Mijn naam is Wilhelmus Hengstmengel, ik woon al twintig jaar in Oostenrijk en je kunt mij met enige regelmaat vinden in een hotelkeuken hier in de regio. Niet als beroep, maar puur als hobby.
Het bereiden van eten op een simpele manier is belangrijk voor mij, en ik probeer dat ook altijd terug te laten komen in de gerechten die ik maak, ook als ik als gastkok kook in een hotel of restaurant. Eenvoudige, pure smaken, zonder overbodige poespas.
Door mijn tijd in Oostenrijk, en door de keren dat is als gastkok mag koken, ben ik steeds meer gaan leren over het bewaren van voedsel. Je doet wat op als je tijdens het koken met de andere koks aan het praten bent.
Aanvankelijk dacht ik, net als velen, dat invriezen de beste manier was om groenten te bewaren. Dat heb ik ook van huis uit meegekregen. Mijn moeder was in de zomermaanden bijna iedere zaterdag bezig met het invriezen van groenten uit onze moestuin: spinazie, raapstelen, bloemkool, snijbonen, sperziebonen en ga zo maar door. Alles ging de vriezer in, zodat we in de winter nog van onze eigen groenten konden genieten.
Toch heb ik in de loop der jaren ontdekt dat inmaken een minstens zo goede, en vaak zelfs betere methode is. In Oostenrijk is het heel normaal om ingemaakte groenten bij een maaltijd te krijgen, als bijgerecht. Een schaaltje met ingemaakte bloemkool, wortelschijfjes, witte kool, augurkjes en nog veel meer. De meeste Oostenrijkse restaurants serveren dit bij haast iedere maaltijd.
Niet alleen blijft de groente zo lang houdbaar, het heeft ook een heerlijke frisse en lichtzure smaak die een maaltijd net dat beetje extra geeft. Je kunt ingemaakte groenten overal bij eten: bij brood, bij pasta, bij een barbecue, in de soep of gewoon als snack.
Tegenwoordig staat mijn kelder dan ook vol met ingemaakte groenten. Ik vries nog steeds groenten in, na al die jaren eten we regelmatig typisch Nederland, maar inmaken is voor mij de ultieme manier om groente en fruit te bewaren.
![EvenDelen.be Inmaken groenten en fruit voordelen](https://evendelen.be/wp-content/uploads/2025/02/EvenDelen.be-inmaken-groenten-fruit-voordelen-2-1024x910.jpg)
Meer redenen die spreken voor inmaken van groenten en fruit.
Er zijn veel voordelen aan het inmaken van groenten en fruit, zeker in vergelijking met invriezen. Hier een aantal redenen waarom inmaken voor mij de beste methode is:
1. Langere houdbaarheid zonder stroomgebruik.
Invriezen is een prima methode om voedsel te bewaren, maar het vereist een vriezer die continu aanstaat. Dit betekent een constante energiekost en het risico dat je alles kwijt bent bij een stroomstoring. Ingemaakte groenten bewaar je in potten in de kelder of voorraadkast en ze blijven vaak jaren goed, zonder dat er elektriciteit aan te pas komt.
2. Meer smaak.
Door het inmaken trekken kruiden en zuur goed in de groente, wat een heerlijke smaak geeft. Ingevroren groente smaakt vaak een beetje flauw na het ontdooien. Ingemaakte groenten zijn een smaakvolle toevoeging aan elke maaltijd en kunnen gerechten echt opfleuren.
3. Direct klaar voor gebruik.
Als je groenten invriest, moet je ze vaak eerst ontdooien en bereiden. Ingemaakte groenten kun je direct uit de pot eten. Ze zijn kant-en-klaar, wat vooral handig is als je snel iets op tafel wilt zetten of een gezonde snack zoekt.
4. Geen verlies van structuur.
Sommige groenten verliezen hun stevigheid en structuur na het invriezen. Denk aan komkommer, tomaat of paprika. Bij inmaken blijven ze knapperig, juist door de inwerking van het zuur.
5. Creatief met kruiden en smaken.
Bij inmaken kun je eindeloos variëren met kruiden, specerijen en smaakmakers. Van pittige chilipepers tot zoete honing, je kunt het helemaal aanpassen aan je eigen voorkeur. Dit maakt inmaken veelzijdiger dan invriezen.
Recept gemengde groenten inmaken in het zuur.
