Pakawi Park is een dierentuin gelegen te Olmen (Balen) in België. Wat deze dierentuin zo speciaal maakt is dat je je hond mag meenemen tijdens het bezoek. Als je op zoek bent naar een dierentuin waar wilde katten centraal staan, dan is dit Pakawi Park.
Pakawi Park bereikbaarheid.
Als je met de wagen naar dit Park rijdt dan kun je onderstaande bestemming ingeven. Er is een betalende parking voorzien. Een dagticket voor het parkeren van je wagen kost 8€/dag.
Pakawi Park
Bukenberg 45
2491 OLMEN
Pakawi Park is ook bereikbaar met de trein + bus. Je neemt de trein naar het station van Mol. Nadat je in Mol bent afgestapt, kun je daar de belbus nemen. Tijdens de schoolvakanties en het weekend zet de bus je aan de hoofdingang van het park af.
Met je hond naar de dierentuin.
Vind je het niet fantastisch om naar een dierentuin te gaan en alle prachtige wilde dieren te zien? Hoe zou dit dan voelen voor een hond? Ik weet nog toen we Chewey als puppy meenamen naar de kinderboerderij of wanneer we langs de velden wandelden en we paarden tegen kwamen. Hij vind het altijd leuk om andere diersoorten tegen te komen.
Chewey is dan ook zo een van die honden die altijd direct reageert als hij een andere hond op TV ziet. Onlangs keek ik naar African Cats, een documentaire over Cheeta’s en leeuwen. Toen ik de aandacht van Chewey trok, bekeek hij deze wilde katten met een blik (en vooral geluid) van : ‘Nee, dat kan niet!’. We hebben zelf meerdere katten en hij wou duidelijk niet geloven dat er katten bestaan die groter zijn dan hem. Het leek me dan ook een fantastisch idee om Chewey mee te nemen naar Pakawi Park.
Honden zijn welkom in Pakawi Park. Uiteraard zijn er een paar regels die je moet volgen. Zo moet je hond gedurende het volledige bezoek aangelijnd zijn. Als baasje moet je er ook voor zorgen dat alles proper blijft! Vergeet dus zeker niet je poepzakjes. Ook zijn er een paar plaatsen waar je met je hond niet heen mag zoals in de open vogelvolière, in de tropenhal, in the Cave en in de reptielengang.

Wolven & vossen.
Als je naar Pakawi Park gaat dan kun je heel veel dieren bewonderen. Het zijn er uiteindelijk teveel om allemaal in dit artikel te vermelden. Toch laat ik je graag kennis maken met een paar van mijn favorieten.
Via een stevige loopbrug kun je boven de verblijfplaatsen van de Hudson wolven lopen waar je ook verschillende vossen tegenkomt die genieten van een zonnig plaatsje.
We hadden verwacht dat Chewey dit ontzettend interessant zou vinden maar eigenlijk reageerde hij hier niet speciaal op. Misschien kwam dit omdat we een stuk hoger zaten dan deze dieren.




Giraffen, steppezeebra’s, algazellen en impala’s.
In het savanne gebied van dit park kom je giraffen, een olifant, steppezeebra’s, algazellen en impala’s tegen. Pakawi Park is een kleinere zoo dan bijvoorbeeld de Beekse Bergen en hierdoor heb je dus minder aantallen van deze dieren.
Maar het is wel duidelijk dat men dit park aan het uitbreiden is. Ik ben er zeker van dat dit park er binnen 5 jaar al helemaal anders zal uitzien.
Via een loopbrug kun je naar het bovenste gedeelte van de stal gaan waardoor je op ooghoogte van de giraffen staat en mee kunt kijken terwijl ze eten.




De wandelvolière en reptielengang.
De wandelvolière is ontzettend mooi gemaakt. Mooi om te zien hoe ze natuur en dier hebben samengebracht. Je vindt er verschillende mooie exotische vogels zoals de Chileense Flamingo, Puna Ibis, …
Pakawi park is volop bezig met het vernieuwen en uitbreiden. Fijn is dat je als bezoeker er geen last van hebt, toch niet tijdens ons bezoek.
Pakawi Park heeft ook een reptielengang en deze behoort duidelijk tot het oudere gedeelte van het park. Uiteraard kunnen ze niet alles tegelijk aanpakken.




