Tuinkalender mei. Dit doe je in de tuin.

De maand mei is een prachtige tuinmaand. De tuin komt in mei volledig tot leven. Vele bloemen staan momenteel in bloei, denk maar aan de Rhododendron. De maand mei is ook dé maand voor het preventief aanpakken van ziektes zoals schimmel en bladluis. Dit is de tuinkalender met de voornaamste taken voor de maand mei.

Tijd om de hagen aan te pakken.

Je zal merken dat de hagen, zoals bijvoorbeeld beukenhagen, nu al aan het uitlopen zijn. Door het terugsnoeien van deze nieuwe scheuten zorg je ervoor dat je haag voller zal worden omdat deze telkens na het snoeien terug gaan vertakken; En dat is toch wat je van een haag verwacht. Niemand wil een haag met gaten in. Regelmatig terugsnoeien van de uitloop is dus belangrijk. En hier kan je in mei dus al mee starten.

Heb je sierbollen staan zoals taxus of buxus? Nu is het hét moment om deze allen terug mooi in vorm te snoeien.

Mei is ook de maand voor het bijsnoeien van de laurierkers.

Kijk ook de tuin na op vorstschade. Dit is het moment om alle takken met vorstschade weg te snoeien.

Tuin kalender mei
Foto: Pixabay – JACLOU-DL

Extra voeding voor de bloemen en planten.

In mei zullen vele planten en bloemen al in de bloei komen. Deze planten zijn volop bezig met het aanmaken van nieuw blad en bloemen. Ze zijn dus best hard aan het werken.

Dit is een ideaal moment om al deze planten een handje te helpen door het geven van extra voeding.

Heb je specifieke voeding voor bepaalde planten dan kan je deze uiteraard gebruiken. Echter is het niet noodzakelijk dat je naar je tuincentrum spurt om voor elke plant afzonderlijke voeding te kopen. Een algemene tuinvoeding is geschikt om alle planten en bloemen voeden.

Ook interessant: Tuinkalender maart - april. Dit doe je in je tuin.

Heb jij een Rhododendron in je tuin? Dit doe je eind mei!

Heb je een Rhododendron in je tuin staan, dan zal deze in de maand mei mooi in bloei komen te staan. Een Rhododendron is een bloemenstruik die best groot kan worden. Een Rhododendrom heeft prachtige grote bloemen en is verkrijgbaar in vele kleuren. Hij kan een echte blikvanger zijn in je tuin.

Wordt jouw Rhododendron te groot dan kan je deze na de bloei, dus tegen eind mei, terugsnoeien. Zie je nog groene bloemknoppen dan kan je deze laten.

Zie je bruine bloemknoppen dan is het aangeraden om deze allemaal weg te snoeien omdat deze rot zijn.

Tuin kalender mei
Foto: Pixabay – imordaf

Wordt je Magnolia te groot?

In mei kan je genieten van de mooie bloei van de Magnolia. Merk je dat je magnolia echter te groot wordt, dan is de maand mei, na de bloei, hét moment om je Magnolia bij te snoeien.

Foto: Pixabay – Ralphs_Fotos

Onkruid wieden in je tuin + nazicht op ziektes.

Maak het jezelf makkelijk en houdt je onkruid regelmatig bij. Als je er snel bij bent zal je uiteindelijk veel minder werk hebben. Loop regelmatig even rond in je tuin en haal nieuw onkruid zo snel mogelijk weg.

Check je tuin ondertussen ook op ziektes zoals schimmels en ongedierte zoals slakken zodat je snel kan ingrijpen. Knip alle delen die schimmels of luizen bevatten weg. Het is belangrijk dat je dit snoeiafval weghaalt uit je tuin! Het is belangrijk dat je de grond van deze plant verbetert door het geven van extra mest / grondverbeteraar. Ook kan je de planten preventief bespuiten met een bladvoedend anti schimmel / luis product.

Merk je misvormde bladeren aan de plant, net of deze krullend in elkaar gekrompen zijn, dan is de kans groot dat de plant besmet is met bladaaltje. Snoei deze plant onmiddellijk volledig weg want bladaaltjes zijn heel moeilijk om te bestrijden, ze beschadigen de planten van binnenuit. Zo voorkom je besmetting naar andere planten.

