De 4 belangrijkste redenen … waarom je kat boven op je slaapt.

Als ik ga slapen liggen er steeds 4 katten te wachten op bed; Pepoes, Misky, Tarcin en Lucy-Fur. Er is altijd wel en kat die wacht tot ze boven op me kan slapen.

Pepoes, Misky en Lucy-Fur zijn echte binnenkatten. Hoewel het raam steeds open staat kiezen ze er zelf voor om binnen te blijven. Tarcin zal af en toe het bed even inruilen om buiten op de tuinbank te liggen maar verder gaat hij niet.

Zodra ik in bed lig, gaat elke poes op zoek naar het beste plaatsje. Hoewel ze eigenlijk allemaal best een vaste plaats hebben, toch bestaat er onderling af en toe nog wel eens wat machtsvertoon. Op de slaapkamer is er ééntje baas en dat is Misky. Hoewel er geen rangorde bestaat tussen katten grolt ze toch iedereen uit haar buurt om boven op mij te kunnen liggen. Maar t’is wel een lieveke hoor 😇.

Terwijl Lucy-Fur zich onder de lakens ingraaft om dicht bij mij te liggen, word ik links en rechts geflankeerd door Pepoes en Tarcin. Ik kan je vertellen dat ik vrij snel goed warm lig maar dat het soms niet evident is om me te draaien.

Waarom willen de poezen nu steeds ofwel op mij of tegen mij gaan liggen als ik ga slapen? Ze kunnen toch gewoon elders op het bed gaan liggen, het bed is groot genoeg.

kat boven op je slaapt
Foto van een paar jaar geleden met Misky en Pepoes, broer en zus uit een verschillend nestje.

Kat slaapt boven op je uit liefde.

Een van de reden is simpelweg: ze houden van je en voelen een sterke band met jou.

Nou ik hoor je al denken: “Mijn kat komt niet bij mij slapen, houdt mijn kat dan niet van mij”. Als jouw kat ervoor kiest om elders te slapen, wil dan dat ook weer niet zeggen dat ze niet van je houdt. Dieren, net zoals mensen, hebben verschillende manieren om hun gevoelens aan iemand duidelijk te maken. En net zoals mensen hebben dieren ook hun bagage. Als je goed naar je kat luistert, zal je merken dat ze wel degelijk laat weten dat ze een sterke band met je voelt. Het is gewoon een kwestie van hun taal een beetje te begrijpen.

Ik heb namelijk ook 2 poezen; Poema en Levi, die ontzettend veel buiten verblijven. Ergens komen deze 2 katten veel zelfstandiger over. Levi is niet direct het knuffeltype maar ik weet zeker dat hij zot op me is. Ik mag er zeker niet aan twijfelen want af en toe, terwijl ik aan het schrijven ben, komt hij een muis voor mijn klavier leggen.

kat
Lucy-Fur, lekker warm!

Kat slaapt boven op je voor de warmte.

Katten zijn zot op warmte en slagen er steeds in om van dat ene zonnestraaltje dat je woonkamer binnenkomt, te genieten. Katten kan je dan ook makkelijk bij de radiator, op je laptop of zelfs op je modem terugvinden. Ze worden gewoon aangetrokken tot alles wat warmte uitstraalt. Lig je samen met je partner in bed, en kiest je kat steevast je partner uit om zich lekker tegenaan te nestelen? Wel, misschien heeft je partner een betere ingebouwde chauffage dan jij? Katten zullen daarom ook soms de neiging hebben om zich tegen je hoofd te nestelen. Ons hoofd geeft dan ook de meeste warmte af.

kat misky
Misky, in een deken.

Kittengewoontes.

Poezen nemen bepaalde gewoontes mee uit hun kittentijd, vooral dan alles wat te maken heeft met veiligheid en genegenheid. Poezen houden ervan om zich te nestelen op veilige warme plaatsen. Je kan ze vaak terugvinden in kartonnen dozen die soms echt wel veel te klein zijn, mandjes, dekens, … Kittens zullen ook vaak samen slapen omdat dit hun warme veilige plaats is en meestal zullen deze kittens op volwassen leeftijd ook nog naar elkaar toe gaan. Dus een van de redenen dat ze zich lekker naast of op je nestelt om te slapen kan het opzoeken van veiligheid zijn. Ze voelen zich dicht bij jou geborgen. Als kitten vinden ze deze veiligheid bij hun mama en zodra ze wat ouder worden, zit de kans er in dat ze deze veiligheid en geborgenheid bij jou gaan zoeken.

Ons laatste kitten, Lucy-Fur zal zich altijd in mijn kamerjas nestelen als ik aan de pc werk. Lekker warm en veilig denkt ze dan.

