Er is best wel een verschil of je nu verse of gedroogde kruiden gebruikt. Misschien twijfel je wel eens in de supermarkt tussen een potje gedroogde basilicum of het aantrekkelijke potje met verse basilicum dat iets verder staat. In dit artikel ontdek je de grote verschillen tussen verse en gedroogde kruiden en wanneer je ze het best gebruikt.
Smaakverschil
Gedroogde kruiden bevatten geen vocht en hierdoor is de smaak van gedroogde kruiden in de meeste gevallen veel intenser. Een mooi voorbeeld hiervan zijn laurierblaadjes. Je merkt duidelijk het verschil als je even een verse en dan een gedroogd stukje laurierblad in de mond neemt. Doordat gedroogde kruiden intenser zijn van smaak heb je er ook minder van nodig om een gerecht op smaak te brengen. Bijvoorbeeld: 1 theelepel gedroogde oregano komt ongeveer overeen met 1 eetlepel verse oregano. Dit is zeker goed om weten als je je eigen kruidenthee maakt. Gebruik je verse kruiden die je in je tuin hebt gekweekt, dan heb je net iets meer nodig om een heerlijke kop thee te maken.
Weet wel dat er ook uitzonderingen zijn. Sommige kruiden verliezen namelijk al snel hun smaak als ze gedroogd zijn zoals peterselie en basilicum. Hier kies je dan beter voor de verse variant die je pas op het einde van de bereiding van je gerecht toevoegt.
Kleur en textuur
Een groot verschil tussen verse en gedroogde kruiden is de kleur en de textuur. Het is uiteraard iets wat onmiddellijk opvalt. Terwijl verse kruiden een frisse (in vele gevallen groene) kleur hebben kan de gedroogde variant er best somber uitzien. Verse kruiden zijn dan ook ideaal om te gebruiken om gerechten wat meer kleur te geven en zo aantrekkelijker te maken.
Gedroogde kruiden zijn over het algemeen iets taaier dan verse kruiden. Voor het maken van warme gerechten kun je perfect gedroogde kruiden gebruiken. In salade gebruik je dan beter verse kruiden. Mozzarella met olijfolie en tomaatjes is nu ook eenmaal lekkerder met verse basilicum dan gedroogde.
Verschil in gebruik
Gedroogde kruiden voeg je het best aan het begin van de bereiding toe. Door het kookproces worden de kruiden goed opgenomen in het recept en worden ze zachter van structuur. Verse kruiden voeg je dan eerder toe aan het einde van de bereiding. Dit zorgt ervoor dat ze hun smaak, kleur en structuur behouden.
Sommige kruiden kun je na de bereiding verwijderen zoals bijvoorbeeld laurierblaadjes of harde takjes rozemarijn. Uiteraard kun je ook voor beiden kiezen. Je kunt je gerecht klaarmaken met gedroogde kruiden en daarna afwerken met peterselie, basilicum of bieslook.
Wanneer je best verse kruiden gebruikt:
Hieronder een paar voorbeelden wanneer je het best verse kruiden gebruikt:
Pesto
Kruidenboter
Salades
Cocktails
Afwerking van pasta
Rauwe dips en hummus
Smoothies
Rauwkost wraps
Aardappelgerecht uit de oven, als afwerking
Op een pizza net voor het serveren
Wanneer je best gedroogde kruiden gebruikt:
Hieronder een paar voorbeelden wanneer je het best verse kruiden gebruikt:
Stoofpotjes en goulash
Tomatensaus
Soepen
Gekruide rijst of couscous tijdens het koken
Bouillon of fonds
Vlees marineren op voorhand
Kruidenmixen zoals Provençaalse of Italiaanse kruiden
Homemade kruidenrub voor barbecuevlees
Ovenschotels zoals lasagne of moussaka
Voedingswaarde
Verse kruiden bevatten over het algemeen meer vitamies en antioxidanten dan gedroogde kruiden. Denk maar aan de vitamine C in peterselie, kervel, bieslook, dille, …. Maar ook andere vitamines en mineralen kun je in tal van kruiden terugvinden. Basilicum bevat namelijk vitamine K, A, calcium en ijzer.
Gebruiksgemak & beschikbaarheid
Hier scoort uiteraard het kruidenpotje. Of je nu gewoon je kruidenpotjes in de winkel koopt of zelf je eigen kruiden gedroogd hebt, niets is zo makkelijk om tijdens het koken gewoon je keukenkast te openen en een potje uit te kiezen. Je hoeft dus niet eerst in je tuin verse kruiden te plukken, te wassen en te versnipperen voor gebruik. Vele verse kruiden kun je niet oogsten tijdens de wintermaanden. Maar gedroogde kruiden kun je het hele jaar door kopen.
Houdbaarheid
Een groot verschil tussen verse en gedroogde kruiden is de houdbaarheid. Als je gedroogde kruiden op een donkere, droge plaats bewaard, kun je er ontzettend lang van genieten. Sommige zijn soms meerdere jaren bruikbaar.
Verse kruiden zijn dan eerder beperkt houdbaar. Heb je kruiden in de tuin staan, dan pluk je gewoon wat je nodig hebt. Je kunt ze een paar dagen koel bewaren of ervoor kiezen om ze in te vriezen of te drogen.
Gebruik jij het liefst verse of gedroogde kruiden?
Kweek je soms ook je eigen kruiden?
Ontdek meer van www.EvenDelen.be
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Inderdaad, het verschil tussen verse en gedroogde kruiden is enorm. Ik vind ze allebei lekker. In mijn tuin heb ik een laurierboompje.