5 tips om klachten te voorkomen bij langdurig beeldschermwerk.

Langdurig beeldschermwerk kan voor heel wat lichamelijke klachten zorgen. Hieronder een paar tips om nek- en rugpijn te voorkomen, maar ook last aan de ogen en hoofdpijn.

computerscherm tips
Foto Pexels – Vojtech Okenka
Ook interessant: 13 tips om stress te verminderen.

1. Gebruik een aangepaste bril op sterkte voor beeldschermwerk.

Draag jij een bril in het dagelijkse leven? Ga dan zeker even naar je oogarts voor een aangepaste bril op sterkte voor aan het beeldscherm. Een van de klachten van langdurig beeldschermwerk is namelijk hoofdpijn.

Met mijn bril om veraf beter te kunnen zien, zag ik niet optimaal aan het beeldscherm, dus stapte ik naar de oogarts. Veraf heb ik een correctie van -2. Dichtbij heb ik een correctie van -0,75. Rekening houdend met deze 2 correcties werd mijn computerbril opgemaakt op -1,25. En wat een verschil. Eindelijk zie ik perfect aan het beeldscherm en heb ik betrekkelijk minder last van vermoeide of droge ogen.

Klachten beeldschermwerk
Foto Pexels – Designecologist

2. Installeer een blauwe licht filter op je computer.

Mijn oogarts raadde me aan om F.LUX te installeren op mijn computer. Zo hoef je geen filter te laten zetten in je aangepaste bril. Eerder had ik al even een blauwe filter bril uitgetest, maar daar kon ik eigenlijk niet aan wennen. Het installeren van de gratis software F.LUX is voor mij de oplossing.

Je kan ook de tijden van activatie instellen en de sterkte. Het was de eerste keer even wennen omdat je scherm een iets gelere tint heeft, maar dat weegt niet op tegen het resultaat. Als ik nu even aan het beeldscherm van mijn vriend moet werken, besef ik hoe fel en vermoeiend het standaard scherm is. Geef mij maar F.LUX.

Ook interessant: Tips om beter in te slapen.

3. Neem regelmatig een pauze om klachten te voorkomen.

De tijd kan voorbij vliegen als je aan het gamen bent of bezig bent met het schrijven van je volgende blog artikel. Bepaalde games geven soms meldingen hierover op een best grappige manier “You have been playing for 2 hours now, time for a coffee break”.

EvenDelen.be 5 tips om klachten te voorkomen bij langdurig computerwerk.
Foto Pexels – Andrea Piacquadio

Maak even een korte wandeling in je tuin, laat de hond even uit, … Even de benen strekken en de rest van je lichaam in beweging zetten in combinatie met wat frisse lucht doet wonderen. Je zal merken dat je daarna een stuk frisser in je hoofd bent en je terug beter kan concentreren.

4. Een comfortabel bureau zal veel klachten voorkomen bij langdurig beeldschermwerk.

Ondertussen weten we allemaal hoe belangrijk een goede matras is voor je nachtrust. Ook steken we veel tijd in het zoeken naar de meest comfortabele zetel. Spendeer je veel tijd aan je bureau, doe dan ook hier hetzelfde. Een comfortabel bureau zal veel klachten voorkomen bij langdurig beeldschermwerk.

Bureau

Na onze verhuis hebben we samengezeten met mijn schoonvader om ‘onze ideale en comfortabele’ bureau uit te tekenen. Gezien onze poezen ook graag even bij ons liggen rond het beeldscherm hebben we zelfs met dat rekening gehouden. Ook met het feit dat we beiden 2 beeldschermen TV-formaat hebben, dus 4 grote schermen in totaal. Mijn schoonvader heeft op een paar uurtjes 1 groot bureau gemaakt. Dus eindelijk hebben wij een bureau dat voor ons geschikt is. Uiteraard kan niet iedereen zijn eigen bureau zelf maken. Neem dus de tijd bij het kiezen van jouw bureau.

