Regenwater is nog steeds gratis.

Men kan er niet om heen, alles is duurder geworden en het ziet er naar uit dat dit binnen de kortste tijd niet zal stoppen. Mensen kijken nu echt hun rekeningen na en merken dat de warenhuizen constant de prijzen verhogen. Hoe de energieprijzen schandalig de hoogte in gaan, zorgt bij vele mensen, ook bij ons, voor de nodige kopzorgen. Gelukkig is regenwater nog steeds gratis.

regenwater gratis
Foto door Aleksandar Pasaric via Pexels

Opvangen van gratis regenwater.

Het loont de moeite om je regenwater op te vangen in vaten of tonnen. Je kan er op een jaar echt heel wat centen mee uitsparen. Dit gratis regenwater is ideaal voor al je planten. Ook is het leuk om regenwater te gebruiken voor het schoonmaken van je terras, je tuinmeubelen, bloempoten en zoveel meer. Als ik regenwater gebruik voor het schoonmaken van deze zaken, gebruik ik ook geen schoonmaakproducten. Dit zorgt ervoor dat ik daarna dit water nog kan gebruiken in de plantentuin.

IBC vaten.

Mensen die hun regenwater wensen op te vangen, maken regelmatig gebruik van IBC vaten. Je hebt deze in het wit maar ook in het zwart. De uitvoering in het zwart voorkomt algen die zich gaan vormen in het water.

Wij hebben 1 wit IBC vat tweedehands gekocht. Jaarlijks spuiten we dit vat van binnen grondig schoon met de hogedrukreiniger.

Vele mensen geven de voorkeur aan het IBC vat van 1000L, je kan hiermee dus makkelijk 1000L gratis regenwater opvangen. Je kan deze tonnen ook mooi naast elkaar plaatsen en eventueel met een zeil bedekken tegen het zonlicht.

OPGELET: Wens je een IBC vat tweedehands aan te schaffen, informeer je dan goed of dit vat gereinigd werd!! Je weet namelijk niet waarvoor het vat eerder werd gebruikt.

regenwater gratis
Foto: Flickr – Jim Easterbrook

Regentonnen.

Kunststof regentonnen zijn ideaal als je niet direct grote hoeveelheden regenwater wenst op te vangen. Doordat ze minder plaats innemen dan een IBC vat, kan je ze makkelijker plaatsen. Zo zijn ze een leuke toevoeging voor bijvoorbeeld je kruidentuin of kleine plantenhoek.

Wat ik persoonlijk ook heel mooi vind, zijn eiken vaten. Je kan er echt een mooie blikvanger van maken! Ze passen uitstekend in een landelijke tuin.

regenwater gratis
Foto: Flickr – Maurice Mol
Ook interessant: Tuinkalender mei. Dit doe je in de tuin.

Design regentonnen.

Als men over regentonnen spreekt, denkt men al snel aan de simpele ronde kunststoffen tonnen. Sommige mensen vinden deze niet echt zo mooi.

Geen probleem, want je kan uiteraard ook kiezen uit regentonnen met een aantrekkelijk design. Ook deze zijn verkrijgbaar in verschillende volumes. Zo vind je gegarandeerd de regenton die past bij je tuin.

Wist je dat?

De algemene regel zegt dat als regenwater op je eigendom valt, je er gratis gebruik kan van maken.

Toch zijn er in Amerika uitzonderingen. Zo is het namelijk in Colorado en Utah verboden om regenwater op te vangen terwijl er in de meeste staten zelfs geen wetten over neergeschreven zijn.

Terwijl men het opvangen en gebruik van regenwater in de meeste staten stimuleert, is er in Colorado nog steeds een 120 jaar oude wet die zegt dat opvangen van regenwater verboden is. Hun denkwijze bij deze wet is heel simpel: “Water stroomt naar beneden. Vang jij alle water op dan heeft je buur die lager woont minder water om op te vangen.”

Elk huis in Colorado mag maar een maximum van 110 gallons of +/- 460 liter aan regenwater stockeren. In Utah ligt het volume hoger. Daar mag je werken met opvangsystemen tot 2.500 gallons, maar je moet wel over een vergunning beschikken.

Gebruik jij regenwater in je tuin?
Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Regenwater is nog steeds gratis.

 1. Josyanne

  mei 15, 2022 at 3:12pm

  Ik woon op een appartement, maar ik gebruik ook een regenton. Mijn plantjes groeien er goed op 🙂

 2. Wendy Ke

  mei 4, 2022 at 11:40am

  Zo’n ouderwetse uitziende houten regenton vind ik altijd zo leuk om te zien. Zoiets zou ik eerder in mn tuin zetten dan zo’n plastic geval. Maar waarschijnlijk staat hij er dan meer “voor de sier” dan dat ik daadwerkelijk water uit zou gebruiken.

 3. Rosalyn

  april 30, 2022 at 2:29pm

  Ik ben helemaal weg van regentonnen. Zo’n klassiek model in de tuin zou ik altijd doen. Helaas momenteel even geen grote tuin, maar wie weet in de toekomst nog eens 🙂

 4. Liesbethblogt

  april 30, 2022 at 11:15am

  Pasgeleden vond ik twee blauwe tonnen die overduidelijk voor water gebruikt waren bij een kringloop in een container. Ontzettend blij mee want ze waren ook nog gratis. De tonnen zijn inmiddels volop in gebruik en daar we hier hard water hebben is dat regenwater sowieso beter voor de planten.

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!