Doorgaan naar inhoud
Menu
EvenDelen.be
  • BLOG
    • GEZONDHEID
      • MIJN HYSTERECTOMIE – Ervaring
    • TUIN & DIER
      • KATTEN & HONDEN
      • HONDENWEIDES
      • VOGELS
      • TUIN
    • SCHOONHEID & VERZORGING
    • LIFESTYLE
    • UITSTAPJES
    • MUZIEK & FILM & BOEKEN
    • NOOB3TT3 – GAMING
  • OVER MIJ
  • CONTACT
EvenDelen.be
EvenDelen.be Laurierblaadjes gebruiken

Laurierblaadjes gebruiken: verrassende toepassingen

Geplaatst op 17/05/2025

Laurierblaadjes kun je voor veel meer gebruiken dan enkel in stoofpotjes of soep. Ikzelf heb ook de enige echte eetbare keukenlaurier, namelijk de Laurus nobilis, in de tuin staan. Momenteel is het nog een vrij kleine plant maar ik weet uit ervaring dat je van een volwassen plant ontzettend veel kunt oogsten.

Ideaal dus om ook te ontdekken wat je met je oogst allemaal kunt doen, want zoals mijn introductie al vertelt, je kunt er veel meer mee dan stoofpotjes en soepen op smaak brengen.

In dit artikel deel ik met jullie tal van andere verrassende toepassingen, het verschil tussen verse en gedroogde blaadjes en hoe je deze plant kunt stekken. Veel leesplezier!

Mag je laurierblaadjes ook vers gebruiken of moet je ze eerst laten drogen?

Wie mijn blog al wat langer kent, weet dat ik een grote interesse heb in kruiden. Ik heb dan ook een specifieke droogoven waar ik mijn kruiden mee droog. Een groot voordeel van het drogen van kruiden is dat je ze veel langer kunt bewaren. Maar als ik kruiden vers kan gebruiken geef ik hier uiteraard voorrang aan. Verse kruiden ogen namelijk heel mooi in gerechten en smaken toch net iets anders.

Ook laurier kun je zowel vers als gedroogd gebruiken. Hieronder een opsomming van de belangrijkste verschillen:

Verse laurierblaadjes

Verse laurierblaadjes zijn zachter van smaak. Ideaal dus om bepaalde gerechten eerder subtiel op smaak te brengen.

Deze zijn ook minder lang houdbaar dan de gedroogde blaadjes. Verse laurier kun je best een paar dagen in de koelkast bewaren maar je kunt ze ook voor langere tijd bewaren in de diepvries.

Versie laurierblaadjes zijn ideaal om te gebruiken in marinades, thee, je kunt ze lang laten meekoken in stoofpotjes, …. en ze zijn ideaal om te gebruiken in DIY verzorgingsproducten.

Gedroogde laurierblaadjes

Gedroogde laurierblaadjes hebben een intense, krachtige smaak. Je kunt ze bekijken als de geconcentreerde versie van de verse blaadjes.

Gedroogde laurier kun je uiteraard langer bewaren, net zoals andere gedroogde kruiden.

In de meeste gezinnen, worden gedroogde laurierblaadjes gebruikt vooral in traditionele gerechten zoals stoofpotjes, soepen, bepaalde sauzen en ook wel in spaghettisaus. De gedroogde laurierblaadjes kun je ook gebruiken in geurzakjes, potpourri, …

EvenDelen.be Bieslook gebruiken
Wat kun je doen met bieslook?
Bieslook is een heerlijk en veelzijdig kruid dat je op heel wat manieren kunt gebruiken in de keuken én daarbuiten. Dit is wat je ermee kunt doen.

Laurierblaadjes gebruiken in de keuken.

Laurier is een klassieker in de keuken. De smaak is kruidig, een tikkeltje bitter en warm. Laurier wordt enkel gebruikt om smaak af te geven aan het gerecht tijdens het kookproces. Laurierblaadjes ga je dus daarna terug verwijderen en niet opeten aangezien ze best taai blijven, ook na het koken.

Laurierblaadjes kun je perfect gebruiken in soepen, stoofpotjes en verwerken in bouillons. Ook geeft het extra smaak aan rijst, pasta en linzen door een blaadje mee te laten koken.

Je kunt heerlijke marinades maken met laurier in combinatie met andere kruiden zoals rozemarijn, tijm en wat knoflook.

Verse blaadjes kun je ook gebruiken om je eigen kruidenolie te maken. Dit doe je simpel door een paar blaadjes een paar weken te laten trekken in olijfolie.

Onlangs proefde ik een hemelse thee. Toen ik vroeg welke smaak het was, liet men mij weten dat de thee zelfgemaakt was met laurier en honing. Ik had eerlijk gezegd nooit kunnen raden dat het laurier was. Omdat ikzelf ook graag mijn eigen thee maak, is dit nu toch wel één van mijn favorieten. Ook is deze thee goed voor de maag!

Laurierblaadjes gebruiken in de badkamer.

