Merel, kauw, ekster, kraai of raaf?

Ik vind vogels ontzettend fascinerend. Ik kan erg genieten van het luisteren naar hun symfonieën. Het is net of hun zang zowel een rustgevend als energiek gevoel geeft.

Het gezang van vogels kondigt de komst van de lente aan. Je weet als je vogelzang hoort dat het goede weer onderweg is naar jou en het is net of hun zang hoop geeft.

Zodra het kan, zit ik buiten met een dikke trui aan en een tas koffie in de hand. Ik kan er van genieten om stiekem naar de vogels te kijken.

Echter ken ik niet zo ontzettend veel van vogels dus verdiep ik me er graag even in. Vandaag neem ik jullie mee naar een kort overzichtje van de meest (bij ons) voorkomende zwarte vogels. Voor je het weet kan je ze zonder problemen uit elkaar houden.

Merel (mannetje)

Merel

Een volwassen merel is best groot. Zijn grootte varieert tussen 23,5 cm en 29 cm. Ik dacht steeds dat hij een stuk kleiner was. Zijn vleugelspanwijdte bedraagt 34 tot 38,5 cm.

Typerend voor de mannelijke merel is dat al zijn veren zwart zijn terwijl zijn snavel en oogrand oranje zijn. Zo kan je hem het best herkennen.

Ook heeft hij een vrij lange staart.

De merel is een beschermde inheemse vogel.

Foto door Matthias Zomer via Pexels.

Kauw

Kauw

Een kauw is iets groter dan een merel. Zijn grootte varieert tussen 30 cm en 34 cm.

Je kan hem het best herkennen aan zijn grijze nek en wit-blauwe ogen.

De kauw is geen bedreigde vogelsoort.

Foto door Anthony via Pexels.

Ekster

Ekster

Eksters vind ik ontzettend fascinerende vogels. De ekster is dan weer groter dan de kauw. Zijn grootte varieert tussen 40 cm en 51 cm.

Je kan hem het best herkennen aan zijn zeer lange zwarte staart en zwart-wit verenkleed.

De ekster is een beschermde inheemse vogel. Ook is de ekster familie van de kraaien. Eksters zijn zot op alles wat blinkt.

Foto door Daniil Komov via Pexels.

Zwarte kraai

Zwarte kraai

De zwarte kraai is dan weer groter dan de ekster, met een grootte tussen 44 cm en 51 cm.

Hij is compleet zwart en je kan hem herkennen aan zijn typische ‘krraakraa’ roep.

Kraaien zijn heel sociale vogels.

De zwarte kraai is een beschermde inheemse vogel.

Foto door Pixabay via Pexels.

Verschil tussen een kraai en een raaf?

De raaf is familie van de kraaien. Net zoals de kraai is de raaf compleet zwart. De raaf is groter dan de kraai met zijn grootte van ongeveer 65 cm en een spanwijdte van maar liefst 120 cm. Hij is dus een pak groter dan de kraai. Ook maakt de raaf ‘niet‘ de typische kraaien-roep ‘krraakraa’. De raaf heeft een lange zwarte snavel, een grote kop en grote stevige poten.


Dit artikel verscheen op de linkparties:

Huisvlijt.

Grammy’s Grid.

Special thanks to Grammy’s Grid for sharing this post on Social Media (Fb, Pn and Tw).

Featured at Grammy’s Grid Link Party 25 and Done Link Party 10.

TuinTuin

Vind jij vogels ook zo fascinerend?
Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Merel, kauw, ekster, kraai of raaf?

 1. Jadis

  februari 23, 2022 at 12:03pm

  Ah ik vind ze bijna allemaa eng haha, maar dat komt door een nare ervaring met een exter.

 2. Dee | Grammy's Grid

  februari 20, 2022 at 12:47pm

  CONGRATS! Your post is FEATURED at the 25 and Done Link Party 10! 25 entries in 25 hours!! Entries shared on Fb, Pn, and Tw. Opens Feb-20 at 10pm. Closes Feb-21 at 11pm central time.

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 20, 2022 at 1:04pm

   Wow Dee that is just such amazing news. I am so happy and very thankful. Thank you so much for letting me be part of your parties!

 3. kellybuysse

  februari 15, 2022 at 7:22pm

  Wij hebben hier veel vogeltjes in de tuin. Heel erg leuk om ze vanuit de keuken te bewonderen.

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 16, 2022 at 8:56pm

   Ik hang hier regelmatig uit het raam, met mijn fototoestel in de hand en dan …. vliegen ze weg.

  • Auteur
 4. helenfern

  februari 14, 2022 at 5:55pm

  Visiting from Grammy’s Grid 25 and done party. I am a bird lover, but I’ve never known the difference between a crow and a raven. Your pictures and explanation are the best I’ve seen. I understand now!! Thanks!

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 16, 2022 at 9:00pm

   Hello Helen and thanks for visiting my site. I checked yours and wow, amazing! So love the name “the Lazy Gastronome”. Keep up the good cooking!

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 16, 2022 at 9:04pm

   Hallo Carol and thanks for stopping by.
   I already came across your site and I must say that it’s really inspiring! So love the cosy loungewear in one of your recent articles! And for your article ‘Older Runner: Outside My Comfort Zone’, wow respect for you!