Laat je tuin en tuinpotten niet uitdrogen.

In mei kan het al best warm worden. Controleer dagelijks je tuinpotten op droogte. Geef indien nodig ’s avond de planten water zodat het water weinig kans krijgt op verdampen.

Let ook op de droogte van je tuinplanten. Geef hier ook het liefst ’s avonds de planten water zodat het water niet te veel verdampt door de hitte van de zon.

Tuinkalender mei
Foto door Torsten Dettlaff via Pexels

Tijd om je tuinmeubels proper te maken.

In de maand mei kan je echt al genieten van het mooie zomerweer.

Nu is echt wel het moment voor het schoonmaken van je tuinmeubelen of bankjes. Kijk ook je parasol even na.

Geniet van je tuin!

In de zomer kruipt er best wat tijd in het onderhouden van de tuin. Je verzorgt je planten en bloemen. Je kijkt de tuin regelmatig na op onkruid en zorgt voor je gazon. In mei gaan reeds veel bloemen starten met bloeien. Neem de tijd om hier dan ook van te genieten.

Misschien kan je nu je ochtendkoffie in je tuin drinken terwijl je geniet van de prachtige planten en bloemen om je heen? Of een boek lezen in een gezellig hoekje van je tuin.

Sta stil bij de schoonheid van je tuin en geniet ervan!

Foto door Elina Fairytale via Pexels

Wat is jouw favoriete plant of bloem?

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Tuinkalender mei. Dit doe je in de tuin.

 1. Wanda

  april 28, 2022 at 6:14pm

  Wij hebben inderdaad een paar bossen rhodendrons en ik verheug me nu al dat ze straks gaan bloeien. Het is alleen jammer dat het zo kort is, want ze mogen mij van de hele zomer wel zo mooi in bloei staan.

 2. Liesbethblogt

  april 27, 2022 at 6:26pm

  Ik snoei op het juiste moment maar dat is het wel geloof ik. Sproeien hebben we al gedaan en ik zit en sinds februari buiten dus de boel is allang schoongemaakt.

 3. Fallon

  april 26, 2022 at 9:00pm

  Ik heb nu een grote bak met allemaal zaadjes erin van bloemen. Inmiddels komen ze uit! Maar moet echt meer gaan plaatsen eigenlijk. Onlangs wel de tuin schoongemaakt met een hoge drukspuit.

 4. All Kinds of Things BLOG

  april 26, 2022 at 5:31pm

  Leuk artikel. Maar ik heb helaas alleen maar een balkon. Ik geef ’s ochtends altijd de planten water, dan kunnen ze er de hele dag mee doen. Jij tipt om ze ’s avonds water te geven, dat wist ik niet, dat dat handiger is.

  • Auteur

   EvenDelen.be

   april 26, 2022 at 8:48am

   Ja ik ook. Mijn voorkeur is bloemen met intense kleuren. Zo heb ik dit jaar 2 klimrozen geplant. De ene is dieprood en de andere intens geel.

 5. infoenaturalsnl

  april 25, 2022 at 3:45pm

  Oh bedankt voor de tip. Ik heb net een nieuwe woning met tuin en daar staat ook een Rhododendron in.

  • Auteur

   EvenDelen.be

   april 26, 2022 at 8:47am

   Ik hou van Rhododendron. De bloemen zijn gewoon prachtig. En je hebt keuze uit zoveel kleuren zeg en formaten. Gewoon fijn om in de tuin te hebben.

 6. Linda schrijft 't op (@lindaschrijftop)

  april 25, 2022 at 8:41am

  Ik ben bezig om mijn tuin een Japanse look te geven, dus veel Azalea’s en Rhododendrons. Ik heb net nog een laagblijvende gekocht, ik kan het niet laten. Maar mijn favoriet is de Acer met het sierlijke blad ook al is de boom bladverliezend.

  • Auteur

   EvenDelen.be

   april 26, 2022 at 8:46am

   Je tuin moet er echt prachtig uit zien! Ik hou van bloemen met intense kleuren. Ook zorg ik voor verschillende kleuren in het groen van de struiken. Mijn tuintje is niet zo groot. Maar stap voor stap ben ik alles aan het aanplanten. Is leuk om mee bezig te zijn.

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!