Een hond graaft wel eens graag putten in de tuin. Sommige honden zijn er gekker op dan anderen. De ene hond graaft al snel eens een gat in het gazon terwijl anderen graag in de losse aarde tussen de planten graven. Dit kan best wel eens frustrerend zijn voor de tuinliefhebber. Dus ging ik op zoek naar een natuurlijk en onschadelijk middel.
Help mijn hond graaft in de tuin!
Wij hebben 2 honden. Rex die nu ondertussen bijna 11 jaar is en Chewey die anderhalf is, dus echt nog een jonge hond. En ja, regelmatig graaft er wel eentje in de bloementuin, beschadigen ze daarbij planten of halen ze bloembollen uit de grond.
Anderzijds helpt Chewey wel graag in de tuin als wij bijvoorbeeld een stuk gazon omspitten. Dan staat hij echt te popelen om te helpen en gunnen we hem dit leuke moment. Chewey is een echte werkhond en wil dus echt zijn baasje helpen. Anderzijds weet hij heel goed dat hij niet in de bloementuin mag en er niet mag in graven.
Hoewel hij heel goed weet dat hij in de plantentuin niet mag graven doet hij dat toch wel eens van tijd tot tijd. We denken dat hij dat eerder doet als er ongedierte in de tuin zit. Er loopt namelijk een beek langs de woning en dat kan toch wel wat ongewenste dieren aantrekken.
Dit middel zorgt ervoor dat onze hond niet meer graaft.
Uiteindelijk ging ik op zoek naar een natuurvriendelijk middel dat er zou voor zorgen dat onze hond minder of niet meer zou graven. Ik dacht dan aan zaken waar een hond niet zo zot op is maar dat ook niet giftig is of schadelijk voor planten of andere diersoorten. En zo kwam ik terecht bij koffiedik (of koffiegruis/koffiedrab). Ik wist al langer dat koffiedik als bemesting voor tuinplanten kon gebruikt worden. Ook is het een fijn middel om slakken en mieren op afstand te houden.
Stap voor stap ging ik tewerk. Telkens verzamelde ik wat koffiedik en strooide deze over een stukje bloementuin. Ook toen ik de bloembollen plantte, bestrooide ik de aarde ruim met koffiedik. Daarna even met de gieter wat water erover zodat het koffiedik netjes in de aarde trok.
Het is nu best opvallend dat er in de behandelde stukken sindsdien niet meer werd gegraven. Zelfs de katten zoeken een ander plaatsje om hun ding te doen.
Bij onze honden werkt dit middeltje uitstekend. Maar ik besef ook wel dat elke hond uiteraard anders is. Maar aangezien koffiedik een toegevoegde waarde is voor de tuin, is het maar een kleine moeite om dit toch even uit te testen. Ik ben alvast blij dat ik voor mijn tuin een oplossing gevonden heb.
Ook interessant: Deze 10 bloembollen plant je in de herfst.
Ken jij nog andere tips om je tuin te beschermen tegen het graven van je hond?
Ontdek meer van www.EvenDelen.be
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Ik heb geen hond, maar misschien kan ik dit dan wel proberen tegen de slakken in de moestuin. Die hebben soms meer aan mijn moestuin dan ik zelf 😅
Mijn Jack kan graven als de beste, gelukkig heb hem kunnen leren om de tuin erbuiten te laten
Wat een handige tip! Mijn moeder heeft ook een hond die graaft in de tuin, dus ik zal deze tip eens doorgeven.
Wat fijn dat dit werkt zeg. Ja het is belangrijk voor honden om te weten dat ze niet overal mogen graven. Graven zit in hun nature en het is goed dat je ze leert waar ze dit wel en niet mogen. Bij ons is er een deel waar de hond gewoon mag doen wat hij wil maar hij weet ondertussen wel goed dat hij niet in de planten mag komen. Je hondje is nog jong dus dat komt zeker helemaal in orde. Koffiegruis is echt wel een diervriendelijke oplossing en beter dan sommige andere middelen. Je Duitser is echt wel een heel mooie hond!
Hey Shelly, wat een fijne reactie. Ja wij vinden het belangrijk dat een hond ook een hond mag blijven.
Chewey is als Duitser een echte waakhond wat wil zeggen dat hij snel zal blaffen als hij een geluid hoort.
Wij hebben hem ook moeten leren dat dit niet altijd nodig is, dat hij met andere woorden alleen mag blaffen als er iemand aan de deur is of het huis binnen komt. En hij doet het goed!
Een hond is een hond en dat moet je blijven respecteren. Je moet gewoon aanleren wanneer iets kan en wanneer niet.
En geloof me, het zijn heel slimme dieren.
Ik weet dat mijn ouders vroeger inderdaad altijd koffiedrab in de tuin neerlegden om katten tegen te houden. Of het ook tegen honden werkt dat weet ik niet, maar baadt het niet, dan schaadt het niet toch?
Ja, vroeger deed men dat wel meer hé. Wel bij ons blijven ze nu toch uit de plantentuin. Het is gewoon een fijn middel om aan de hond te tonen waar ze wel en niet mogen ‘spelen’.