Schat, ik ben je moeder niet.

De laatste decennia ziet men een grote verschuiving in de tijdsbesteding bij vrouwen voornamelijk doordat vele vrouwen net zoals mannen gaan werken om centen te verdienen. De dag van vandaag is dit voor velen ook een financiële noodzaak geworden. Maar welk effect heeft dit op het huishouden? Is er ondertussen ook een eerlijke verdeling tussen beide partners wat betreft de huishoudelijke taken?


Eerlijke verdeling of toch niet?

Dus in vele gezinnen gaan zowel vrouw als man werken om centen binnen te brengen. Is de verdeling van de huishoudelijke taken dan ook evenredig? Ik ben ervan overtuigd dat dit binnen bepaalde gezinnen wel bestaat, maar vrees dat deze toch in de minderheid zijn. Uit ervaring leer ik dat de man zich meestal bezig houdt met het huisvuil buitenzetten en klussen binnen en buiten het huis. Terwijl de vrouw instaat voor haast al de rest. Die ‘rest’ wordt meestal onderschat. Opruimen, oppervlaktes poetsen, strijken, de was, ramen lappen, stofzuigen, dweilen, enz., enz. en dit meerdere malen per week. Boodschappen doen en dagelijks ook een maaltijd op tafel toveren. En nog zoveel meer. Beeld je daar ook nog even kinderen bij en dit is haast een full-time job.

Ik ben blij dat ik niet met boodschappen moet sleuren. Dit is iets wat men vriend doet samen met alles netjes wegzetten in de kast.


Zie jij het werk liggen?

Een veel gestelde vraag tijdens een sollicitatiegesprek. Zie je werk liggen? In vele gevallen zal men al gauw antwoorden dat men werk ziet liggen en graag initiatief neemt. Maar als het op het huishouden aankomt, ziet het er in vele gevallen anders uit. Dan is het antwoord wel eens: “Als je iets vraagt, dan doe ik dat wel.” Waarom kan dit op het werk wel maar thuis niet zo echt? Ik hoef toch niet steeds te zeggen wat er gedaan moet worden? Ik ben toch je moeder niet 😉 ?


De vrouw moet alles weten liggen.

Wat me door de jaren heen steeds opvalt is dat je als vrouw altijd alles moet weten liggen en dat mannen slecht zijn in zoeken. Hoeveel keer krijg jij de vraag: ‘Schat, waar ligt dit? waar ligt dat?’.

Wij spelen vaak met onze hond. Mijn vriend verstopt het balletjes ergens en zegt tegen onze hond: “Zoek het balletje, zoek!”. En ja haar, onze Rex vindt steeds het balletje. Tegenwoordig als ik weeral eens de vraag krijg waar de meter ligt, spring ik ook niet meer recht om te gaan zoeken. Ik antwoord gewoon: “Zoek de meter, zoek!”. Mijn vriend kan er best mee lachen 🤣 en …. het werkt.


Poetsen is een fysieke arbeid.

Poetsen moet je niet onderschatten. Ikzelf moet al regelmatig even pauzeren of anders ben ik daarna gekraakt. Ik heb dan ook een heel groot respect voor mensen die in de schoonmaaksector werken. Een volledige dag gaan poetsen, thuiskomen en nog even je eigen huishouden doen, chapeau! Ik zou het niet aankunnen, ik ben daar eerlijk in! Deze mensen zouden in mijn ogen best meer mogen verdienen.


Het is niet omdat je als vrouw thuis voor de kids zorgt, dat je daarom ook fulltime de poetsvrouw bent.

Ik heb al genoeg gelezen en gezien om te weten dat je je handen vol hebt met een baby en dit terwijl je lichaam nog aan het herstellen is van een bevalling. En dat je ogen op je rug moet hebben als de kids beginnen lopen. Ik vind het mooi als een vrouw ervoor kiest om even thuis te blijven voor de zorg en opvoeding van haar kinderen. Ik vind het dan ook verkeerd om te verwachten dat ze voor ‘alles’ moet instaan, gewoonweg omdat ze thuis is.

