Gazonmest kan giftig èn dodelijk zijn voor je hond!

In de lente gaan veel mensen hun gazon aanpakken. Denk maar aan verticuteren, kalk strooien, bijzaaien en bemesten. Maar wist je dat veel meststoffen zoals gazonmest, zowel biologische als milieuvriendelijke, giftig èn dodelijk kunnen zijn voor je hond?

Ook interessant: Tuinkalender maart – april. Dit doe je in de tuin.

Wat zegt het antigifcentrum hierover?

Het was mijn schoonvader die mij deze week hierop attent maakte. Het onder handen nemen van ons gazon staat namelijk op de planning en we hebben zelf twee honden.

Het eerste wat ik deed was even kijken wat wij zoal in ons tuinhuis staan hebben. Daar vond ik verschillende dozen graszaden, kalk en (gelukkig) geen gazonmest of andere meststoffen.

Daarna ben ik even gaan neuzen op de website van het antigifcentrum en dit is wat ze te vertellen hebben over dit onderwerp:

Gazonmeststoffen kunnen gevaarlijk zijn voor honden.

Toxiciteit:

Aan meststoffen voor gazons worden altijd organische bestanddelen toegevoegd. Deze kunnen afkomstig zijn van dieren zoals meel van beenderen, bloed, hoeven, pluimen …en van planten, onder andere cacaodoppen. Meestal gaat het hierbij om biomeststoffen. De geur van dierenmeel maakt dat honden veel van de meststof eten. Als deze cacaodoppen bevat is dit gevaarlijk. In cacaodoppen zit theobromine, de stof die ook verantwoordelijk is voor chocoladevergiftiging bij honden.

Preventie:

Als je een hond hebt, gebruik dan meststoffen waarin geen cacaodoppen zitten.

Doordat er ook meel van beenderen in de meststoffen verwerkt zijn, zal je hond hierdoor net aangetrokken worden, erger nog, je hond zal het heel smakelijk vinden. Ook lees ik dat het niet uitsluitend over gazonmest gaat, maar bio-mest in het algemeen.

Ook interessant: Welke kamerplanten zijn giftig voor mijn kat?

Biologisch en natuurvriendelijk is dus niet altijd zo vriendelijk.

Ik zou er direct niet bij stilstaan dat een biologisch en natuurvriendelijk product toch schadelijk kan zijn voor dieren. Ik wist al langer dat cacao giftig is voor zowel katten als honden, maar ik had uiteraard geen idee dat ze dit in meststoffen verwerken. Blijkbaar is het dan toch aangeraden om de bestanddelen van elk product na te lezen alvorens het aan te schaffen en te gebruiken.

Extra informatie kan u terugvinden op de site van het Antigifcentrum:

Vergiftiging door cacao-afval bevattende meststoffen bij honden.

EvenDelen.be Gazon mest gevaarlijk voor honden.
Foto Pixabay

Staat dit gevaar dan ook duidelijk op de verpakking?

Tijdens mijn online speurtocht bekeek ik tientallen verschillende verpakkingen gazonmest. Het viel me op dat in de beschrijving amper de verwerkte stoffen aan bod komen. De gebruikte foto is in vele gevallen dan ook de voorkant van de doos of zak waar je ook niet echt veel wijzer van wordt. Online is het dus best moeilijk om zeker te zijn dat je geen meststoffen koopt waar cacaodoppen in verwerkt zijn.

Omdat ik nu zo nieuwsgierig ben, ga ik tijdens mijn volgende bezoek aan een tuincentrum, toch even de meststoffen van dichtbij gaan bekijken.

Dit gevaar is ook niets nieuws.

Hoewel ik er zelf niet van op de hoogte was, zie ik op het Word Wide Web dat men hierover de mensen al alert maakt sinds 2007!! Het risico dat je je eigen hond, onwetend, zou vergiftigen bestaat dus al meer dan 15 jaar. Dat zet toch wel even tot nadenken.

EvenDelen.be Gazon mest gevaarlijk voor honden.
Foto door Jens Mahnke via Pexels

Iedereen wil een mooi gazon …

Ik zou denken dat iedereen toch wel een mooi gazon wil hebben. Ik ook. Maar zeker niet ten koste van mijn huisdieren.

Ik zal dan ook heel goed uitkijken of het bemesten van het gazon wel noodzakelijk is of niet. Dient er toch bemest te worden dan zal ik toch uitkijken naar een goed alternatief of een product waar ik 100 % zeker van ben dat het veilig is voor mijn huisdieren.

Heb je kunstgras, dan hoef je je uiteraard geen zorgen te maken.

Was jij reeds op de hoogte van de mogelijke gevaren van deze bio meststoffen? Bemest jij regelmatig het gazon of de grond?

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Gazonmest kan giftig èn dodelijk zijn voor je hond!

 1. Linda schrijft 't op (@lindaschrijftop)

  april 13, 2022 at 7:45am

  Wat een goede tip! Al denk ik wel dat honden en katten vanuit hun gevoel weten wat ze wel en niet kunnen eten. Mijn hond eet niet de bemesting van het gazon maar wel de bemesting van de Azalea, maar misschien is die ook wel giftig 🙂

  • Auteur

   EvenDelen.be

   april 13, 2022 at 2:40pm

   Katten zijn iets kieskeuriger dan honden. Indien ik mijn hond een chocoladebroodje zou geven dan slokt hij dat direct op, hoewel chocolade giftig is. Wij zijn thuis echt wel streng hierop “geen chocolade voor de huisdieren”.

 2. frederique

  april 13, 2022 at 7:03am

  Oh dat is zeker goed om te weten als je huisdieren hebt. Ik heb zelf katten en geen gras dus dat scheelt.

  • Auteur

   EvenDelen.be

   april 13, 2022 at 2:47pm

   Wij hebben ook katten. Fijn om te zien hoe goed ze met de honden overweg kunnen. Dan moet jij toch al niet het gras afrijden 😉.

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!