Foto Pexels – Ken Tomita

Bureaustoel

Neem de tijd om op zoek te gaan naar een goede bureaustoel. Het is niet noodzakelijk dat je daar een fortuin aan uitgeeft. Wat ik noodzakelijk vind is de hoogte van de rugsteun, die moet zo hoog zijn dat ik mijn hoofd tegen de rugsteun kan laten rusten. Dit zorgt ervoor dat ik betrekkelijk minder nekspanning heb. Ook heb ik een steunkussen dat ik zowel voor mijn nek of onderrug kan gebruiken als ik dat nodig acht. Uiteindelijk heb ik gekozen voor bureaustoel van Ikea – Markus waar ik tot op heden nog steeds zeer tevreden over ben.

Mijn vriend is meer dan 1m90. Door die grootte was een standaard bureaustoel niet echt de oplossing. Echter kan je online stoelen bestellen op maat door je grootte en je gewicht in te geven. Hij heeft zijn stoel gekocht op SecretLab. Volgens hem nog steeds de beste aankoop ooit.

Een bureaustoel is persoonlijk. Wat goed is voor een ander, is daarom niet altijd geschikt voor jou. Neem dus de tijd om jouw bureaustoel uit te zoeken.

Voetsteun

Onmisbaar. We hebben beiden een voetsteun. Bij mij is het ondertussen een volledige comfy voetbank geworden dus niet zo’n rommeltje dat je na veel zagen op kantoor krijgt. Mijn houding thuis is dan ook veel comfortabeler dan op kantoor. Thuis heb ik heb gevoel dat ik lekker in mijn zetel hang met goede rug- en nekondersteuning terwijl ik mijn benen gewoon kan strekken en laten rusten.

Ook interessant: Je huis detoxen in 3 stappen.

5. Je houding

Iedereen kent wel de voorgeschreven correct houding bij beeldscherm werk. Op kantoor slaag ik daar nooit in. Ik start met de voorgeschreven houding om na 5 minuten te merken dat ik alweer met een kromme rug en hangende nek aan het werken ben. Een slechte houding zorgt al snel voor lichamelijke klachten bij langdurig beeldschermwerk.

Gezien ik mezelf dus niet in de correcte houding kan forceren heb ik die taak overgelaten aan mijn bureaustoel, voetsteun en plaatsing van mijn schermen. Ik heb er best even over gedaan. Maar door mijn bureaustoel met hoofdsteun in combinatie met mijn voetsteun moet ik nu op niets meer letten om de correcte houding te hebben. Dus betrap je jezelf erop dat je die correct houding niet kan aanhouden, laat de positie van je bureauaccessoires het werk voor jou doen.

Ervaar jij regelmatig klachten ten gevolge van langdurig beeldschermwerk?
Print Friendly, PDF & Email

One thought on “5 tips om klachten te voorkomen bij langdurig beeldschermwerk.

 1. Eliane

  juni 28, 2021 at 1:26pm

  Die bril heb ik onlangs ook aangeschaft. Life saver!

 2. Rory

  juni 28, 2021 at 12:23pm

  Wat een goed artikel en dito tips! Ik ben namelijk mijn weg aan het vinden. Mijn werkplek is de keukentafel en dus een eetkamerstoel. Niet perse een van de meest ergonomische moet ik bekennen. Ik werkte altijd al vanuit huis (zelfstandig ondernemer) maar nu het laatste pakweg anderhalf jaar ging ik dus ook nooit meer weg voor events en evenementen. Waardoor ik nog veel langer (met opgetrokken schouders) aan de eettafel zat. Last van mijn rug. Mijn polsen komen net iets te hoog uit aan de keukentafel. Ik zat al te kijken naar zo’n fysiokruk (maar die heeft geen rugleuning). Goede tip van de computerbril en de gratis software.

 3. Frederique

  juni 24, 2021 at 9:41pm

  Mijn zoon is een intense gamer. Ik zal checken hoe dat zit met F.LUX en goed idee ook van een voetsteun. Ga ik voor hem regelen. Ik heb onlangs een gamingstoel voor hem gekocht en daar ben ik superblij mee want zijn houding is meteen stukken beter. En hij vindt hem heel fijn zitten, niet geheel onbelangrijk 🙂

 4. Claire

  juni 24, 2021 at 8:14am

  Wat een goede tips en wat leuk dat je een gamer bent!! Wat voor games speel je graag? Ik heb heeeeel wat uren gesleten achter de Playstation, Nintendo en ook portables. Het kriebelt alweer even, misschien dat ik toch weer iets ga kopen.. Dikke knuffel!

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!