3 belangrijke redenen om je huis te detoxen.

Iedereen heeft natuurlijk al gehoord van detoxen. Maar meestal denk men dan aan een detox van ons lichaam. We gaan kuren, een ontgiftingsdieet volgen, …. om ons lichaam te ontdoen van al wat giftig en overtollig is om zo ons lichaam terug in balans te krijgen. Want een lichaam in balans is een gezond lichaam en een gezond lichaam is een gelukkig lichaam. Maar wist je dat het detoxen van je huis even belangrijk is?

Je huis heeft een belangrijke rol in je leven want je huis is ook je thuis. Het is dan ook ontzettend belangrijk dat we ons thuis goed voelen en dat we er de rust vinden waarnaar we op zoek zijn.

Het detoxen van je huis is dan ook regelmatig alles terug in balans brengen. Wat we niet meer nodig hebben of gebruiken gaat de deur uit. Restjes cosmetica die maar in de kast blijven staan worden opgeruimd. Ook kleding en schoenen worden nagekeken. En vooral, alles wat stuk is en je niet op korte tijd gaat (laten) herstellen gaat de deur uit, want geloof me, dan heeft het geen zin om het nog jaren bij te houden. Creëer ruimte in je woning en bekom hiermee ruimte in je hoofd.

Hieronder 3 belangrijke redenen om regelmatig je huis te detoxen.


1 – Je huis detoxen om minder poetsen.

Iedereen heeft er al van gehoord en velen hebben het ook al gezien: de mensen met neiging tot verzamelwoede waar de schoorsteenmantel en elk kastje volstaat met het ene (breekbare) potje naast het andere. Ik kan niet zeggen dat een dergelijk interieur, waar hetzelfde ongemakkelijke gevoel me bekruipt als in een winkel zoals Blokker of Casa (waar ik dus heel zelden binnen ga), een rustgevend effect op me heeft. Ik mag er niet aan denken dat ik wekelijk elk potje in mijn handen neem om het stof te verwijderen. Hoe lang ben je daar dan niet mee bezig? Omdat ikzelf geen slaaf wil zijn van mijn huis, probeer ik de decoratie toch wat te beperken. Ik werk dan liever met een paar blikvangers in plaats van tal van potjes op een rij. Ik moet toegeven dat het voor mij ook nog steeds een ‘work in progress’ is. Toch wil ik een huis waar ik niet elk vrij moment bezig ben met poetsen. Ik wil ook rust vinden in mijn huis en volg hiervoor de regel: ‘less is more‘.


Detoxen.
Foto door cottonbro via Pexels

2 – Je huis detoxen om tijd te besparend.

Hoe minder spullen je in je huis hebt, hoe minder je moet poetsen en dus ook hoe meer tijd je bespaart. Maar dat is niet de enige manier waarop je tijd bespaart. Denk eens aan elke keer jij je sleutels, je portefeuille, je gsm, je handtas, … aan het zoeken was. Misschien had je wel een afspraak en was je kostbare tijd aan het verspillen? Hoe meer rommel je in huis hebt, hoe groter de kans dat belangrijke zaken zoals je sleutels in deze rommel terecht komen. Rommel werkt net als drijfzand, het slorpt de zaken die wel effectief belangrijk zijn op. Tijd verspillen om zaken te zoeken heeft nooit een rustgevend effect op me gehad. Ik heb nooit bij mezelf gedacht: ‘Ik moet binnen 5 minuten echt vertrekken en ik vind mijn sleutels niet meer. Dit is nu echt hét rustgevende moment dat ik nodig had om de dag mee te starten!’. Het detoxen van je huis zorgt voor orde en balans zodat je geen kostbare tijd meer verspilt met zoeken naar belangrijke zaken. Het neemt ook een pak stress weg.


Belangrijke reden van detoxen is dat het meer tijd geeft.
Foto door Pixabay via Pexels

3 – Je huis detoxen om rust te creëren.

