Water besparen

Onlangs kregen we onze afrekening van het water. Het is de eerste afrekening sinds we hier wonen. Ik denk dat iedereen het wel eens meemaakt om dergelijke facturen open te maken en achter over te vallen.

Het eerste wat we nagekeken hebben is of we niet met een ‘verlies’ zitten. Simpel: hoofdkraan dichtdraaien en kijken wat de teller doet. We bleken geen verlies te hebben. Uiteraard zijn er uitgebreidere manieren om eventuele verliezen in kaart te brengen.

Ik ben dan eens gaan Googelen naar tips om water te besparen. Hieronder kan je een paar tips terugvinden samen met mijn feedback over de haalbaarheid.

Tip 1 – Vul een fles met stenen of zand, daarna met water en leg deze in de waterbak van het toilet.

Met deze tip verbruik je dus minder water telkens je het toilet doorspoelt. Dit is een tip die heel veel terugkomt. Eerst en vooral zijn onze toiletten hangtoiletten. Ik zou echt niet weten hoe ik aan de waterbak geraak. Ook hebben onze toiletten 2 spoelknoppen. Dus deze tip is voor ons niet echt van toepassing.

Tip 2 – Spoel de vuile vaat niet schoon voor je ze in de vaatwasser stopt en gebruik het ECO-programma.

De vuile vaat afspoelen is iets wat ik sowieso al niet deed. Dus voor mij is dit geen nieuwe tip.

Ik lees dat het ECO-programma langer duurt, maar minder ‘energie’ verbruikt. Niet echt een tip om water te besparen? Ik zal dit programma wel even uitproberen om te zien of deze even mooi wast.

Tip 3 – Gebruik een emmer water in plaats van de hogedrukreiniger.

En dit voor bijvoorbeeld het wassen van de auto, fiets, …

Wij gebruiken hiervoor ons regenwater uit de regenton. Dus terug een goede tip, maar geen nieuwe voor ons. En niet direct van toepassing aangezien we geen hogedrukreiniger gebruiken.

Tip 4 – Laat het water niet zomaar stromen.

Dus zet de kraan dicht terwijl je je handen wast, tanden poetst, je lichaam of haren inzeept. Doe je de vaat met de hand: laat de kraan niet lopen.

Ik doe de kraan al dicht terwijl ik mijn tanden poets, dus goed bezig. Men kan ook een bekertje gebruiken.

Maar niet terwijl ik mijn handen was en al zeker niet onder de douche. Tijdens het wassen van mijn handen zal ik hierop letten. Het dichtzetten van de kraan onder de douche heb ik, in onze huidige woonst, al eens geprobeerd. Maar onze kraan is een draaiknop. Ooit al geprobeerd om een draaiknop terug open te zetten met handen vol zeep. Ik denk dat je wel begrijpt waar ik heen ga. Ik moest dus uit de douche om een handdoek te nemen om mijn handen af te kuisen alvorens ik de kraan terug open kon zetten. OK, ik gebruik wel een douche-puff. Ik zal voortaan telkens een washandje meenemen, misschien krijg ik daarmee de kraan wel terug open.

Dus hier heb ik eindelijk 2 tips gevonden die ik kan toepassen.

Tip 5 – Hergebruik water.

 • Verzamel het water dat je hebt gebruikt om fruit en groenten te wassen om de planten water te geven.
 • Warm water nodig, vang het koude water dat je eerst krijgt op om te hergebruiken (planten, poetsen, …)
 • Hergebruik het water waar je groeten in hebt gekookt om bijvoorbeeld soep te maken.

Dit zijn tips die ik zeker ga proberen toepassen. Het is wel wat omslachtig om telkens het koude water op te vangen als je gaat douchen. Daar moet ik toch even over nadenken aangezien ik mijn badkamer toch moeilijk vol emmers kan zetten. Het is ook nogal een gesleur om met de emmers naar het terras of de tuin te gaan om de planten water te geven. Onze tuin is op het gelijkvloers, het terras op de eerste verdieping en de douche op de tweede verdieping. Dus benieuwd hoe dat zal gaan.

Tip 6 – Waterbesparende toestellen en gadgets.

 • Een nieuwe vaatwasser verbruikt minder dan een oude.
 • Gebruik een waterbesparende douchekop.
 • Kies voor een klein goed geïsoleerd bad. (een douche verbruikt wel minder water dan een bad nemen)
 • Gebruik thermostaatkranen.
 • Kies voor een waterbesparend toilet met dubbele spoelfunctie.
 • Ga voor een energiezuinige wasmachine.
 • Gebruik waterkranen met sensoren.

Deze tips zijn allemaal ideaal om rekening mee te houden als je aan het bouwen of verbouwen bent of als je toevallen toe bent aan een nieuw exemplaar. Maar als je toestellen nog in goede staat zijn is het haast onmogelijk om alles regelmatig te gaan vernieuwen naar zuinigere uitvoeringen. En je bent ook beperkt als je de woonst huurt.

Tip 7 – Gebruik het juiste programma voor je was.

 • Gebruik een korter programma als je was niet al te vuil is.
 • Laat vuile was eerst even weken in een emmer met wasproduct.
 • Je kan ook vlekken eerst met de hand behandelen zodat je daarna een korter programma kan gebruiken.
 • Gebruik koudere programma’s.

Ik vind persoonlijk dat men het makkelijkst kan water besparen door goed na te denken over hoe je je wasmachine gebruikt. Vroeger hield ik hier meer rekening mee. Ik moet toegeven dat sinds we verhuisd zijn, ik dit minder gedaan heb. Hier zal ik zeker terug werk van maken.

Tip 8 – Water in de tuin.

Men kan tal van tips terugvinden over ‘hoe je tuin water geven’ en ‘zuinig waterverbruik door goede sproeisystemen’.

Voor mij is echter de beste tip: gebruik regenwater.

Vele huizen beschikken over een waterput. Vind je geen waterput dan is er een andere oplossing.

Een regenton installeren bij je tuinhuis of garage is een goede investering. Je kan ook verder gaan in deze installatie door een pomp te installeren. Op die manier kan je makkelijk een tuinslang op je regenton aansluiten. Door gebruik te maken van de tuinslang bespaar je ook nog eens veel tijd als je de planten moet water geven of als je de wagen poetst, tuinmeubels schoonmaakt, …

In mijn ogen terug één van de beste tips om te besparen op water en eentje die wij steevast toepassen.

Tip 9 – Kijk je installaties na op lekken.

Misschien is er een lek in de waterleiding, lekt je toilet of pompbak, druppelt je kraan, of heb je verlies op je verwarmingsinstallatie, … Als je over de nodige kennis beschikt dan kan je deze zaken zelf na kijken ofwel een specialist erbij halen.

Tip 10 – De waterscan.

Je kan ook een waterscan laten uitvoeren door een medewerker van de watermaatschappij. Onder bepaalde voorwaarden is deze scan gratis.

Wens je hierover meer te weten te komen dan verwijs ik je graag door naar onderstaande pagina.

Interessante publicaties

Hieronder deel ik graag met jullie een paar linken naar interessante publicaties die ik tegenkwam.

Print Friendly, PDF & Email

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!