Langdurige hoofdpijn – oorzaken

De laatste maanden heb ik steeds meer hoofdpijn. Het wordt steeds erger en erger. Ik kan 3 weken dagelijks te kampen hebben met hoofdpijn om daarna even 2 dagen ervan verlost te zijn. Het is energierovend om je steeds ellendig te voelen door hoofdpijn. Ook merk ik dat ik de laatste tijd heel slecht zaken kan onthouden. Omdat ik niet steeds naar pijnstillers grijp ben ik een zoektocht gestart naar de oorzaak om zo het probleem op een correcte manier te kunnen aanpakken.

Misschien heb jij hetzelfde probleem? Of heb jij de oplossing al gevonden voor je aanhoudende hoofdpijn. Tips zijn uiterst welkom.

Stap 1 – Oogspecialist

De eerste stap om de oorzaak hiervan te achterhalen was een consultatie bij de oogspecialist. Voornamelijk omdat ik veel tijd spendeer achter het beeldscherm en ik reeds ondervonden had dat mijn bril hier niet voor geschikt was. Zonder bril zag ik niet optimaal en met mijn bril zag ik nog minder. Ik draag een bril om beter ver te kunnen zien en gebruik deze voornamelijk om boodschappen te doen en met de auto te rijden.

Mijn huidige bril leek nog steeds geschikt om veraf mee te kunnen zien. De oogspecialist heeft me wel een voorschrift meegegeven voor een bril met een andere dioptrie geschikt om te gebruiken aan het beeldscherm. Ondertussen gebruik ik steeds deze bril aan het beeldscherm. Ik ben er uiterst tevreden over. Ik zie eindelijk goed wat ik aan het lezen of typen ben.

De specialist had me wel duidelijk gemaakt dat dit waarschijnlijk mijn probleem niet zal oplossen. Hij raadde me aan om een afspraak te maken met een neuroloog omdat deze het type hoofdpijn duidelijk in kaart kunnen brengen.

Hij had gelijk, al heeft de bril me geholpen met mijn zicht op het beeldscherm, de hoofdpijn blijft. Dus heb ik een afspraak gemaakt bij de neuroloog.

Stap 2 – Neuroloog

Gezien ik nog nooit bij een neuroloog geweest was, wist ik niet wat me te wachten stond. Voor mijn afspraak heb ik volgend artikel hierover nagelezen.

Hieronder kan u lezen hoe mijn bezoek aan de neuroloog verlopen is.

De eerste vraag die mij gesteld werd is ‘waar de hoofdpijn zich situeert’ bijv. achteraan de schedel, vooraan, …

Er werd me ook gevraagd of ik last had van geluiden en licht.

Daarna werd er een reflex-hamer toegepast op mijn armen.

De specialist controleerde ook de ‘spanning’ in mijn nek.

Het was me al opgevallen dat ik ‘altijd en meer hoofdpijn’ heb als ik die dag geen koffie drink. Ik vroeg me dus af of ik hoofdpijn kreeg als bijv. afkickverschijnsel. Echter legde de specialist me uit dat het net omgekeerd is. Volgens de specialist heeft koffie een bepaalde pijnstillende reactie. Dus niet drinken van koffie ‘veroorzaakt’ geen hoofdpijn.

Om nu exact te bepalen wat de oorzaak kan zijn van mijn hoofdpijn dient er bijkomend onderzoek plaats te vinden. Dit onderzoek zal bestaan uit een CT-scan van de schedel en een EEG.

Stap 3 – CT-scan schedel

Bij een CT-scan neemt men foto’s van je hersenen. Een CT-scan is volledig pijnloos. Hiervoor wordt een toestel gebruikt zoals je kan zien op de foto hierboven. Je wordt verzocht om op de tafel te liggen en je hoofd op een steun te leggen. Bij mijn onderzoek werd mijn hoofd niet ‘vast gezet’. Hier was ik blij om aangezien ik wat last heb van claustrofobie. Je hoofd wordt onder de ring geschoven en het is uiteraard zeer belangrijk om je hoofd stil te houden. Je hoort de machine op gang komen en voor je het weet is het onderzoek voorbij.