Tot slot wil ik jullie graag een recept geven, zoals ik dat van een kok gekregen heb in het prachtig Galtür. Dit recept zorgt voor een frisse, lichtzure groentemix die je overal bij kunt eten. Hiervan heb ik in mijn kelder een grote voorraad staan, en deze gemengde groenten worden bij ons vaak gegeten als bijgerecht. Neem zeker even een kijkje op mijn facebookpagina voor meer inspiratie over het bewaren van voedsel.
Ingrediënten.
- 500 gram bloemkool in kleine roosjes
- 250 gram wortels, in dunne plakjes
- 200 gram witte kool, fijngesneden
- 100 gram augurken, in dunne plakjes
- 2 teentjes knoflook, gehalveerd
- 750 milliliter water
- 250 milliliter witte azijn
- 50 gram suiker
- 1 eetlepel zout
- 1 theelepel mosterdzaad
- 1 theelepel peperkorrels
- 2 laurierblaadjes
Benodigdheden.
- Grote pan
- Schone glazen pot met deksel (ongeveer 1 liter inhoud)
- Schone keukendoek
- Keukenweegschaal en maatbeker
Bereiding.
- Was de groenten grondig en snijd ze in de gewenste vorm. Zorg ervoor dat de potten goed schoon en droog zijn.
- Breng in een grote pan het water, de azijn, suiker, zout, mosterdzaad, peperkorrels en laurierblaadjes aan de kook. Laat dit 5 minuten zachtjes koken zodat de smaken goed mengen.
- Breng een pan water aan de kook en blancheer de harde groenten zoals bloemkool en wortel 1-2 minuten. Giet ze af en spoel ze direct af met koud water om het kookproces te stoppen.
- Verdeel de groenten en knoflook over de schone glazen pot. Giet het hete azijnmengsel over de groenten tot ze helemaal onder staan. Sluit de pot goed af.
- Laat de potten minimaal 24 uur staan voordat je ze opent. De smaken worden nog beter na een paar dagen.
Variatiemogelijkheden.
Wil je iets anders proberen? Hier zijn vijf variaties:
- Voeg een rode peper toe voor een pittige versie.
- Gebruik appelazijn in plaats van witte azijn voor een mildere smaak.
- Voeg een takje dille toe voor een kruidige touch.
- Maak het zoeter door extra suiker toe te voegen.
- Gebruik rode kool en bieten voor een kleurrijke variant.
![EvenDelen.be voedsel bewaren](https://evendelen.be/wp-content/uploads/2025/02/EvenDelen.be-inmaken-groenten-fruit-voordelen-3-1024x698.jpg)
Houdbaarheid van ingemaakte versus ingevroren groenten.
Ingemaakte groenten zijn vaak minimaal een jaar houdbaar als ze op een koele, donkere plek worden bewaard. In sommige gevallen zelfs langer. Dit is veel langer dan ingevroren groenten, die meestal na 6 tot 12 maanden kwaliteit verliezen. Daarnaast blijft de smaak van ingemaakte groenten intact, terwijl ingevroren groenten na verloop van tijd wat waterig of smaakloos kunnen worden.
Kortom, inmaken biedt niet alleen een heerlijke smaak, maar is ook een duurzame, energiezuinige manier om groente en fruit te bewaren. Of je nu een voorraad wilt aanleggen of gewoon wilt genieten van een smaakvol bijgerecht: inmaken is een geweldige keuze.
Wil je overigens meer weten over het bewaren van groenten en fruit, of het inmaken in het bijzonder, dan kun je een kijkje nemen op mijn website voedselhoudbaarmaken.nl, waar ik veel tips geeft over het langer bewaren van levensmiddelen. Niet alleen over inmaken of invriezen, maar bijvoorbeeld ook over het konfijten en fruit, sap maken, en zelfs over kruidenmixen maken.
Ontdek meer van www.EvenDelen.be
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
In de zomer hebben wij altijd veel tomaten. Deze bewaren wij ook klaargemaakt als saus in bokalen. Ook hebben wij een volledige kast Weck bokalen in verschillende maten. Gelukkig hebben wij veel kasten in de keuken om alles netjes op te bergen. Daarbuiten hebben we ook een aantal diepvriezers. Een diepvriezer heeft uiteraard zeker zijn voordelen maar verbruikt ook energie. Ook moet je ze regelmatig volledig nakijken want je verliest wel eens het overzicht.
Dank je wel voor de inspiratie! Inmaken doe ik eigenlijk nooit, bij mij gaat het steeds de vriezer in