 5. frederique

  februari 14, 2022 at 1:31pm

  Ja ik houd er ook van, al weet ik er vrij weinig over. Ik zoek er soms wel eentje op. Op de site van de Vogelbescherming is er veel informatie te vinden!

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 16, 2022 at 9:05pm

   Ik ben er mij iets meer gaan in verdiepen sinds ik er foto’s van ‘probeer’ te maken. Nadruk op ‘probeer’ want wat zijn die beestjes vlug zeg!

 6. Dee | Grammy's Grid

  februari 14, 2022 at 11:35am

  I get confused about which is which with a raven and a crow, however they both make me think of Halloween and Edgar Allan Poe. Thanks so much for linking up at the 25 and Done Link Party 9! 25 entries in 25 hours!! Shared on Fb, Pn, and Tw.

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 16, 2022 at 9:07pm

   I actually love black birds. Mostly they are like used in dark movies to scare people but they actually are friendly birds. Thank you so much for sharing my article. It mean a lot to me.
   Have a very nice day.
   Cindy

 7. bookstamel

  februari 13, 2022 at 10:51am

  Wat interessant om te lezen ik vind de geluidjes van al die vogeltjes in de tuin altijd super

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 16, 2022 at 9:08pm

   Ik kan daar ook van genieten. Ik ben dan ook blij dat zowel mijn bureau als mijn slaapkamer naar de tuin en de weides erachter gericht zijn en niet naar de straatkant.

 8. Elena

  februari 13, 2022 at 12:08am

  Interessant om te lezen. Ik wist helemaal niet dat de kraai and de raaf familie waren haha. Zelf heb ik vroeger een agapornis gehad. Die was zo lief. Ze kwam graag met me kroelen. Vind vogels echt zulke leuke beesten!

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 16, 2022 at 9:12pm

   Oh toen ik klein was had mijn vader een heel grote vogelkooi met boomstammen in en dergelijke. Je kon er als volwassene zonder problemen in rondwandelen. En daar, heeft hij heel lang dwergpapegaaien in gehouden. Ik vond dat zo geweldig als kind zeg.

 9. Rosalyn

  februari 12, 2022 at 12:53pm

  Ik hou altijd erg van kauwtjes. Brutaal, maar toch ook wel leuk. Ben opgegroeid tussen de vogels en leerde de veel voorkomende soorten al vroeg herkennen. Nu niet zoveel vogels meer in de buurt (in de zeelucht gedijen niet zoveel bomen), maar ik voer ook niet bij, omdat ik de kat van de buren niet echt vertrouw 😉 Die van mij zit achter een net, maar de kat van de buren loopt vrij en is een echte jager.

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 16, 2022 at 9:14pm

   Ik ben blij dat de katten hier enkel met muisjes naar huis komen. Ik zou zo graag er in slagen om mooi foto’s van alle vogeltjes hier te kunnen nemen. Maar ze zijn altijd veel te snel zeg.

 10. Tine de Jong

  februari 12, 2022 at 8:51am

  Het is hier bij mij elke morgen heerlijk wakker worden met de kleine musjes die weer zijn gekomen in de nis boven de beneden flat deur en ook komt er zo af en toe een merel zingen voor mij in de boom. Eksters zijn hier ook al meer gekomen en het zijn wel lawaai vogels. Ik hoor liever diegene die ik noemde. En als het mooi weer is zit ik ook op balkon om naar hun mooie melodieen te luisteren als ze in boom zitten van beneden buurman. Wens je ook mooie serenade’s toe hierbij voor elke dag.

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 16, 2022 at 9:16pm

   Genieten doe je van de kleinste zaken. En de tijd nemen om naar de vogeltjes te kijken en naar hun melodieën te luisteren, wel dat is genieten. Spijtig dat de maatschappij zo ‘gehaast’ is nu.

 11. Fallon

  februari 11, 2022 at 4:14pm

  Sinds kort heb ik bolletjes hangen voor de vogels. Musjes komen hier regelmatig, de kraaien proberen de bolletjes te rofen haha! Het is inderdaad geweldig om te zien. Op deze manier ga je je er steeds meer in verdiepen. Wil nog wel een vogelhuisje kopen.

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 11, 2022 at 9:51pm

   Wij hebben nogal wat spulletjes staan voor de vogels. Wel mensen met kraaien hebben meestal geen last van duiven. Blijkbaar zouden dat geen vrienden zijn.

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 11, 2022 at 9:53pm

   Ja ik vind het ook geweldig om daar naar te luisteren. Wij hebben altijd ontzettend veel mussen. Die komen steeds op het kippeneten af, dus hebben we sinds vorig jaar een paar vogelhuisjes staan. Alles staat onder een draad zodat de katten er niet bij kunnen.

 12. infoenaturalsnl

  februari 11, 2022 at 2:21pm

  Ja leuk, ik kijk en luister ook altijd naar vogels. Onlangs nog online info opgezocht, om er wat meer over te weten te komen.

  • Auteur
  • Awaywego_Sandra

   februari 13, 2022 at 4:22pm

   Ik vind vogels in de tuin zo leuk en gezellig! Kan er ook echt van genieten.

   • Cynthia

    februari 16, 2022 at 8:41am

    Leuk om het verschil op een rij te zien. We hebben regelmatig merels en kauwen in onze achtertuin. De kauwen proberen vaak de vetbollen in onze boom te mollesteren. De merels zijn wat relaxter gelukkig!

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!