Uiteraard kun je ook in andere delen van het park mooie vogels tegenkomen zoals roofvogels, de Heilige Ibis, de Witte Ooievaar, de Paradijskraanvogel, en nog zoveel meer. En zoals in elke dierentuin kom je er ook een fiere pauw tegen.




Apen en Monkey Island.
Geen dierentuin zonder apen. Je kunt er dan ook het nieuwe Monkey Island bezoeken en je ziet dat ze momenteel bezig zijn met het bouwen van nieuwe verblijfplaatsen voor bepaalde apensoorten. Pakawi Park biedt je dan ook de mogelijkheid om kennis te maken met verschillende apen zoals de Chimpanzee, de Withandgibbon met hun kleine baby, de Doodhoofdaapjes, de kleine Capucijnaapjes en nog tal van andere soorten.



De Capibara.
Voor ik overga naar het belangrijkste gedeelte van Pakawi Park zet ik ook nog even de Capibara graag in de kijker. Uiteraard zijn er nog tal van andere dieren die je kunt bewonderen zoals de bruine beer, de emoe, schattige neusberen, stokstaartjes, …. Maar de Capibara heb ik toch altijd een interessant en mooie beestje gevonden. Tja, beestje… toen ik ze van dichtbij zag, merkte ik toch dat ze een stuk groter zijn dan ik dacht.


Pakawi Park en hun passie voor wilde katten.
Eindelijk zijn we aangekomen bij het belangrijkste deel van dit dierenpark: de wilde katten. Ik heb al best wat dierentuinen bezocht maar als het om wilde grote katten gaat dan gaf Pakawi Park mij echt de beste ervaring ooit. In andere dierentuinen die ik bezocht waren er veel momenten waarop je de dieren gewoonweg niet zag. En als je er toch zag dan zaten de dieren mijlenver.
In Pakawi Parkt kun je de dieren van dichtbij zien en je merkt ook dat deze wilde katten bezoekers en ook honden gewoon zijn. Hieronder kun je foto’s zien van de wilde katten die ik genomen heb. Het was een unieke ervaring om deze mooie katten te zien en ik ben best super blij met mijn foto’s.
Pakawi Park – Poema
Een poema kun je snel herkennen door zijn uiterlijk en kleur. Deze katachtige kan een lengte (zonder staart) hebben tussen de 95 en 150 cm en kan tot 120 kg wegen. De poema is van het geslacht ‘puma’ en de soort is ‘bergleeuw’. Maar de namen kunnen nogal verwarrend zijn want in Noord en Zuid Amerika wordt hij cougar & panter genoemd. Terwijl een panter in Europa een zwart en gevlekt luipaard is. (informatie bron infobord)



Pakawi Park – Luipaard
Het luipaard kan een lengte (zonder staart) hebben tussen 105 en 190 cm en kan tot 90 kg wegen. Het ‘luipaard’ behoort tot de dierensoort ‘Panthera’, net zoals leeuwen en tijgers. Een luipaard kun je makkelijk herkennen door zijn zwarte stippen in zijn lichtbruine vacht. Maar bij luipaarden heb je ook een zwarte variant. (informatie bron infobord)




Pakawi Park – Serval
De serval lijkt wat de print betreft wel een beetje op een luipaard maar als je de kop bekijkt zie je direct dat het hier over een andere kattensoort gaat, namelijk Leptailurus. Deze wilde kat is met zijn lengte (zonder staart) van ongeveer 80 cm en gewicht tot ongeveer 18 kg ook betrekkelijk kleiner. (informatie bron infobord)

Pakawi Park – Nevelpanter
De nevelpanter is een prachtige wilde kat die ook kleiner is van formaat met een lengte van ongeveer 84 cm en een gewicht tot 23 kg. Zijn vacht heeft een ontzettend mooi en uniek patroon. Helaas kon ik geen foto nemen waar je dit uniek patroon op kunt zien. De nevelpanter is van het geslacht Neofelis. (informatie bron infobord)