Laurierblaadjes hebben een ontstekingsremmende en antibacteriële werking. De kracht van deze verse blaadjes kun je dus perfect gebruiken als stoombad bij verkoudheden. Dit doe je op dezelfde manier als bijvoorbeeld eucalyptus. Kook een paar blaadjes in water, laat even rusten en adem de dampen in om de luchtwegen vrij de maken en te verzachten.

Last van pijnlijke spieren? Heeft je lichaam nood aan ontspanning? Neem dan een warm bad met verse laurierbladjes. Deze blaadjes kun je daarna makkelijk verwijderen. Je hoeft dus echt niet na je ontspannend bad, je badkuip te schrobben.

Door zijn eigenschappen, is laurier ook geschikt in DIY huidverzorging zoals het maken van een lotion of gezichtstonic. Laat een paar blaadjes trekken in warm water, verwijder de blaadjes en laat volledig afkoelen: klaar! Test altijd even, zoals bij elke natuurlijk product, op je pols alvorens te gebruiken.

EvenDelen.be Kruidenbad verkwikkend of ontspannend
Kruidenbad, verkwikkend of ontspannend? Deze kruiden heb je nodig.
Een kruidenbad kun je makkelijk zelf maken. Op zoek naar een oppepper of fysieke en mentale ontspanning? Deze kruiden helpen jou daarbij.

Laurierblaadjes gebruiken in huis.

Zoals de titel al verklapt kun je gedroogd of versie laurierblaadjes ook gebruiken in je huis. Je kunt er bijvoorbeeld, net zoals met lavendel, geurzakjes mee maken. Of je kunt ze ook mengen met andere kruiden, zoals lavendel en eucalyptus.

Laurier gebruiken tegen insecten: stop een zakje in je kledingkast of schuiven voor een aangenaam aroma en motten te voorkomen. Laurier helpt niet enkel tegen motten maar ook voedsel motten zoals meelmotten. Voeg een gedroogd laurierblaadje toe aan je voorraadpotten bloem, rijst, pasta, … Verse laurierblaadjes kunnen ook helpen om fruitvliegjes op een afstand houden, zeker in combinatie met andere geurige kruiden zoals kruidnagel of munt.

Een andere leuke toepassing is je eigen luchtverfrisser maken voor je huis: Laat een paar blaadjes sudderen in water met kaneel en sinaasappel en voilà, klaar!

EvenDelen.be Eucalyptus takken, dit kun je er allemaal mee doen
Eucalyptus takken: dit kun je er allemaal mee doen!
Eucalyptus takken kun je op verschillende manieren gebruiken. Zo hoef je na het snoeien van je gomboom, nooit meer deze mooie en aangenaam geurende bladeren weg te gooien.

Kunnen je stekken nemen van laurier?

Zeker, hoewel laurier niet direct de makkelijkste plant is om te stekken. Maar voor mensen met groene vingers die van een uitdaging houden is het ideaal.

Mensen die ervaring hebben met stekken weten dat je vele planten kunt stekken in water of in aarde. Stekken in water is aantrekkelijk omdat het misschien net iets gemakkelijker lijkt. Toch, als het op laurier aankomt, heb je over het algemeen meer succes met stekken in aarde.

Laurier stekken in water.

Het stekken in water lijkt simpel maar de slaagkansen liggen lager omdat laurierwortels nogal snel gaan rotten. Heb je toch succes en zie je dat je stekje kleine wortels maakt, dan is de kans groot dat deze wortels vrij zwak zijn en het later, bij het uitplanten in aarde, toch begeven.

Laurier stekken in water - stap voor stap

Kies een jonge gezonde tak die ongeveer 15 cm lang is.

Snijd deze tak schuin af, net onder een bladknop.

Verwijder de onderste blaadjes maar laat bovenaan een paar blaadjes aan het takje zitten.

Zet het takje in vers water maar zorg ervoor dat de blaadjes aan het takje het water niet raken. Steek je de blaadjes onder water dan zullen deze gaan rotten. Eventueel kun je aan het schuin afgesneden uiteinde eerste wat wortelpoeder (wortelhormoon) aanbrengen (als je dit in huis hebt). Dit stimuleert de wortelgroei.

Het kleine stekje heeft zuurstof in het water nodig om zich verder te ontwikkelen. Ververs dus om de paar dagen het water.

De ideale plaats om stekje te zetten is op een warme plaats zoals een vensterbank maar niet in direct zonlicht.

Vergeet het stekje niet en heb geduld. Het kan best lang duren voor je wortels ziet verschijnen. Reken alvast op 4 tot 6 weken en in sommige gevallen kan het zelfs nog iets langer duren.

Als je wortels van een paar centimeter ziet, kun je het stekje voorzichtig overzetten in potgrond.

Laurier stekken in aarde.

Het grote voordeel van laurier stekken in aarde is de hogere slaagkans. Door te stekken in aarde verklein je de kans op rotting. Kies geen te klein potje voor je stekje. Een ander voordeel van stekken in aarde is dat je de fragiele wortels meer tijd kunt geven om sterk te worden. Ook wennen de wortels onmiddellijk aan aarde en hoeven ze de overgang van water naar aarde niet te ‘overleven’.

