuiveringszout bij de wasmachine. Het is ondertussen een gewoonte geworden om dit regelmatig aan de was toe te voegen.
Zuiveringszout om nare geurtjes te verwijderen uit stof.
Foto door Ivan Babydov via Pexels

3 – Zuiveringszout om nare geurtjes te verwijden uit schoenen.

Het is geen slecht idee om een flacon met zuiveringszout in je schoenkast te plaatsen en regelmatig wat zout in je veelgebruikte schoen te strooien, vooral in de schoenen die je niet in de wasmachine kan steken. Het zorgt effectief voor het neutraliseren van overheersende nare geurtjes. Uiteraard spreken we hier van gesloten schoenen die je draagt met een paar sokjes. Niemand wil een geurtje aan zijn of haar lievelingsschoenen en dan is zuiveringszout de redder in nood. Als tip wens ik wel mee te geven om het zuiveringszout preventief te gaan gebruiken in plaats van te wachten tot je je schoenen van 5 meter ver al kan ruiken.

BESLUIT: Echt een aanrader en een goede gewoonte. 

Ook interessant: Shoefresh gebruiken voor natte, vieze schoenen, bokshandschoenen en onze helmen!

Zuiveringszout om nare geurtjes te verwijden uit schoenen.
Foto door Ingo Joseph via Pexels

4 – Zuiveringszout tegen vieze geurtjes in je stofzuiger.

Iets waar ik niet van houd, is een vieze stofzuiger of in het algemeen vuile onderhoudsproducten. Ik poets graag met proper materiaal, jij niet? Maar toch kan het soms gebeuren dat je stofzuiger niet echt fris ruikt. Je kan kiezen om de zak vroegtijdig te vervangen door een nieuwe, maar dat is ook niet zo vriendelijk voor de portemonnee, plus het is ook geen garantie dat het probleem van de baan is. Als je na het nakijken / reinigen van je stofzuiger toch nog een nare geur waarneemt dat kan zuiveringszout een oplossing zijn. Om de geur te neutraliseren kan je zuiveringszout in de stofzuigerzak toevoegen of gewoon een portie zuiveringszout opzuigen. Het helpt effectief geuren te neutraliseren alhoewel ik er wel de voorkeur aan geef om wat waspoeder te gebruiken. Niets is zo fijn als de geur van versgewassen linnen. Maar dat is natuurlijk heel persoonlijk.

Nota: vergeet niet om steeds ook de filters van je stofzuiger te vervangen. Uitsluitend de zak vervangen is niet voldoende. Het regelmatig vervangen van de kleine filtertjes is uiterst belangrijk voor de goede werking van je stofzuiger (motor).

BESLUIT: Niet echt iets voor mij. Ik probeer mijn stofzuiger zo net mogelijk te houden. Het is wel leuk om af en toe wat waspoeder op te zuigen voor het aangename parfum tijdens het poetsen.
Zuiveringszout tegen vieze geurtjes in je stofzuiger.
Foto door Tima Miroshnichenko via Pexels

5 – Zuiveringszout tegen vieze geurtjes in de kattenbak.

Wij hebben 7 katten waarvan toch een paar katten die er voor kiezen om gezellig binnen te blijven.

Uiteraard hebben we dan ook verschillende kattenbakken staan die wij netjes moeten houden. Toch kan het gebeuren dat je net de kattenbak proper hebt gemaakt en er direct al een kat een bezoekje brengt met een ‘ohlala’ geur als gevolg.

Ergens las ik de tip om zuiveringszout in de kattenbak te strooien. Omdat ik nieuwsgierig was, testte ik de truck met het zuiveringszout uit.

Je kan het zuiveringszout gewoon telkens onder de kattenbakvulling mengen bij elke schoonmaakbeurt of wat extra gaan strooien na het bezoek van je kat.

