Gaming: waarom kiezen mannen voor een vrouwelijk karakter?

Naast blogger ben ik ook “NOOB3TT3”: gamer. Als ik een karakter aanmaak kies ik altijd voor een vrouwelijk karakter als die keus bestaat in het spel. Voor mij is dit vanzelfsprekend aangezien ik een vrouw ben. In sommige gevallen kiezen mannelijke gamers voor een vrouwelijk karakter.

In het spel , waar ik clanleider was, speelde na een tijdje nog een ander meisje met ons mee. Maar als je de game karakters bekeek was de helft een vrouw. Toen ik uiteindelijk de vraag stelde aan de mannen waarom ze kiezen voor een vrouwelijk karakter kreeg ik al snel het antwoord dat ze toch liever naar de kont van een vrouw staren.

Na een tijdje dacht ik toch dat dit nogal kort door de bocht was. Ik was er van overtuigd dat er meer achter zat. Daarom besloot ik om deze vraag te stellen op het platform Reddit, waar ik best veel reacties op kreeg.

Hieronder kan je lezen wat de belangrijkste redenen zijn waarom mannen soms kiezen voor een vrouwelijk karakter.

Ook interessant: "Windbound - Review"
gaming vrouwelijk karakter
Last Oasis

Tits & Ass.

Op de vraag waarom een gamer vaak voor een vrouwelijk karakter kiest, kreeg ik uiteraard veel het antwoord dat het om de tits & ass ging. Toch gingen bepaalde mensen hier wat dieper op in. Zo vertelde iemand dat hij initieel een mannelijk karakter had aangemaakt. Nadat hij een paar uur aan het gamen was, besefte hij dat hij al die tijd naar een mannelijk kont aan het staren was en voelde zich daarbij gewoon ongemakkelijk.

if i have to stare at an ass for countless hours, i would rather stare at a female ass.... butt thats just me
Firstly like most guys I like looking at a girls butt more than a guys butt (also boobs are nice!)
If I'm going to stare at a screen for hours on end, it might as well be at a girls ass ._.

Echter werd het standaard antwoord ‘Tits & Ass’ door heel veel mannelijke gamers tegengesproken.

The standard "Because I'd rather stare at a girl's ass" response is so tired and creepy. I've played games since I was 9 years old, and not one time do I ever recall staring at my male character's ass lol. People talk like that's the only thing on their screen.
While I agree “I’d rather stare at a girl’s ass” is tired and overplayed, it’s just the phrase used as a wide net to catch a more refined explanation they are either unwilling or unable to express.

Cosmetics.

Uit deze poll blijkt dat met als gamer ook vaak kiest voor een vrouwelijk karakter voor de cosmetics. Dit wil zeggen dat je bij de aanmaak van een vrouwelijk karakter mooiere skins kan kiezen en dat de kledij veel verfijnder is. Vele games werken met mods. Sommige gamers spenderen heus wat tijd in het maken van mods waarmee je een vrouwelijk karakter ontzettend mooi kan maken.

... also I find female armors to be designed better. Every single male is a hulky monotone brute.
Secondly the female character customizable options are usually way better.
I usually go with whatever looks better in the character creator, which is usually females.
Gamer vrouwelijk karakter
Ark Survival Evolved

Als gamer ga je soms ook voor een vrouwelijk karakter voor de stem.

Een veel wederkerend antwoord was de stem. En bij dit aspect had ik tot op heden nog nooit stilgestaan. Toch begrijp ik dit compleet.

Female voice actors are usually better and less monotone.
I'm male, but for me it depends very much on the game. Sometimes I like the female voice better (Cyberpunk, Mass Effect, Assassins Creed Odyssey).
For me, it depends on whether that character is voiced or not. Star wars the old Republic I played a female imperial agent because the voice was so sassy in cut scenes compared to the male voice. 
Usually because there's a different voice actor for the female protagonist.

Hoe voelt het om een vrouw te zijn?

Wat ik ook veel als reactie kreeg was dat mannelijke gamers een vrouwelijk karakter kiezen omdat ze graag eens een dagje vrouw willen zijn. Yep, ik zou ook wel eens willen weten wat het is om een dagje man te zijn. Echter, in games waar je het geslacht niet kan kiezen en dus standaard een mannelijk karakter hebt, krijg ikzelf nu niet bepaald het gevoel dat ik een man ben. Maar meestal zijn dat ook games waar je niet veel keus hebt wat cosmetics betreft.

Honestly? There’s a part of me that’s always wondered what it’s like to be a girl/woman. Playing one in a video game is a pretty low-cost method of exploring that part of my psyche 🤷‍♂️
Lastly I have been a guy for 30+ years and have experienced a lot of things as a guy already so why not experience some of these things as a girl, video games are ultimately an escape from reality and what is a better way to disconnect yourself from your normal life then by playing as something you are not.
Gamer vrouwelijk karakter
Windbound

Als gamer voor een vrouwelijk karakter kiezen voor meer veiligheid.

Als je als gamer kiest voor een vrouwelijk karakter, zal je in vele gevallen minder aangevallen worden. Uiteraard kunnen mannen dan niet echt de voice chat gebruiken als ze voor deze reden een vrouwelijk karakter kiezen.

Als vrouw speel ik steeds een vrouwelijk karakter en gebruik ik veel de ingame voice. Dus het is steeds voor iedereen duidelijk dat ik wel effectief een vrouw ben. En ja, als vrouw is het een compleet andere pvp wereld. Terwijl mijn clanleden als vijand gezien werden, lagen de regels voor mij blijkbaar anders. Ik kreeg steeds vrijkaarten van de vijand. Dat wil zeggen dat ikzelf kon gaan en staan waar ik maar wilde.

