Beslissingen nemen, hoe doe je dat?

Het leven is een aaneensluiting van beslissingen nemen. De ene beslissing is al wat makkelijker dan de andere. Hoe neem je nu goede beslissingen?

Hieronder 5 belangrijke tips bij het nemen van moeilijke beslissingen!

1 – Let op aan wie je raad vraagt.

Iedereen vraagt wel eens raad aan vrienden of familie. Toch ga ikzelf hierbij een aantal mensen uit de weg.

I told you so ! Ik heb je gewaarschuwd !

De ‘I told you so’ mensen. Stel iemand geeft je raad maar toch neem je een andere beslissing. Uiteindelijk blijkt dit niet de beste beslissing. En dan heb je mensen die klaarstaan met het antwoord: ‘Ik heb het je toch gezegd he’. Persoonlijk vind ik dit een sneue opmerking. Dergelijke persoonlijkheden zijn gewoon blij dat ze gelijk hadden.

Waarom nog raad aan mij vragen als je die toch nooit opvolgt?

Mensen die vinden dat je hun raad ‘moet’ opvolgen. Ooit heb ik mensen horen zeggen ‘Waarom nog raad aan mij vragen als je die toch nooit opvolgt?’ Kijk, het is nog altijd ‘jouw’ beslissing, een beslissing die je neemt betreffende jouw leven.


Als iemand mij om raad vraagt, zal ik nooit zeggen wat ze moeten doen. Het is namelijk niet aan mij om de beslissingen voor hen te nemen. Ik zal hun wel challengen door vragen te stellen. Niet omdat ik nood heb om de antwoorden te kennen, maar om zo de persoon dieper te doen nadenken over hun beslissing. Misschien stel ik wel een vraag waar de persoon zelf nog niet aan gedacht had. Wat die persoon uiteindelijk beslist is hun zaak en dat respecteer ik. Je zal van mij dus nooit een ‘I told you so’ horen.

2 – Neem je tijd.

Laat je niet dwingen tot het nemen van een beslissing. Het komt meer voor dan je denkt. Een verkoper die aandringt op een beslissing ‘omdat die promotie enkel vandaag geldig is’ of een potentiële werkgever die vandaag je beslissing wenst te kennen ‘omdat er nog andere kandidaten zijn’.

Iedereen heeft het recht om er een nachtje over te slapen. 

En dat is bij mij steevast mijn antwoord. Er is niets mis mee om te zeggen dat je hier bijvoorbeeld morgen op terugkomt. Heb ik tegen die tijd nog ’twijfels’ dan is mijn antwoord altijd ‘nee’. Het gevoel van twijfel is voor mij een indicatie dat ik nog niet genoeg tijd gehad heb om over alles na te denken en dat er ergens een negatief punt is dat ik op dat moment nog niet zie. Deze tip heeft er voor mij voor gezorgd dat ik al veel slechte beslissingen uit de weg gegaan ben. Mijn ervaring heeft me geleerd dat er, in dergelijke gevallen, meestal een addertje onder het gras zit.

3 – Analyseer.

Bij het nemen van ingrijpende beslissing, maak ik een analyse. Ik som de voordelen op, maar vooral de nadelen. Ik leg hierbij de nadruk op de nadelen. Het is niet omdat een beslissing nadelen heeft, dat het daarom een slechte beslissing is. Uiteindelijk heeft alles voor- en nadelen.

Het is voor mij belangrijk om me bewust te zijn van de nadelen zodat ik uiteindelijk niet voor verrassingen kom te staan. Het geeft mij een bepaalde gemoedsrust als ik toch voor die beslissing ga m.a.w. komt een nadeel toch naar boven, dan kan ik tegen mezelf zeggen ‘ik wist dat dit kon gebeuren’. Het feit dat ik, na mijn analyse, toch die beslissing genomen heb, wil zeggen dat ik voorbereid ben op de nadelen.

Dit heeft als belangrijk gevolg dat ik, bij de minste tegenslag, niet onmiddellijk mijn beslissing ga beklagen.

4 – Draai de rollen even om.

Dit zou ik een van mijn beste tips noemen en eentje die ik heel veel gebruik als mensen mij om raad vragen. Kan je moeilijk een beslissing nemen, wat zou jij als raad geven aan iemand die je heel dierbaar is. Alhoewel ik geen kinderen heb, beeld ik me in dat ik een dochter/zoon heb, die mij raad vraagt.

Wat zou ik als raad geven aan mijn eigen kinderen?

Als je de rollen even in deze richting omdraait zul je automatisch heel kritisch zijn. Soms is het makkelijker om het ‘probleem’ van iemand anders op te lossen dan je eigen problemen.

5 – Slechte beslissing genomen. Wat nu?

Uiteraard neemt iedereen wel eens een foute beslissing. Uiteindelijk kan niemand de toekomst voorspellen. Het feit dat ik bij het nemen van een belangrijke beslissing altijd een analyse maak, zorgt ervoor dat ik er beter kan me omgaan als het toch fout gaat. Ik heb tenminste mijn beste gedaan en ik heb terug iets bijgeleerd. Vergeet niet, als alles van een leien dakje loopt, leer je niet veel bij.

Zoals ik al zei, alles heeft zijn voor- en nadelen, ook het nemen van foute beslissingen.

Blijf dus niet bij de pakken zitten. Het nemen van foute beslissingen hoort bij het leven, het is niet het einde van de wereld en je bent zeker en vast niet de enige. Zie het als een leerschool.

Goede beslissingen komen voort uit ervaring. Ervaring komt voort uit het nemen van slechte beslissingen.

Mark Twain
Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Beslissingen nemen, hoe doe je dat?

 1. Nicole Orriëns

  juni 10, 2021 at 3:52pm

  Vooral weten wie je om advies vraagt is inderdaad heel belangrijk. Soms betrap ik mezelf er op dat ik mensen kies waarvan ik weet dat ze zullen zeggen wat ik wil horen. In zo’n geval realiseer ik me dat ik het antwoord zelf dus eigenlijk al weet.

 2. schrijfmeisjecom

  juni 10, 2021 at 3:46pm

  Wat een mooie tips! Vooral tip 4 pas ik zelf tegenwoordig ook vaak toe. Ik stel me voor dat mijn beste vriendin mij advies vraagt en ga na welk advies ik haar zou geven. Dat helpt vaak echt!

  • Auteur

   9livescatsetc

   mei 17, 2021 at 4:39pm

   Hallo Bert
   Bedankt voor je reactie.
   Ik heb je artikel “Niet zeuren” zonet gelezen.
   Niet zeuren
   Een herkenbaar verhaal en goed dat je dit in de kijker brengt !

   • CoachBert62

    mei 17, 2021 at 5:05pm

    Ik las je reactie! Dank je wel!! Ik heb, sommige zeggen pretentieuze, kijk op de sport. Hierover schrijf ik graag, ga ik ook graag het gesprek aan. Op mijn blog zal je meer verhalen terugvinden die relaties hebben met het verhaal over ‘niet zeuren’

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!