Als je minder tijd moet verliezen door poetsen of weeral op zoek te gaan naar je sleutels, wel dan krijg je uiteindelijk meer tijd om te rusten. Maar detoxen zorgt er niet alleen voor dat je meer ‘tijd‘ hebt om te doen wat jou ‘energie geeft‘, maar het zorgt ook voor ‘rust in je hoofd‘. Is dat niet wat we allemaal verdienen? Een thuis die ons voldoende energie geeft zodat we onze batterijen zonder problemen kunnen opladen in combinatie met mentale rust. De illustratie hieronder staat in teken van rust. Maar als je, voor je in je bad stapt, eerst een half uur kwijt bent door al je favoriete producten te verzamelen en je onderweg merkt dat er meer lege potjes dan volle in de kast staan, wel dan is dat rustgevende bad toch niet meer hetzelfde. En nu je dus tijd hebt verspilt met zoeken, ruil je misschien dat rustgevende bad in voor een snelle douche, bye bye zen moment. Niet leuk? Dan is het nu tijd om je huis te detoxen.


Detoxen zorgt voor rust.
Foto door Monstera via Pexels

Ben je klaar om je huis te detoxen maar je weet niet goed hoe je eraan moet beginnen. Klik dan gerust door naar mijn artikel "Je huis detoxen in 3 stappen!"

Special thanks to Grammy’s Grid for sharing this post on Social Media (Fb, Pn and Tw).


Dit artikel werd het meest bekeken tijdens de linkparty van “Huisvlijt“. Ik vond het ontzettend fijn om hier aan deel te nemen en ben de lezers dan ook ontzettend dankbaar!


Kan jij makkelijk afscheid nemen van rommel in je huis? 

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “3 belangrijke redenen om je huis te detoxen.

 1. www.jouvence.nl

  februari 15, 2022 at 11:43am

  Ik kan heel goed afscheid nemen van spullen in huis, moet ook wel als je in een klein appartement woont zonder opbergruimte.

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 18, 2022 at 6:34pm

   Daar kan ik zeker inkomen. Ik denk dan ook dat je er even langer bij stilstaat alvorens vanalles te kopen.

 2. Mieke | Mieks Mind

  februari 15, 2022 at 8:44am

  Ik kan wel makkelijk afscheid nemen van dingen als ik denk: heb ik dit echt nodig? nee? dan weg

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 18, 2022 at 6:34pm

   Het is fijn als je makkelijk afscheid van dingen kan nemen. Bij sommige zaken lukt mij dat goed, bij anderen wat minder. Maar stap voor stap geraak ik er zeker.

 3. Carol Benton

  februari 14, 2022 at 6:43pm

  Interesting article — I generally think of the word “decluttering.” But it’s interesting to think of paring down my belongings and organizing my home as “detoxing.” Getting rid of the clutter really does help to create a less “toxic” environment.
  Carol
  http://www.scribblingboomer.com

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 14, 2022 at 7:44pm

   Hello Carol and thank you for visiting. Yeah you can call it decluttering. Too much chaos in the house gives me chaos in my head and I prefer to avoid that. You truly got a wonderful website!! Inspiring!

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 14, 2022 at 7:47pm

   Dit is echt wel prachtig zeg. Het motiveert me ontzettend om verder te schrijven.
   De Huisvlijt linkparties zijn altijd leuk om andere bloggers tegen te ontdekken en interessante artikelen te lezen!

 4. Tine de Jong

  februari 11, 2022 at 8:59am

  Wel leuk dat ik dit artikel tegen kwam want ik heb al heel wat opgeruimd en ben ook nog aan de klus gegaan daarbij. Met nieuw kleurtje overal te geven zodat het flatje weer wat kleur ontvangt wat past hier. Wegens het verzorgen van mijn man toen kwam het er maar niet van. Ruimte in je huis is ook ruimte in je hoofd is mijn motto. En ik heb al heel veel weggedaan naar een instelling waar men het goed kan gebruiken. Ik zeg altijd “wat je een jaar niet hebt gebruikt heb je ook niet echt nodig.