Het ging zelfs zo ver, dat als ik werd aangevallen, mijn eigen clan maar ook vijandelijke clans mij te hulp schoten. Dit met als gevolg dat haast niemand mij nog durfde aan te vallen. Al heel snel was mijn discord kanaal gevuld met contacten uit vijandelijke kampen.

Ik kreeg voornamelijk respect omdat ik nooit gevoelige claninformatie doorvertelde. Vijanden namen me zelfs mee naar hun basis of schepen om te tonen hoe ze te werk gingen. Ik zou ze nooit hebben verraden.

Toch geldt deze regel niet voor elke vrouw. Voor vele dames werkt het omgekeerd. Omdat ik dit niet onmiddellijk kon plaatsen heb ik de houding van een aantal dames even in het oog gehouden. En veel werd me direct duidelijk. Niemand vindt het namelijk leuk om uitgelachen te worden of verwijten te krijgen in een spel. En daar heb ik nooit aan deelgenomen. We komen namelijk samen in een spel om te ontspannen, te lachen en te genieten. Toxiciteit, daar heb ik nooit aan meegedaan.

Ook wil ik toch het volgende even benadrukken. Ja, ik had een ontzettende entourage en heel veel mannelijke contacten in discord. Maar nooit heb ik rare berichten of indecent proposals ontvangen. Alle contacten gingen voornamelijk over het spel en standaard chitchat.

Butt... funny story. My first MMO (Tibia) I was this innocent kid playing a male character because I modelled them after myself. I got pvp’ed to death 5 times on a row and ragequit that character. Death in Tibia had consequences.
Looked behind me were my then GF was playing another game and decided to model a character after her. From that moment on I got stuff and protection... because people thought I was a girl in RL.
Because the gaming population is predominantly male, if you build a female character, the default assumption will be you are likely female. So guys will be nicer to you. If you are playing MMORPG, that means less likely to be attacked if PvP, more likely to be grouped and more likely to be helped out.
I totally did this back when I played FFXI as a Tarutaru. I got a lot of help that I probably wouldn't have with a male character.

Gender.

Het raakte me diep toen mannen openlijk schreven over ‘geboren zijn in het verkeerde lichaam’. Hoewel dit ontzettend veel voorkomt had ik er tijdens het gamen niet veel bij stilgestaan. Alhoewel we in onze clan toch een paar mensen hadden die transgender waren. Onze clan stond dan ook gekend voor een heel open mind. Onze doelstelling was steeds: plezier maken in een groep. Het maakte ons helemaal niet uit wie je was of waar je vandaan kwam, zolang we allen respectvol met elkaar konden omgaan. Of we nu een gevecht wonnen of verloren, ons plezier kon nooit stuk. We waren een team, we waren een familie.

The first time I had a choice of male or female I chose female because I was happier because unfortunately I was born with dangling bits and would have been happier if I was born without them so it was because physically I couldn’t be female but could in a game and be happy

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Gaming: waarom kiezen mannen voor een vrouwelijk karakter?

 1. Nicole Orriëns

  juni 30, 2021 at 11:38am

  Wat interessant dit! Dat is natuurlijk het leuke aan online games: je kunt iedereen zijn of worden die je maar wilt.

 2. BlodSister

  juni 28, 2021 at 7:36pm

  Ik ben een man van 37 jaar en game al jaren!!
  De reden dat ik altijd vrouw als personage kies is:
  Simpel weg in multiplayer gaat het om de eerste indruk bij de meeste gamers als het gaat om agressie!
  Zo als een jonge man een vrouw ziet wil hij eerst praten terwijl als het een man is hij niet denkt en meteen schiet,
  Dit geeft vaak een mogelijkheid om te handelen

  En he natuurlijk een kijkje naar haar achterste hoort er ook bij he hahahahahha

  • Auteur

   9livescatsetc

   juli 2, 2021 at 12:31pm

   Hallo Blodsister, wat een leuke reactie!
   Ja, wat je zegt kan ik alleen maar beamen. Met een vrouwelijk karakter komen ze eerst een praatje slaan. Merken ze dat je toch een vrouw bent, dan staan ze klaar om je een beetje ’te leren vechten’. Wat heb ik zoveel mannen van de tegenpartij met elkaar zien vechten omdat ‘ik niet aangeraakt mocht worden’. Dat waren toch nogal de tijden hoor.

 3. Monique

  juni 28, 2021 at 12:34pm

  Wat een leuk artikel.
  Ik speel alleen Star Stable Online, daar heb je alleen vrouwelijke characters. Die heb ik expres een jongensachtige naam gegeven.
  Mijn man speelt games met de xbox, maar kiest altijd een mannelijke character. Ikzelf zou een mannelijke character kiezen, omdat ik in het dagelijks leven een vrouw ben en dan in het spel een man kan zijn. Hmmm best maf als je er langer over nadenkt. 😀

  • Auteur

   9livescatsetc

   juli 2, 2021 at 12:36pm

   Wel Monique, ik heb me regelmatig ook de vraag gesteld of vrouwen soms kiezen voor een mannelijk karakter. En hey, jij komt met het antwoord. Hoe fijn is dat niet!

 4. tessaroxanne

  juni 27, 2021 at 4:43pm

  Heel erg interessant om te lezen waarom mannen in games een vrouw personage maken. Zelf speel ik nooit games, dus erg leerzaam voor mij

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!