Een insectenhotel in je tuin plaatsen is ideaal om nuttige insecten zoals de de solitaire bijtjes en lieveheersbeestjes te helpen. Deze insecten helpen namelijk je tuin gezond en levendig te houden.
Maar hoe zorg je ervoor dat jouw insectenhotel ook écht gebruikt wordt? Hier zijn de belangrijkste do’s en don’ts zodat jouw insectenhotel echt nuttig is in je tuin.
Insectenhotel – Do’s
Kies een zonnige, droge plek in je tuin.
Bijtjes houden van zon en warmte en een droge plek. Het is dan ook belangrijk om hiermee rekening te houden als je op zoek gaat naar een plaatsje in je tuin om je insectenhotel te plaatsen. Plaats je insectenhotel dus op het zuiden of zuidoosten, op een plek die beschut is tegen wind en regen. Plaats het hotel minstens een halve meter boven de grond.
Zorg voor variatie.
Ook insecten houden van afwisseling en hiermee kun je dus rekening houden bij het kiezen van je insectenhotel. Kies, of maak er zelf eentje, met verschillende materialen en diameters. Hoe meer variatie hoe meer verschillende soorten insecten je lokt naar je tuin en hotel.
Gebruik natuurlijke materialen.
Wil jij zelf, of samen met de kids, een insectenhotel maken? Kies dan zeker voor natuurlijke materialen. Denk hierbij aan bamboestokjes, holle stengels, houtblokken met geboorde gaatjes, stro,… Zorg ervoor dat alles goed droog is en ook stevig vastzit.
Koop je er eentje, kijk dan ook hier goed na of alles goed vastzit en dat de gebruikte materialen natuurlijk en van goede kwaliteit zijn. Bij goedkopere hotels in de winkel zie je al snel dat sommige materialen loslaten of eruit vallen. Dit op zich zegt al iets over de kwaliteit van het hotel.
Hou het schoon en veilig.
Controleer af en toe of alles nog intact is en of er geen schimmelvorming of vochtproblemen zijn. Doe dit heel voorzichtig, zonder de hotelbewoners te gaan storen.
Een visuele inspectie van het hout en de materialen zal je al veel vertellen over de staat van je hotel. Maar het is uiteraard niet de bedoeling dat je alles schoon gaat vegen zodat je hotel er terug uitziet zoals je hem gekocht hebt.
Een goed onderhouden hotel gaat jaren mee én blijft aantrekkelijk voor bewoners.
Combineer met bloemen.
Heb jij bloemen in je tuin staan die lang bloeien en op een zonnige plaats staan, dan is dit wel een ideale plaats om je insectenhotel te plaatsen. Ik zou persoonlijk ook kiezen voor een hotel in een groene, aantrekkelijke omgeving. En een insectenhotel op zich is geen magneet voor beestjes zonder voedsel in de buurt.
Heb je je hotel al een plaatsje gegeven maar merk je pas achteraf dat er weinig bloemen in de buurt zijn? Dan is dit het ideale moment, en een goed excuus, om even naar het tuincentrum te gaan voor nieuwe planten. Plant dus bloemen en kruiden die veel nectar en stuifmeel leveren, zoals lavendel, margriet, kattenkruid, allium, zonnehoed, vlinderstruik, … Bekijk ook, bij het kiezen van je planten, even de bloeiperiodes na en kies voor een assortiment waarmee je de bijtjes zo lang mogelijk happy mee maakt.

Insectenhotel – Don’ts
Gebruik geen plastic of gelakte materialen.
Als je lang van je insectenhotel wilt genieten en er ook eentje wilt die echt zijn werkt doet, kies dan voor natuurlijke materialen. Hotels gemaakt van deze materialen kunnen als het ware ademen en dit voorkomt schimmel en vochtproblemen. Het gebruik van plastic of gelakt hout kan giftig zijn en ademt ook niet.
Kies dus altijd voor onbehandeld hout en natuurlijke materialen.
Gebruik de juiste vulling.
Stokken of stengels met splinters of scherpe randen vinden insecten niet aantrekkelijk aangezien ze zich hieraan kunnen verwonden. Ook losse vulling die eruit valt bij de minste wind is geen goed idee. Een goed hotel is stevig en veilig opgebouwd.
Plaats het hotel niet in de schaduw of op een vochtige plek.
Een schaduwrijke of natte plek kan ervoor zorgen dat het hotel koud en vochtig blijft, en dat schrikt insecten af. Bovendien vergroot dit de kans op schimmel. Kies dus voor een zonnige, warme en tochtvrije aantrekkelijke plaats in je tuin om je hotel te plaatsen.
Laat het hotel in de winter met rust.
Kies of maak je eigen hotel met kwaliteitsvolle materialen. Het is namelijk de bedoeling dat dit minihuisje ook tijdens de koude, vochtige wintermaanden in je tuin blijft staan. Nog een extra reden dus om ook voor de ideale plaats te kiezen in je tuin.
Dit is vooral belangrijk omdat sommige insecten overwinteren in het hotel. Verplaats het dus niet en haal het ook niet leeg tijdens de koude maanden. Laat de natuur z’n werk doen tot het weer lente wordt.
Niet te veel tegelijk.
Je hoeft je tuin echt niet vol te hangen met insectenhotels. Als je met deze do & don’ts goed rekening houdt is dit ook niet nodig. Beter 1 leuk & aantrekkelijk en goed geplaatst hotel in je tuin die drukbezocht wordt dan 5 grote waar ze amper naar om kijken.

Heb jij een insectenhotel in je tuin?
Ontdek meer van www.EvenDelen.be
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.