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Schat, ik ben je moeder niet.

 1. Liesbethblogt

  november 13, 2021 at 2:30pm

  Ik heb mazzel met Vriendjelief, hij doet stofzuigen en dweilen waar ik een bloedhekel aan heb. Hij ziet het werk ook wel maar ik ben iets preciezer. Andersom is hij veel handiger en zit hij rustig mijn kleren te repareren. Ik klaag niet het is hier goed verdeeld maar het scheelt ook dat we geen kinderen hebben.

  • Auteur

   9livescatsetc

   november 25, 2021 at 10:02am

   Ja ik ben ook preciezer, maar zal er ook nooit een opmerking over maken. Ik ben al blij met zijn hulp.
   Ik heb wel geleerd dat ik het ‘gewoon moet vragen’.

 2. Nicole Orriëns

  juni 15, 2021 at 11:07am

  Alleen maar omdat je vrouw bent verantwoordelijk zijn voor het huishouden vind ik ook niet logisch. Maar ik heb wel het idee dat de meeste Nederlandse mannen echt ook wel veel doen.

 3. mckleuver

  juni 12, 2021 at 9:32pm

  Ik heb (nog) geen kinderen en ik vind mijn kamer schoonhouden soms al een uitdaging. Wanneer ik kinderen heb ga ik ook zeker niet meer werken, en gewoon meedraaien in het huishouden. Of misschien zelfs wel meer.

 4. Tessa

  juni 12, 2021 at 7:31pm

  Interessant om te lezen, voor mij niet herkenbaar omdat ik alleen woon en dus alles zelf doe (plus 28 uur werken en 1 dag in de week naar school)

 5. Dionne

  juni 9, 2021 at 1:22pm

  Hier thuis hebben we een heerlijke samenwerking in alles. Mijn man pakt het huishouden moeiteloos van me over wanneer ik een bolle week heb. En daarnaast kan ik ook binnen en buitenshuis klusjeszelf doen. Vind namelijk dat iedereen alles kan, maar vaak zeggen ze het al niet kunnen terwijl ze het niet eens proberen… Mooi stuk geschreven!

  • Auteur

   9livescatsetc

   juni 10, 2021 at 10:06am

   Hey Dionne dit is leuk om horen. Ik doe ook veel klusjes in huis en in de tuin. En ja, je hebt gelijk: iedereen kan alles leren.

 6. CoachBert62

  juni 9, 2021 at 8:38am

  Weer een leuk verhaal!! Bij ons thuis doe ik de was, kook ik, doe ik de boodschappen. Mijn vrouw is meer van het klussen, het schilderen, de tuin. Ik ben bij het klussen dan wel weer voor het fysieke zwaardere werk. Toen onze kinderen geboren werden hebben mijn vrouw en ik aansluitend aan elkaar ouderschapsverlof opgenomen, dit betekende dat alle drie de eerste anderhalf jaar van hun leven nooit naar een of andere oppas zijn geweest. Wij vonden dat wij graag kinderen wilde en dat daar ook verantwoordelijkheden bij hoorde voor ons als ouders. In die zin hebben wij het wel heel erg gelijk verdeeld. Ik moet toegeven dat ik wat moeite heb met vader die roepen dat zij dit allemaal niet kunnen omdat ze zo druk zijn met hun werk. Het is gewoon een kwestie van prioriteiten 😉

  • Auteur

   9livescatsetc

   juni 10, 2021 at 9:47am

   Hallo Bert, Ik vind het mooi dat jullie beiden ouderschapsverlof opgenomen hebben voor de kinderen. En fijn te lezen hoe jullie de taken mooi hebben verdeeld en zo een evenwicht hebben gevonden. Je hebt gelijk i.v.m. … druk op het werk. Het is een kwestie van prioriteiten stellen. Net hetzelfde betreffende mensen die je steeds hoort zeggen: “Ik heb niet genoeg tijd”. Voor zover ik weet hebben we allemaal 24u/dag. Dus ook een kwestie van plannen en prioriteiten stellen vind ik.

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!