Eucaluptus stekken.

Eucalyptus stekken is iets wat ik al een tijdje wil uit proberen. Hoewel ik regelmatig artikels tegenkom waarin men aangeeft dat het best moeilijk is om eucalyptus te stekken, wou ik het toch even uittesten. Wordt het uiteindelijk niets, dan is het dan maar zo.

Eucalyptus.

De eucalyptus bomen en struiken komen oorspronkelijk uit Australië. De eucalyptus globulus, ook wel de Tasmaanse blauwe gomboom genaamd, is een snel groeiende groenblijvende boom. Hij kan tot 60 meter hoog worden.

Vele eucalyptussoorten worden gebruikt voor het maken van aromatische olie die eucalyptol bevat.

Eucalyptus

Wist je dat?

Wist je dat … sommige eucalyptus soorten zich dusdanig aangepast hebben dat ze bosbranden kunnen overleven. Australië kampt namelijk met veel bosbranden, maar na deze branden groeien deze eucalyptus soorten terug. De zaden van sommige soorten kunnen dus een brand doorstaan. Hoe geweldig is de natuur niet?

Wist je dat … bij een temperatuur van 30° C de pure eucalyptusolie sterk brandbaar is en dit ook aan de basis ligt van de vele bosbranden in Australië. Deze twee feiten doen me denken aan het mystische wezen ‘Phoenix’ die op een bepaald moment opbrandt en zo leven geeft aan een jonge Phoenix.

Eucalyptus bijsnoeien.

Op twee jaar tijd is ons klein eucalyptus plantje uitgegroeid tot een mooie struik. Omdat warm zomerweer een goed moment is om een Eucalyptus bij te snoeien dacht ik bij mezelf dat dit dan ook het ideaal moment is om stekjes te nemen.

Alvorens te snoeien heb ik mijn snoeischaar wat opgepoetst met licht schuurpapier en mooi proper gemaakt. Uiteindelijk heb ik de twee lange takken een stuk korter gemaakt zodat de struik wat voller wordt.

Eucalyptus stekken
De twee lange takken heb ik kortgesnoeid.

Eucalyptus stekken in aarde.

Ik koos een paar korte takjes uit en verwijderde alle blaadjes behalve de twee bovenste. De stekjes maakte ik ongeveer allen even lang.

Daarna dopte ik het uiteinde van elk takje in een beetje water en daarna in het stekpoeder. Stekpoeder bevordert de groei van worteltjes.

Eucalyptus stekken + stekpoeder
Eucalyptus stekken + stekpoeder.

Daarna stak ik de stekjes voorzien van stekpoeder in kleine potjes met aarde. De potjes heb ik netjes op een rij in een lege bloembak gezet. Dat deed ik om de potjes te beschermen tegen omvallen, maar ook omdat het een makkelijke manier is om ze water te geven.

Nu is het belangrijk dat ik dagelijks voldoende water geef zodat de aarde niet uitdroogt. Omdat het nu zonnig weer is met warme temperaturen ga ik ze zo even laten staan. Indien de temperaturen buiten zakken, zal ik de stekjes moeten afdekken met plastiek zodat ze toch lekker warm blijven.

Eucalyptus stekken in water.

Omdat ik het zeker voor het onzekere wou nemen, nam ik ook een paar stekken op water. Deze stekken heb ik op dezelfde manier geknipt, maar deze keer iets langer. Omdat het potje met stekpoeder nog bij me stond heb ik ze ook even in stekpoeder gedopt. Je weet maar nooit.

Daarna heb ik ze in een vaasje gezet met regenwater. Het is nu belangrijk dat ik dit water regelmatig ververs. Op de foto zie je dat deze takjes vrij jong zijn.

Eucalyptus stekken in water.

En nu is het afwachten.

Het enige wat ik nu nog kan doen is zorgen dat de stekken in aarde niet uitdrogen en regelmatig het water verversen bij de stekken in water.

Maar verder is het nu gewoon afwachten. Ik heb me nu voorgenomen dat ik na een maand even de eucalyptus stekken in aarde zal nakijken door lichtjes aan de stek te trekken. Voel je weerstand dan hebben ze al kleine worteltjes.

Van de resterende takken heb ik alle blaadjes gehaald en eucalyptusolie gemaakt.

Ik hoop echt dat er toch een paar stekken zullen lukken. Ik zou namelijk graag wat eucalyptus in potten zetten. Ik hou jullie zeker en vast op de hoogte van dit project!

Ook interessant: "Zelf eucalyptusolie maken op twee manieren."
Heb jij al goede ervaring gehad met het stekken van planten?
Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Eucaluptus stekken.

  1. Nicole Orriëns

    juli 5, 2022 at 1:37pm

    Eucalyptus associeer ik helemaal met verkouden zijn en een verstopte neus! Maar het is natuurlijk ook een plant : )

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!