Nadat ik beiden heb uitgetest kan ik besluiten dat ik er geen voorstander van ben. De kattenbakvulling die ik gebruik is op zich al geur neutraliserend dus het toevoegen van extra product is wat overkill. Ook is het nutteloos als je kat haar boodschap niet ingraaft. Als ik merk dat een van de katten een ‘ohlala geur’ heeft achter gelaten dan schep ik dit liever weg dan er ‘iets over te strooien’. Ikzelf ga graag op een proper toilet en ik ga er van uit dat mijn katten dit ook graag hebben. Ik reinig de kattenbakken dan nog liever een keer extra in plaats van met zuiveringszout te gaan strooien.

BESLUIT: Niet echt iets voor mij. Ik gebruik reeds kattenbakvulling met een heel aangenaam parfum. Onnodig om nog extra producten toe te voegen. En met 7 poezen in huis is de boodschap simpel: liever iets te veel schoonmaken dan overslaan!
Foto door Thirdman via Pexels

Special thanks to Grammy’s Grid for sharing this post on Social Media (Fb, Pn and Tw).


Gebruik jij soms zuiveringszout om de strijd aan te gaan met onaangename geuren? Of gebruik je het voor andere toepassingen?

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “GETEST: 5 x zuiveringszout (baking soda) tegen nare geurtjes.

 1. Elena-Katerina Pirmouss

  maart 1, 2022 at 8:21pm

  Ik gebruik het ook om bij de was te doen. Het is ook goed als mondwater.

 2. Dee | Grammy's Grid

  februari 14, 2022 at 1:30am

  CONGRATS! Your post is FEATURED at the 25 and Done Link Party 9! 25 entries in 25 hours!! Entries shared on Fb, Pn, and Tw. Opens Feb-13 at 10pm. Closes Feb-14 at 11pm central time.

 3. Saskia

  februari 9, 2022 at 1:19pm

  haha, leuk artikel! Ik heb en grbruik geen zuiverings zout.
  Sommige huis, tuin en keukemiddeltjes zijn soms zo krachtig/handig in gebruik.

 4. Elena

  februari 8, 2022 at 3:46pm

  Wat een handige tips! Dit ga ik binnenkort op m’n schoenen testen

 5. Dee | Grammy's Grid

  februari 7, 2022 at 10:28am

  Never used it in the wash but do keep a box handy for cleaning in the bathrooms and kitchen. Thanks so much for linking up at the 25 and Done Link Party 8! 25 entries in 25 hours!! Shared on Fb, Pn, and Tw.

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 7, 2022 at 11:22am

   Yes, I hear that a lot of people use it in the bathroom. Oh regarding the linkparties, the pleasure is all mine. Your parties are always very popular !!!! Thank you so much!

   • Dee | Grammy's Grid

    februari 7, 2022 at 4:14pm

    You’re so welcome! I feel like replying to Even but looking up translation, I feel that’s not your name, huh? What does Even Delen mean, is it just share?

    • Auteur

     EvenDelen.be

     februari 7, 2022 at 4:48pm

     Yes “Even Delen” is like ‘Let’s share’ (more or less). My name is Cindy and it’s really nice to meet you Dee. But no worries, when it’s regarding my blog, people just call me EvenDelen. It’s like in gaming (PC Gaming) where they all call me Noob3tt3 (Noobette).

 6. Mandy

  februari 6, 2022 at 11:56am

  Handige blog! Wij gebruiken het ook wel eens voor schoon maken van het matras

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 7, 2022 at 11:20am

   Ja correct, over de matras strooien en paar uur laten inwerken dan stofzuigen. Zoiets is het hé? Ik heb het zelf nog niet uitgetest.

 7. Linda schrijft ' t op

  februari 4, 2022 at 6:55pm

  Ik ken het eerlijk gezegd niet dus ik heb er ook geen ervaring mee.

  • Auteur
 8. Wanda

  februari 2, 2022 at 7:46pm

  Mijn vriend heeft het laatst bij de was toegevoegd en dat is toen best wel goed bevallen, maar we gebruiken het niet standaard dus.

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 4, 2022 at 3:23pm

   Ideaal om toe te voegen aan de ‘vuile sokken’ was! Of zoals bij ons van toepassing, bij het wassen van de dekens van de honden.

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 4, 2022 at 3:24pm

   Dat is best een heel goede toepassing voor zuiveringszout. Ik had er zelf nog niet aan gedacht!

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!