Ficus – Van stekjes tot prachtige plant.

Iets meer dan een jaar geleden kreeg ik twee mooie ficus stekjes van een plant van meer dan 50 jaar oud!

Het was zalig om te zien hoe de ficus stekjes in water zoveel worteltjes kregen en ondertussen al een hele plant geworden zijn. Ik had nooit gedacht dat de stekjes zo mooi zou worden. De blaadjes van de plant zijn mooi groen en overal zie je nieuwe jonge scheutjes.

Ficus – de moederplant van meer dan 50 jaar oud

De moederplant.

De moederplant (zie foto hierboven) van de ficus stekjes is dus meer dan 50 jaar oud en meer dan 2 meter hoog.

Elke winter wordt deze plant flink teruggesnoeid. En om de twee jaar wordt deze plant verpot. Tijdens het verpotten worden de wortels ingeknipt zodat de plant niet te groot wordt. De wortels worden ook goed losgemaakt tegen verstikking of rot.

Ook interessant: Tuinkalender mei. Dit doe je in mei in de tuin.

Van stekje tot prachtige plant.

Nadat de stekjes voldoende worteltjes hadden, heb ik ze in aarde geplant. Nu meer dan een jaar later merkte ik dat de aarde super snel uit droogde. Ook kwamen er al serieus wat wortels piepen aan de onderkant van de pot. Hoog tijd om deze plant te voorzien van een grotere pot.

EvenDelen.be Ficus - van stekje tot prachtige plant.
Van stekje tot prachtige plant.
EvenDelen.be Ficus - van stekje tot prachtige plant.
Tijd om te verpotten.

Zoals je op de foto’s kan zien was het tijd om de ficus te verpotten. Toen ik toevallig in de Action was, zag ik een mooi grote pot. Misschien wel iets te groot, maar dan ben ik wel zeker dat hij er een paar jaar tegen kan.

Het is de bedoeling dat deze plant later in onze afgesloten veranda komt, maar deze zijn we op dit moment nog aan het herbouwen. De plant zal ik dan ook op een plantentrolley plaatsen zodat we hem makkelijk kunnen verplaatsen.

Ik vind het altijd geweldig om te zien hoe sterk de natuur is. Hoe een klein stekje worteltjes krijgt en uitgroeit tot een mooie plant. Dit zijn zaken waar ik zo kan van genieten. Kijk maar hoe mooi de plant is. Deze plant zal dan ook de basis zijn van de plantenhoek die ik wil maken in onze veranda.

EvenDelen.be Ficus - van stekje tot prachtige plant.
Ficus in de nieuwe pot.

Volgend jaar, als de plant terug een stukje groter is, ga ik deze plant stekken. Een ficus heeft namelijk een mooie uitstraling en het zou leuk zijn als ik er meerdere in ons huis kan plaatsen.

De beste standplaats voor een ficus is op een lichte of half-lichte plek. Tijdens hete zomerdagen plaats je de plant liefst niet in het directe zonlicht. Laat de kluit niet uitdrogen. Draai de plant lichtjes naar de andere zijde als hij te veel naar het licht toe groeit.

Eens je een goede plaats gevonden hebt voor je ficus, dus een plaats waar hij het schitterend doet, laat je hem liever op die plaatst staan. Het verplaatsen vergt namelijk nogal wat energie voor de plant.

Ook interessant: 'Zelf eucalyptusolie maken op twee manieren.'
Vind jij een ficus een mooie plant?
Heb jij ook al succes gehad bij het vermeerderen of stekken van planten?
Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Ficus – Van stekjes tot prachtige plant.

 1. Nicole Orriëns

  juli 5, 2022 at 1:38pm

  Wauw, wat een enorme plant is het al geworden! En dat van een stekje van een 50 jaar oude plant. Ik ben onder de indruk.

 2. Josyanne

  juli 3, 2022 at 10:53pm

  Ik ben echt niet zo goed met planten, dus ik heb hier echt heel veel bewondering voor!

 3. Cynthia

  juli 3, 2022 at 11:33am

  Wat gaaf dat je moederplant al zo oud is. Ik zou ook wel meer willen stekken. Thanx voor de inspiratie!

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!