Pakawi Park – Leeuwen
In Pakawi Park heb je verschillende soorten leeuwen zoals de witte leeuw en de Afrikaanse leeuw. Leeuwen behoren tot het geslacht Panthera. Leeuwen kunnen een lengte (zonder staart) hebben tussen de 140 en 250 cm en een gewicht tot 275 kg. (informatie bron infobord)




Pakawi Park – Tijgers & Tara’s Kingdom
Tijgers zijn een van mijn favoriete wilde katten. We gingen als één van de eerste klanten het park binnen. Toen ik zag dat er direct rechts een pijltje stond naar Tara’s Kingdom, gingen wij uiteraard direct met ons neefje Felten en onze Duitse Herder Chewey een kijkje nemen.
Je kwam er terecht bij een lang mooi hekwerk, links gevolgd door een muur. Maar we zagen geen Tara. Chewey vroeg zich natuurlijk nog steeds af waar we waren. Toen plots tijger Tara vanachter het muurtje gluurde. Mijn man had Tara zien kijken maar onze hond niet. En dan neemt Tara een sierlijke sprong vanachter de muur tot vooraan de afspanning, dus eigenlijk tot anderhalve meter voor Chewey. En Chewey, die schrok zich verrot. Ik eigenlijk ook want ik had Tara ook niet zien komen.
Ok Chewey werd als puppy direct opgevoed door meerdere katten maar hij had nooit durven denken dat er ook katten zijn die groter zijn dan hem. En terwijl Chewey maar aan het blaffen was, liep Tara sierlijk en purrend op en neer. Het was heel duidelijk dat Tara het geweldig vond. Later vernomen we van mensen die er werken dat Tara honden gewoon is. Na een paar minuten was Chewey toch over zijn eerste verwarring heen. Tijdens het verdere bezoek in het park kwamen we ook nog andere prachtige Bengaalse Tijgers tegen.



Pakawi Park review.
Wij zijn ontzettend blij dat we naar Pakawi Park geweest zijn. Ons 12-jarig neefje Felten vond het geweldig! Ook was het een unieke belevenis omdat we onze Duitse Herder Chewey konden meenemen zodat ook hij kon kennismaken met andere diersoorten. Terwijl sommige dierentuinen uitpakken met gigantische beelden afkomstig uit verschillende werelddelen, ligt de focus in Pakawi Park gewoon bij de dieren en een natuurlijke omgeving. Je ziet ook duidelijk dat ze moeite doen om de verblijven dan de dieren te vernieuwen.
Ook geeft Pakawi Park duidelijke informatie over de dieren. Je vindt er ook andere borden met mededelingen. Deze informeren bezoekers dat er zich ook oudere dieren bevinden waar ze voor zorgen. Het kan dus zijn dat je ziet dat een oudere beer wat meer moeite heeft om te stappen. Omdat ze bezig zijn met de uitbreiding van het park lees je bij sommige dieren dat ze momenteel in een tijdelijk verblijf zitten totdat het nieuwe en grotere verblijf af is. Ik kon deze transparante informatie wel waarderen.
In dit park kun je ook alles op mooie afstand van elkaar vinden. Je hoeft dus geen 10 minuten te wandelen alvorens je eindelijk het volgende verblijf tegenkomt (zoals bijvoorbeeld in Pairi Daiza). Ook is er veel schaduw voorzien zodat je dus niet de ganse dag in de zon moet lopen wat wel best zwaar kan zijn tijdens warme zomermaanden. Er zijn ook voldoende schaduwplekjes voorzien met bankjes.
Pakawi Park is een dierenpark waar je ook niet een volledige dag moet rondlopen om alles gezien te hebben. Na je eerste tocht door het park kun je daarna best kiezen om nog een paar van je favoriete dieren een tweede bezoekje te brengen. Je kunt zeggen dat dit echt een heel gezellig dierenpark is. Als ik dan één ding graag zou zien, is gezelschap voor de olifant maar ik ben er zeker van dat dit op termijn wel zo zal zijn.
Ben je gek op wilde katten dan is Pakawi Park zeker en vast een aanrader en dat kun je ook op mijn foto’s zien. Wij gaan er zeker en vast terug.
Wat zijn jouw favoriete diersoorten als je naar een dierentuin gaat?
Ontdek meer van www.EvenDelen.be
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.