Een kat is territoriaal.

Een kat laat constant haar geur achter op alles en nogwat. Daarvoor gebruikt ze haar lichaam, poten en (voor)hoofd. En kat zal haar favoriete plekjes eigen maken door haar geur achter te laten, dus ook op haar favoriete mens.

Hey, jij daar, jij bent van mij! 

Dus ook al ze zich lekker naast of op jou installeren om te slapen, ze laten hun geur op je achter en zorgen ervoor dat je zo deel uitmaakt van hun territorium.

Misky die steeds boven op mij komt slapen is op z’n zachtst uitgedrukt nogal territoriaal als het op mij aankomt. Toen ik een paar jaar geleden mijn vriend leerde kennen heeft ze hem dat maar al te duidelijk gemaakt. We lachen er nu nog om.

kat slaapt
Poema vind je dan eerder ergens in de zon in de tuin.

Ook interessant…

Welke kamerplanten zijn giftig voor mijn kat?

Nestelt jouw huisdier zich ook graag lekker tegen je aan om te slapen?

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “De 4 belangrijkste redenen … waarom je kat boven op je slaapt.

 1. bookstamel

  februari 13, 2022 at 10:50am

  Wat een schattige foto’s ik heb 2 katten de ene ligt liever naast ons en de andere zo ver mogelijk boven op ons. Beide zijn echte kroelkatten

 2. Anonymous

  februari 5, 2022 at 11:59am

  Katten lezen energie. Het spinnen van een kat is self-soothing, maar is ook bewezen dat het stress en angst verminderd voor hun mensen. De vibraties hebben een kalmerend effect en kunnen daarmee helen. Mijn kat word van mij weg gehouden zonder dat ik daar iets van kan zeggen, en zonder ze, is helen moeilijk. Als je tijd hebt kun je lezen over de orkaan in mij en hoe hun afwezigheid kolen op het vuur zijn. Je hebt mooie foto’s van ze, cherish them!
  xx

 3. Tessa

  februari 1, 2022 at 6:25pm

  Wat een schattige foto’s. Vanwege allergieen heb ik geen huisdieren

 4. Janet

  februari 1, 2022 at 12:06pm

  Ik heb geen katten, maar ik snap helemaal waarom ze bij/op mensen willen liggen. Onze hond sliep als pup ook vaak bij ons, maar tegenwoordig heeft hij liever zijn eigen plekje.

 5. Amina - Imfeelinggood.nl

  januari 30, 2022 at 7:22pm

  Pffff die foto’s zijn echt de allerliefste zeg! Ik kan echt aan ze zien hoe gek ze op jullie zijn. Mijn kat is heel onafhankelijk, en slaapt alleen ’s nachts bij ons (wel tussen ons in, dat is heel lief), dus de foto van Lucy-Fur (die naam is zooooo cool) vind ik echt zoooo leuk om te zien. Ahhhh waar waren we toch zonder dieren <3

 6. Elena

  januari 26, 2022 at 8:04pm

  Ik heb zelf geen kat. Maar toen ik wel is bij een vriendin sliep die katten heeft, kwam 1 daarvan altijd bij me liggen haha

 7. Wanda

  januari 26, 2022 at 7:48pm

  Onze kat nestelt zich ook altijd op mijn schoot als ik op de bank zit en vaak slaapt hij ook bij ons in bed, dan nestelt hij zich meestal tegen mijn benen.

 8. Nicole Orriëns

  januari 25, 2022 at 11:05am

  Ik vind dit heel interessant, want ik vroeg me dat ook best wel eens af. Ik vind het mooie redenen voor katten om op hun baasje te slapen : )

 9. Soraya

  januari 22, 2022 at 6:06pm

  Hey schat. Wat een leuke blog. Ik mis me katten enorm 😩! Ook super leuk dat je een zwarte kat hebt en een lapjes kat. Twee katten bij ons thuis lijken op jullie katten. Nou een dikke knuffel aan de katten. En geniet van je weekend ❤️

  • Auteur

   9livescatsetc

   januari 22, 2022 at 8:40pm

   Oh lieverd ik kan echt geloven dat je je poezen mist zeg. Maar nog even volhouden. Dikke knuffels van mij en van al mijn poezen. ❤️❤️❤️ Fijn weekend !!

  • Auteur

   9livescatsetc

   januari 22, 2022 at 8:37pm

   Ja ik heb nu ook al een klein dekentje hier op mijn bureau liggen uiterst rechts van mijn klavier en muis. Zodra ik aan mijn bureau werk is dat dekentje echt ’the cat place to be’.

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!