Mijn hysterectomie – Endometriose – Fybromen

Wat is nu een Hysterectomie?

Een Hysterectomie is het verwijderen van de baarmoeder.

 • Gedeeltelijke hysterectomie – alleen de baarmoeder wordt weggenomen.
 • Volledige hysterectomie – de baarmoeder, eierstokken en eileiders worden weggenomen.

Dit is mijn verhaal over mijn gedeeltelijke hysterectomie.


Reden

Op 2 april 2021 had ik een afspraak geboekt bij mijn gynaecologe om de mogelijkheid te bespreken voor het verwijderen van mijn baarmoeder. Het klinkt misschien raar dat ik de vragende partij was.

Ik had baarmoederhalskanker toen ik amper 19 jaar oud was. Hiervoor heb ik een operatie ondergaan. Een deel van mijn baarmoederhals werd weggehaald. Al bij al heb ik hiermee best goed kunnen mee omgaan. Maar toch is het iets wat altijd in het achterhoofd blijft hangen.

Nu ben ik 45 jaar. Ik heb geen kinderwens meer. Dus vond ik het beter om verder risico uit te sluiten en de baarmoeder te laten verwijderen. Ik had deze vraag al een paar jaren terug gesteld. Echter kreeg ik toen geen toelating omdat er op dat moment geen problemen waren. Uiteraard gaat men niet gaan ‘snijden’ als men dit niet kan verantwoorden. Begrijpelijk.

Eind vorig jaar had mijn gynaecologe me al laten weten dat ik een fibroom had. De ‘groei’ zou op termijn uitmaken of deze wel of niet zou moeten weggehaald worden.

Tijdens mijn onderzoek op 2 april 2021 is ook naar boven gekomen dat ik endometriose heb.

De combinatie van het fibroom en de endometriose is voor mijn gynaecologe een verantwoorde reden om mijn baarmoeder te laten verwijderen. Laat me hier wel even heel duidelijk zijn: het was een goede reden om mijn baarmoeder te laten verwijderen, geen noodzaak!

In mijn artikel zal ik voornamelijk vertellen hoe ik dit alles heb ervaren. Gezien ik geen specialist ben of een medische achtergrond heb, zal ikzelf de medische informatie kort inleiden en verwijzen naar een medische site.


Wat is een Fibroom?

Andere namen voor een fibroom zijn vleesbomen of myomen. Het zijn niet-kwaadaardige tumoren/gezwellen/knobbels die zich in de wand van de baarmoeder bevinden.

Vaak geven deze geen klachten, maar de grootte en de locatie kan soms pijn veroorzaken.


Wat is Endometriose?

Endometriose is een chronische aandoening.

Endometrium of baarmoederslijmvlies bevindt zich langs de binnenzijde van de baarmoeder. Wanneer dit slijmvlies in de baarmoeder ingroeit of zich langs de buitenzijde van de baarmoeder bevindt, spreekt men van endometriose. Endometriose kan zo in verschillende weefsels ingroeien (baarmoeder, eierstokken, eileiders, blaas, …). Hierdoor kunnen de symptomen bij elk persoon anders zijn.


Preoperatieve onderzoeken

Bloedonderzoek

EKG

Een EKG is een pijnloos onderzoek. Er werden een paar elektrodes op mijn bovenlichaam geplaatst om een hartfilmpje te maken. Dit duur hooguit 2 minuten.

Online vragenlijst

Er werd me per mail een link toegestuurd voor het invullen van een online vragenlijst, ter voorbereiding van mijn opname.

Raadpleging Anesthesiologie

Dit gesprek zal plaatsvinden 2 dagen voor mijn opname zijnde 03/05.

Uitstel operatie t.g.v. Corona

Het ziekenhuis heeft me gecontacteerd betreffende mijn operatie. Ten gevolge van een groot aantal Coronapatiënten dienen ze mijn ingreep uit te stellen. Deze staat nu ingepland op 16/06.

We zijn nu eind mei en terwijl overal in het land het aantal ziekenhuisopnames t.g.v. Corona aan het dalen zijn, kampt het ziekenhuis Oost-Limburg net met een stijging die mogelijks te wijten is aan het bekerfinalefeest te Genk. Ik hoop nu echt dat ze mijn ingreep geen tweede keer gaan uitstellen.

Raadpleging Anesthesiologie

Raadpleging Anesthesiologie vond plaatst op 14/06. Bij aankomst in het ziekenhuis diende ik eerst een corona test uit af te leggen. Tijdens de raadpleging bespreekt met vooral het medisch verleden en of je allergisch bent aan bepaalde zaken. Er werd regelmatig gepolst naar het stressgehalte voor de operatie. Toen ik liet weten dat ik niet echt een ruggenprik zag zitten werd hiermee rekening gehouden.

Operatie en herstel

Ik heb een dagboek bijgehouden over de operatie en het herstel.

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Mijn hysterectomie – Endometriose – Fybromen

 1. rawsonjl

  juni 28, 2021 at 11:14pm

  I was supposed to have a hysterotomy last spring and had to post-pone my surgery until Sept. due to the pandemic and all our hospital shut downs. I had uterine fibroids that were causing major issues with pain and bleeding and we had exhausted all other efforts.

 2. Rosalyn

  juni 19, 2021 at 9:20pm

  Wat een uitgebreid en duidelijk artikel! Lijkt me heel fijn om te lezen als je in een dergelijke situatie zit, het maakt zoveel duidelijk!

 3. Claire

  juni 18, 2021 at 12:53pm

  Jeetje wat onwijs heftig; op je 19de te horen krijgen dat je baarmoederhalskanker hebt! Ik kan mij enorm goed voorstellen dat het beter voelt om je baarmoeder te laten verwijderen. Hopelijk stellen ze de operatie niet weer uit. Dikke knuffel

 4. 13ollen

  juni 4, 2021 at 2:52pm

  Hopelijk stellen ze je operatie niet opnieuw uit. Begrijpelijk dat je dit achter de rug wil hebben. Veel succes.

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!