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 18, 2022 at 6:36pm

   Ik ben hier ondertussen de nachthal in een andere kleur aan het zetten. Wel stap voor stap hoor. Ik neem er mijn tijd voor. Spullen die ik niet meer gebruik doe ik naar een weggeefgroep in de buurt.

 5. frederiquesrsck

  februari 7, 2022 at 9:10pm

  Ja heel makkelijk. Vroeger niet maar de laatste jaren wel. Toevallig ben ik de laatste week ook aan een grondige opruimbeurt begonnen. Boeken gaan dan naar de minibibliotheek, kleding naar de textielbak of Marktplaats etc etc

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 10, 2022 at 7:00pm

   Ik heb groepen gevonden in mijn regio waar ik mijn spullen heen kan doen. Via FB verdelen ze dan deze spullen gratis aan mensen die het wat moeilijker hebben. Sinds ik daar mee bezig ben, vind ik het een stuk makkelijker om iets weg te doen.

 6. Dee | Grammy's Grid

  februari 7, 2022 at 10:25am

  A clean and organized home is what I like, however, my hubby tends to want to be a hoarder, he wants to collect everything! Thanks so much for linking up at the 25 and Done Link Party 8! 25 entries in 25 hours!! Shared on Fb, Pn, and Tw.

 7. Deborah

  februari 6, 2022 at 7:34pm

  Ooh ja beetje voor beetje zijn we hier ook afscheid aan het nemen van spullen die voor ons geen nut meer hebben.. Ik moet je zeggen dat ik er steeds beter in wordt. 🙂

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 10, 2022 at 7:05pm

   Wat moeilijk voor mij is kleding. De laatste jaren was ik vrij stabiel van gewicht. Nu met stoppen met roken uiteraard bijgekomen. Nu zit ik hier met een hoop 34-36 waar ik niet meer in kan. Maar toch kan ik er geen afscheid van nemen terwijl ik nu 38 aan het inkopen ben.

 8. Linda Meester

  februari 4, 2022 at 2:54pm

  Ik heb een keer meegedaan aan Marie Kondo en ons huis ontdaan van 38 volle vuilniszakken. Ik ben nu weer rustig aan het verzamelen

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 4, 2022 at 3:15pm

   38 volle vuilniszakken in één keer dat is echt wel ontzettend veel zeg. Ik ruim best regelmatig op en geef alles wat nog mooi en bruikbaar is aan ‘weggeefgroepen’ op facebook.

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 4, 2022 at 3:16pm

   Lades oprommelen vind ik persoonlijk het moeilijkst. Het is net of je daar vanalles in dumpt wat je op dat moment niet echt een plaats kan geven.

 9. Nicole Orriëns

  februari 4, 2022 at 10:49am

  Alledrie de redenen die je noemt spreken mij erg aan, en vind ik dan ook erg motiverend. Ik ben dol op rust, en minder hoeven schoonmaken is ook altijd meegenomen.

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 4, 2022 at 3:18pm

   Ik haat ‘zoeken’. Ik krijg er gewoon stress van. Dus zorg ik er altijd voor dat mijn belangrijke zaken een vast plek hebben en dat is een ontzettende geruststelling.

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 4, 2022 at 3:19pm

   Zeker. Regelmatig kom ik dan ook jouw blogs bezoeken voor inspiratie. Het was me snel opgevallen dat jij ‘rust’ en ‘stijlvol’ perfect weet te combineren.

 10. Rosalyn

  februari 3, 2022 at 10:32am

  De laatste jaren wel! Vroeger was ik een echte verzamelaar, maar tegenwoordig hecht ik weinig waarde meer aan spullen.

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 4, 2022 at 3:20pm

   Echt wel zoals ik dan. Vroeger had ik kasten vol maar een paar keer verhuizen deed me toch van ‘houding’ veranderen.

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!