De beste tijd om laurier te stekken is lente tot vroege zomer.

Laurier stekken in water - stap voor stap

Knip een gezonde jonge tak af van ongeveer 10 tot 15 cm. Knip deze schuin af onder een knop.

Verwijder de onderste blaadjes en laat bovenaan een paar blaadjes staan.

Doop het uiteinde eventueel in wortelhormoon om de wortelgroei te bevorderen.

Kies een potjes, niet te groot maar zeker niet te klein. Vul het potjes met luchtige, vochtige stekgrond. Heb je geen stekgrond, ga dan voor een mengeling van potgrond en zand.

Dek het potje af met een plastic zakje. Zo zorg je ervoor dat het binnen in vochtig blijft.

Zet het potje op een warme plek, zoals de vensterbank maar niet in direct zonlicht.

Controleer regelmatig of de aarde licht vochtig blijft.

Geduld, na een paar weken zal je al snel merken of je stekje het gaat halen of niet. Wil je weten of je stekje al wat worteltjes heeft gemaakt, trek dan super voorzichtig aan het stekje. Voel je weerstand, dan zit het goed. Doe dit uiteraard niet te snel, zodat je de nieuwe kleine wortels niet beschadigd.

Hoe gebruik jij laurier?
Heb jij keukenlaurier in je tuin staan?

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Pinterest
  • Klik om op Tumblr te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Tumblr
  • Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
  • Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail

Ontdek meer van www.EvenDelen.be

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Related Posts

  • Zelf lavendelolie maken op twee manieren.
  • Zo maak je eucalyptus thee + voordelen.
  • Tuinieren met een klein budget: zo doe je dat slim en creatief

Reageren? Dat kan je hieronder. (Email en website zijn optioneel)Reactie annuleren

Populaire berichten

  • Seks na hysterectomie / verwijdering baarmoeder
    Seks na hysterectomie / verwijdering baarmoeder
  • Mijn hysterectomie - operatie en herstel
    Mijn hysterectomie - operatie en herstel
  • Eucalyptus takken: dit kun je er allemaal mee doen!
    Eucalyptus takken: dit kun je er allemaal mee doen!
  • De voordelen van kippenmest in je tuin
    De voordelen van kippenmest in je tuin
  • Merel, kauw, ekster, kraai of raaf?
    Merel, kauw, ekster, kraai of raaf?
  • Eucaluptus stekken.
    Eucaluptus stekken.
  • Het verschil tussen witte en groene asperges
    Het verschil tussen witte en groene asperges
  • 19 jaar oud ... en dan heb je baarmoederhalskanker.
    19 jaar oud ... en dan heb je baarmoederhalskanker.
  • Donsjas wassen zonder dat hij zijn vorm verliest.
    Donsjas wassen zonder dat hij zijn vorm verliest.
  • Waarom een haan je kippen gelukkig maakt
    Waarom een haan je kippen gelukkig maakt

Categorieën

  • GEZONDHEID
  • HONDENWEIDES
  • KATTEN & HONDEN
  • LIFESTYLE
  • MIJN HYSTERECTOMIE – Ervaring
  • MUZIEK & FILM & BOEKEN
  • NOOB3TT3 – GAMING
  • SCHOONHEID & VERZORGING
  • TUIN
  • TUIN & DIER
  • UITSTAPJES
  • VOGELS

Populaire berichten

  • Seks na hysterectomie / verwijdering baarmoeder
    Seks na hysterectomie / verwijdering baarmoeder
  • Mijn hysterectomie - operatie en herstel
    Mijn hysterectomie - operatie en herstel
  • Eucalyptus takken: dit kun je er allemaal mee doen!
    Eucalyptus takken: dit kun je er allemaal mee doen!
  • De voordelen van kippenmest in je tuin
    De voordelen van kippenmest in je tuin
  • Merel, kauw, ekster, kraai of raaf?
    Merel, kauw, ekster, kraai of raaf?
  • Eucaluptus stekken.
    Eucaluptus stekken.
  • Het verschil tussen witte en groene asperges
    Het verschil tussen witte en groene asperges
  • 19 jaar oud ... en dan heb je baarmoederhalskanker.
    19 jaar oud ... en dan heb je baarmoederhalskanker.
  • Donsjas wassen zonder dat hij zijn vorm verliest.
    Donsjas wassen zonder dat hij zijn vorm verliest.
  • Waarom een haan je kippen gelukkig maakt
    Waarom een haan je kippen gelukkig maakt
  • GEZONDHEID
  • HONDENWEIDES
  • KATTEN & HONDEN
  • LIFESTYLE
  • MIJN HYSTERECTOMIE – Ervaring
  • MUZIEK & FILM & BOEKEN
  • NOOB3TT3 – GAMING
  • SCHOONHEID & VERZORGING
  • TUIN
  • TUIN & DIER
  • UITSTAPJES
  • VOGELS

Privacybeleid

Hosting en domeinnaam door Kingmakers

Lid van Bloggers Benelux.

©2025 www.EvenDelen.be | Aangedreven door SuperbThemes