Stap 4 – EEG (hersenfilmpje)

Een EEG is een onderzoek waarbij ze een badmuts met elektroden op je hoofd plaatsen om zo je hersenactiviteit te meten en wordt gebruikt om aandoeningen zoals hoofdpijn, ADHD, slaapstoornissen, …. te onderzoeken. De badmuts wordt nat gemaakt en op je hoofd geplaatst. Daarna spuit men gel onder de elektroden. Het onderzoek duurt ongeveer 10 – 15 minuten en is volledig pijnloos. Tijdens het onderzoek moet je gewoon stil blijven zitten op een stoel en uw ogen te richten op 1 vast punt. Je wordt gevraagd om af en toe je ogen dicht te doen. En 1 keer moet je heel snel een tijdje in en uit ademen en dat is het. Vlak na het onderzoek worden de resultaten met de specialist besproken.

Stap 5 – Resultaten

De CT-scan: yes eindelijk bewijs dat ik hersenen heb. En geen afwijkingen gevonden. Dus mijn stel hersenen is in goede staat.

EEG onderzoek: de specialist informeerde me dat ik er goed aan gedaan heb om langs te komen. Ik heb namelijk te veel spierspanningspijn rond mijn hersenen wat volgens de specialist kan leiden tot chronische hoofdpijn. En ik was al goed onderweg daar naartoe.

Stap 6 – Behandeling

Het doel van de specialist is om met onderstaande behandeling die spierspanning weg te krijgen zodat ik minder of geen last meer zou hebben van hoofdpijn.

1 – Medicatiekuur 3 maanden “Redomex 10 mg”

3 maanden in te nemen: 1 per dag voor het slapen gaan. De specialist omschreef het als een soort pijnstiller die de spanning zou verminderen. Hij liet weten dat dit wel ongeveer 7 dagen nodig heeft om in te werken.

Ik ben dit even snel gaan opzoeken. Google liet me weten dat Redomex een tricyclisch antidepressivum is voornamelijk voorgeschreven bij klinische depressies.

Mijn eerste reactie is dan: hey wacht eens even, antidepressivum???? voor klinische depressies??? Ik heb helemaal geen depressie. Waarom schrijft hij me mij dit voor????

Maar dan las ik dat dit middel ook voorgeschreven wordt bij chronische pijn. Dan dacht ik bij mezelf: ok, hier kan ik mee leven.

2 – Medicatiekuur 3 maanden “Baclofen 10 mg”

3 maanden in te nemen: 1 per dag om 18u. De specialist omschreef het als een lichte spierontspanner die ook voorgeschreven mag worden aan kinderen.

Yep, kort even nagekeken wat Google zegt: spierverslapper en vermindert spierkramp.

Hier kan ik mee leven.

Je merkt dat ik wel info Google betreffende medicatie, maar dat ik hier niet echt ver in ga. Als men alles gaat lezen, dan durft men gewoonweg niets meer van medicatie in te nemen. Ik heb al deze testen gedaan om een oplossing te vinden. En ik wil echt wel van mijn hoofdpijn verlost te worden. Dus wil ik wel het advies van mijn specialist volgen en zien wat het resultaat zal zijn na 3 maanden.

(3) – Kinesist / Chiropractor

We wisten al eerder dat ik spanning heb ik mijn nek. Alhoewel ik persoonlijk voel dat het al veel beter is sinds ik een goede chiropractor gevonden heb. De enige die er ooit is in geslaagd om mijn nek volledig los te kraken. Het was zo een opluchting dat ik begon te wenen en lachen tegelijk. Jaren geleden gedurende 2 jaar naar een kinesiste geweest met heel pover eindresultaat. Dus daar start ik echt niet meer mee.

De specialist plaatst dit op de derde plaats en tussen haakjes. Het is goed dat ik af en toe nog naar de chiropractor ga.

Dus ben ik gestart met bovenstaande kuur van 3 maanden. Na 3 maanden dien ik terug op consultatie te gaan en zal ik een update posten.

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Langdurige hoofdpijn – oorzaken

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!