Koffiedik kun je op verschillende manieren gaan hergebruiken. Lust je graag koffie, dan gooi je op een jaar tijd best een grote hoeveelheid koffiedik in de vuilbak. Op zich is dat misschien wel spijtig, aangezien je koffiedik makkelijk voor een aantal interessante toepassingen kan hergebruiken.
Hieronder kun je een aantal van deze toepassingen terugvinden.
Koffiedik als meststof
Koffiedik is een prima meststof voor planten die houden van een zure bodem. En dit op zich is al een mooie reden om je koffiedik niet bij het afval te gooien. Heb jij een Rhododendron of Azalea in je tuin staan? Ideaal, want ook deze planten zijn er gek op.
Maar ook vele fruitstruikjes zoals bosbessen, lijsterbessen en veenbessen maak je er blij mee.
Het bevordert de plantengroei en kan er ook voor zorgen dat bepaalde ongediertes uit de buurt blijven. Je kunt het direct rondom je planten strooien, maar ook verwerken in je composthoop.
Wist je dat kippenmest ook tal van voordelen heeft voor je tuin?
Maak je eigen cosmetica met … koffiedik
Als je de cosmeticaproducten in een winkel bekijkt, zie je al snel dat je veel producten kan kopen op basis van koffie. Een goed voorbeeld hiervan zijn scrubs. Maar uiteindelijk kun je deze producten ook heel makkelijk en snel thuis zelf maken. Ook is het best leuk om te doen.
Zin om zelf even je eigen koffiescrub voor je gelaat of je lippen te maken of een koffiemasker? Een paar leuke recepten kun je terugvinden in onderstaand artikel.
Koffiedik als schuurmiddel
Je zou er misschien niet direct aan denken, maar je kunt het ook gebruiken als schuurmiddel. Heb je hardnekkige vlekken op bijvoorbeeld pannen, meng dan wat koffiedik met wat afwasmiddel en schuur hiermee je pannen met een sponsje.
Mooi meegenomen is dat deze manier ook nare geurtjes neutraliseert.
Insecten op afstand houden met koffiedik
Koffie kun je op verschillende manieren gaan gebruiken om insecten op een afstand te houden. Zo kun je koffiedik gebruiken om bepaalde insecten en ongedierten uit je tuin te weren door deze rijkelijk rond je planten te strooien.
Uiteraard, als je een grote tuin hebt, heb je best een grote hoeveelheid nodig. Ik spreek dan even een paar tearooms aan en vraag hun om koffiedik opzij te houden voor mij. Om de paar dagen heb ik al snel een emmer vol die ik in de tuin kan strooien. Voor ik het weet hebben de meeste planten een goede beschermende laag liggen.
Een groot voordeel hiervan is dat katten zich niet snel aangetrokken zullen voelen om in je tuin te gaan graven. Een dikke laag koffiedrek vinden ze niet zo aantrekkelijk.
Als wij op zomeravonden buiten zitten, doen wij wat koffie op een bordje en even de aansteker erbij houden. De koffie begint dan te smeulen en het aroma dat vrijkomt, zorgt ervoor dat we geen last hebben van vervelende vliegen of muggen.
Geurtjes neutraliseren
Wist je dat je koffiedrek ook kunt gebruiken om ongewenste geurtjes mee te verdrijven? Om geur te verdrijven grijpen mensen nogal snel naar een spray, maar de meeste sprays zijn heel artificieel van geur of net een tikkeltje te fel. Houd je niet van deze artificiële geuren, dan kun je ook gewoon een tas met koffiedrek gebruiken.
Zet de kom of tas op de plaats waar je een naar geurtje waarneemt. Dit kan een kamer zijn, maar je kunt dit ook bijvoorbeeld gebruiken in de koelkast. Heeft je afvalbak een niet al te fijne geur af, strooi er gewoon koffiedrek in of poets je afvalemmer met koffiedrek.
Kaarsen maken
Zoals je hierboven kunt lezen, is koffiedrek een uitstekend middel om geurtjes te neutraliseren en ook om insecten op een afstand te houden. Ideaal dus om koffiedik te gebruiken om er kaarsen mee te maken. Leuk om even creatief bezig te zijn en mooi meegenomen dat het ook nog eens nuttig is.
Houd jij van koffie en hoeveel koffie drink jij ongeveer per dag?
Ik drink ongeveer drie kopjes koffie per dag. Die zijn kleiner dan zo’n standaard senseo mok.
Ik kieper het ook soms in de gootsteen om de leidingen te reinigen