Wie ben jij en waarom jij de dingen doet zoals jij ze doet? Doe de test!

De laatste maanden probeer ik mezelf een beetje in kaart te brengen. Mijn focus lag daarbij op ‘beroepskeuze’. Al meer dan 20 jaar zit ik braafjes achter een pc te werken voor een werkgever. Met de jaren ben ik het volgende gaan beseffen:

Het is niet omdat je in iets goed bent, dat het je daarom ook gelukking maakt. 

Om uiteindelijk de job te vinden die me gelukkig zal maken, moet ik eerst even goed in de spiegel kijken en me afvragen: “wie ben ik?”


“Wie ben ik?” – wat een moeilijke vraag.

3 woorden en een vraagteken. En toch voor mij een moeilijke vraag. Sinds kinds af aan heb ik altijd het gevoel gehad dat ik anders was. Ook als ik terugkijk op mijn leven, heb ik niet echt het standaard parcours afgelegd. Wat deze vraag voor mij moeilijk maakt zijn de contradicties. Ik zie mezelf als iemand die sterk is, maar ik kan emotioneel ook best een dagje diep gaan. Als mensen me omschrijven als een extravert persoon, spreek ik dat onmiddellijk tegen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.


De zoveelste test van een selectiekantoor.

De dag van vandaag wordt de arbeidsmarkt nogal gedomineerd door selectiekantoren. Iets waar ik nog steeds een gemengd gevoel over heb. En elk kantoor beschikt over zijn selectietesten. Ik begrijp dat het een snelle manier is om bepaalde zaken in kaart te brengen en dit een meerwaarde is voor het kantoor. Echter hebben deze testen mij nooit iets verteld dat ik nog niet wist. Ja, ik ben goed in talen. Ja, de test laat weten dat ik het goed zou doen als vertegenwoordiger. Nee, ik wil geen vertegenwoordiger zijn. ….


Eindelijk! Een waardevolle test.

Samen met mijn beroepscoach zijn we op zoek gegaan naar jobs die bij mijn persoonlijkheid passen. Ze is er ook van overtuigd dat het belangrijk is om een job uit te oefenen waar je je goed in voelt, en dat is niet altijd de job waar je in uitblinkt. Ze stuurde me een weblink door van een test genaamd “16 Personalities” en ik dacht bij mezelf: “Hier gaan we weer”.

En ja! Eindelijk een test die waardevol was. Er ging een wereld voor me open. Eindelijk begreep ik waarom ik me altijd zo anders voelde. En nu heb ik er vrede mee.

INFJ-A / INFJ-T – Advocaat

De vragen van de test zijn best vreemd. Het is belangrijk dat je bij het beantwoorden van de vragen naar jezelf kijkt in het heden. Wie ben je nu? Kijk niet terug naar je verleden, mensen evolueren. Wat ik vroeger leuk vond, vind ik nu misschien niet meer zo fijn. Denk ook geen uren na over een vraag, volg je gevoel.

Mijn resultaat is dus INFJ-A / INFJ-T – Advocaat. En de allereerste zin van dit persoonlijkheidstype was ontzettend doorslaggevend voor mij. Ik kreeg al onmiddellijk het gevoel: “Ik besta! Ik ben niet alleen maar wel zeldzaam!

Deze persoonlijkheid is zeldzaam en maakt minder dan een procent van de bevolking uit.

Ik keek voor het eerst in de spiegel.

Zoals ik al schreef, vond ik het steeds moeilijk om mezelf te beschrijven. Ik kon het gewoonweg niet verwoorden. Maar alle zaken die ik las in de resultaten waren zo correct. Het was of iemand me aan mezelf voorstelde.


Wie ben jij?

Omdat deze test zo’n positief effect op me had, heb ik deze aan een aantal online vrienden doorgestuurd. Uren hebben we samen gepraat over de resultaten.

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Wie ben jij en waarom jij de dingen doet zoals jij ze doet? Doe de test!

 1. Elena

  januari 7, 2022 at 6:09pm

  Klinkt interessant. Soms weet je wel hoe je ongeveer in elkaar zit, maar lukt het net niet om het in woorden uit te drukken en als je dit dan bij zo’n test ziet is dat inderdaad een fijne bevestiging

  • Auteur

   9livescatsetc

   januari 7, 2022 at 10:19pm

   Wel dat vind ik nu eens perfect omschreven. Het is volledig zoals je het omschrijft. Ik voel wel hoe ik in elkaar zit maar vind soms de woorden niet om het te omschrijven.

 2. Joyce - SomedayTodayNL

  januari 7, 2022 at 10:26am

  Inderdaad, zo’n lastige vraag! Ik zou er denk ik geen antwoord op kunnen geven. Ben er heel erg zoekende naar, maar voor mij werkt het beter om daarvoor naar binnen te keren ipv tests te doen.

  • Auteur

   9livescatsetc

   januari 7, 2022 at 10:17pm

   Ik bekijk de tests als een zetje in een bepaalde richting en de resultaten helpen me gewoon beter bij mijn zelfanalyse. Ik kan gerichtere vragen stellen om zo tot een duidelijker beeld te komen. Ook hou ik er rekening mee dat alles een momentopname is.

 3. Wanda

  januari 6, 2022 at 7:11pm

  Het is zeker goed om af en toe even bewust stil te staan bij jezelf en ook hoe eventueel anderen tegen je aankijken om te zien of dat ook klopt met je eigen beeld.

 4. infoenaturalsnl

  januari 5, 2022 at 9:41pm

  Ja interessant. Deze test deed ik in het verleden al eens. En het was wel verhelderend op sommige punten. Maar ik zie het ook als een moment opname. Met een “I” bestempel je jezelf meteen als introvert bijvoorbeeld, terwijl ik voor bijna de helft ook extravert ben…..

  • Auteur

   9livescatsetc

   januari 7, 2022 at 10:14pm

   Je hebt volkomen gelijk, dit zijn uiteraard momentopnames. Mensen evolueren ook mee met hun ervaringen. Ik ben ook niet meer volledig dezelfde persoon dan toen ik 20 was. Gelukkig maar 🤣.

 5. Jolanda

  januari 5, 2022 at 7:00pm

  Ik ben een protagonist. Een leraar, geboren leider. Leuk om te doen zeg!

  • Auteur

   9livescatsetc

   juni 4, 2021 at 8:06am

   Hey Nicole, bedankt voor je reactie. Al meerdere keren hebben mensen me het advies gegeven om te starten met meditatie. Ik heb net een boek in huis gehaald hierover. Ooit heb ik wel eens joga gedaan, maar halverwege de les viel ik in slaap en begon ik te snurken 🤣. Ik ben benieuwd 🤞. Fijne dag nog!

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!