Welke kamerplanten zijn giftig voor mijn kat?

Binnenkort wil ik een plantenhoek maken. Maar alvorens naar de winkel te gaan om allerlei mooie planten aan te kopen vond ik het toch raadzaam om eerst even op te zoeken welke kamerplanten giftig zijn voor katten.

Foto door Alina Vilchenko via Pexels

Deze maand, als het weer het toelaat, zullen de verbouwingswerken starten aan onze veranda. Muren zullen uitgebroken worden om panelen in glas te plaatsen. Ook het dak zal deels vernieuwd worden.

De bedoeling is om de huidige kamer, die op dit moment meer lijkt op een stockage ruimte, om te bouwen tot een mooie veranda. We willen er een mooie ruimte van maken waar we gezellig kunnen zitten met mooi zicht op de tuin. Ideaal voor de lente en de herfst.

Gelukkig moet ikzelf niet te veel wakker liggen van deze verbouwingen. Waar ik me wel mee bezig zal houden is de inrichting. Ik droom er namelijk van om een mooie plantenhoek in te richten.

Kamerplanten kunnen giftig zijn voor je kat
Foto door Huy Phan via Pexels

Met een mooie plantenhoek wil ik een uiterst gezellige kamer maken waar je rustig een boek kan lezen of een kopje koffie of thee kan drinken met één van de poezen op de schoot. Ik wil een kamer creëren die rust en gezelligheid uitstraalt. Uiteraard wil ik ook dat onze katten er zich welkom voelen. Hier en daar wil ik dan ook leuke plaatsjes inrichten waar de katten gezellig kunnen luieren.

Welke kamerplanten haal je het best niet in huis?

Nu wil ik toch goed nadenken over de planten die ik zal aankopen om deze plantenhoek in te richten. Ik wil namelijk geen planten aanschaffen die giftig zijn voor mijn katten. Sommige van mijn katten gunnen planten geen blik maar een paar zijn toch geïnteresseerd en durven wel eens aan de bladeren knabbelen. Misky heeft snel last van allergieën dus durf ik zeker geen risico te nemen.

Na een korte zoekopdracht via Google kwam ik al snel terecht op de site LICG.NL waar je ontzettend veel nuttige informatie kan terugvinden over het houden van huisdieren en dus ook een LINK naar giftige planten voor katten. Deze lijst omvat zowel kamerplanten als buitenplanten. Hieronder kan u de giftige kamerplanten terugvinden. De planten met een sterretje kunnen bij contact huidirritaties veroorzaken. De cursief gedrukte namen zijn de Latijnse benamingen. Uiteraard is deze lijst niet limitatief.

Alocasie
Amaryllis
Aphelandra
Appeltje der liefde, Solanum
Caladium
Chrysant, Dendranthema *
Codiaeum
Croton, Codiaeum
Cyclaam
Dieffenbachia *
Dracaena soorten, zoals Dracaena marginata
Epipremnum aureum
Hyacinth
Hypoestes phyllostachya
Ilex
Kerstster, Euphorbia *
Klimop, Hedera *
Kruiskruid, Senecio
Maretak of Mistletoe, Viscum
Oleander, Nerium
Oranjeboompje, Solanum
Philodendron
Poinsettia, Euphorbia
Senecio
Varens
Vingersboom, Schefflera *
Vogelmelk, Ornithogalum
Wonderboom, Ricinus
Zuidenwindlelie, Ornithogalum

Omdat ik het risico niet wil nemen dat mijn katten zich vergiftigen door aan de planten te knabbelen of de zaden op te eten, ga ik dit lijstje toch meenemen naar de plantenwinkel.

Beter voorkomen dan genezen zou ik zeggen!

Welke kamerplanten zijn giftig voor katten?
Foto door Ahmed akacha via Pexels

Ook interessant …

De 4 belangrijkste redenen … waarom je kat boven op je slaapt.

Heb jij leuke kamerplanten in huis?

DierDier

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Welke kamerplanten zijn giftig voor mijn kat?

 1. Tessa

  maart 5, 2022 at 4:49pm

  Ik heb vooral cactussen en vetplanten staan. Nooit bij stil gestaan dat sommige planten giftig zijn voor huisdieren

 2. lindaschrijftnl

  maart 4, 2022 at 4:18pm

  Wat heerlijk, zo’n plantenhoek! Ik geniet vooral van onze Pannenkoekplant, een fijne en makkelijke plant 🙂

  • Auteur

   EvenDelen.be

   maart 5, 2022 at 8:29am

   Ik zie die wel regelmatig bij mensen thuis en vind ze heel mooi! Deze mag dus niet ontbreken dan!

 3. Rosalyn

  maart 4, 2022 at 12:48pm

  Leuk idee, zo’n veranda! Ik heb erg veel planten in huis, de kat knaagt er graag aan, maar is geen klimmer, dus de planten staan allemaal op plaatsen in de kast en op krukjes, zodat ze er niet bij kan, haha. Narcissen zijn bij mijn weten ook giftig voor katten.

  • Auteur

   EvenDelen.be

   maart 12, 2022 at 2:04pm

   Correct, narcissen zijn ook giftig voor katten. Ik hou best wel van planten, zowel binnen als buiten. Dit jaar ga ik me daar toch meer in verdiepen.

 4. Caroline

  maart 4, 2022 at 12:40pm

  Goede tips. Wij hadden vroeger katten en kamerplanten. Ik stond er toen niet bij stil dat dit gevaarlijk kon zijn. Gelukkig vonden ze de planten niet interessant.

  • Auteur

   EvenDelen.be

   maart 12, 2022 at 2:05pm

   Sommige van onze katten kijken er ook niet naar hoor. Bij grote planten zal ik wel de aarde moeten afdekken zodat ze er niet hun behoefte gaan in doen.

 5. Nicole Orriëns

  maart 4, 2022 at 12:40pm

  Goed om dit te lezen! Ik kende alleen maar kattenkruid, maar dat is juist omdat katten dat heel lekker vinden. Maar je moet er toch niet aan denken dat je huisdier ziek wordt vanwege een giftige plant.

  • Auteur

   EvenDelen.be

   maart 12, 2022 at 2:07pm

   Ik ben er best mee bezig omdat ik een kat heb die echt veel last had van allergieën en hiervoor lange tijd inspuitingen voor gekregen heeft. Gelukkig is het de laatste 2 jaar veel beter met haar maar ze is lang erg ziek geweest.

 6. Linda Swinkels

  maart 3, 2022 at 7:59pm

  Wat een goede tips zijn deze ook voor de hond geldig?

  • Auteur

   EvenDelen.be

   maart 3, 2022 at 8:11pm

   Goede vraag!! Ik zou denken van wel. Ik weet dat katten makkelijk aan planten gaan knabbelen, maar weet niet direct of honden dat doen. Ik heb het nog niet meegemaakt.

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!