Schoonmaken met azijn. 5 handige toepassingen.

Azijn is een goedkoop product dat voor vele zaken gebruikt kan worden.

Maar voor ik je meeneem naar een paar leuke toepassingen, wens ik eerst een paar belangrijke aandachtspunten in de kijker zetten.

Punt 1 - Adem de dampen van azijn niet in, deze zijn schadelijk voor de gezondheid. Ze kunnen de slijmvliezen en de longen aantasten. Dit geldt tevens voor tal van schoonmaakproducten.
Punt 2 - Schoonmaakazijn is heel wat zuurder dan keukenazijn. Uit veiligheid geef ik er de voorkeur aan om keukenazijn te gebruiken. Het veelvuldig gebruik van schoonmaakazijn kan bijvoorbeeld rubbers aantasten. 
Punt 3 - Less is more .... gebruik bij twijfel maar een kleine hoeveelheid azijn. Indien nodig kan je de behandeling steeds herhalen. Zo heb je minder risico op schadelijke dampen of om iets te beschadigen door gebruik van te veel zuur.
Punt 4 - Gebruik geen schoonmaakazijn - of keukenazijn voor het ontmossen van je terras of voor het verwijderen van onkruid in je tuin. Dit is namelijk slecht voor het milieu en verboden in Nederland. Cfr. artikelen "Risico’s van azijn bij de bestrijding van onkruid en groene aanslag in kaart gebracht" en "De risico's van azijn bij de bestrijding van onkruid en groene aanslag door particulieren".
foto johannalg via FreeImages.

1 – Azijn als ontkalker

Azijn is ideaal voor het ontkalken van een waterkoker, een fluitketel en een standaard koffiezetmachine. Lees echter wel steeds de handleiding van het toestel want soms is het in het toestel verwerkte rubber niet bestand tegen het zuur. Als men het over verhouding heeft, spreekt men al snel over 1/3 de azijn en 2/3 water. Echter is het al helemaal niet nodig om zoveel azijn te gaan gebruiken. Ik vul de waterkoker 3/4 met water en voeg ‘een scheut‘ azijn toe. Hiervoor gebruik ik de standaard keukenazijn omdat die een stuk minder zuur is dan schoonmaakazijn. Persoonlijk herhaal ik liever nogmaals het proces dan de hoeveelheid azijn te verhogen. Ik ben steeds waakzaam dat ik geen azijndampen inadem. Het is heel belangrijk dat je daarna minstens 3 keer zuiver water in je waterkoker kookt om alle azijnresten te verwijderen.

Douchekop vol kalk? Leg hem een kwartiertje in lauwe azijn. En als je hiermee dan toch bezig bent, kan je eveneens de doppen van je kranen draaien en deze bij in het water leggen. Zo is alles in één keer kalkvrij gemaakt.

4 belangrijke aandachtspunten: 
- Lees de handleiding van het toestel. Soms is het gebruikte rubber niet bestand tegen het zuur.
- Gebruik weinig azijn en liefst keukenazijn in plaats van schoonmaakazijn.
- Zorg ervoor dat je geen azijndampen inademt.
- Spoel goed na met proper water zodat er geen azijnresten achterblijven.

2 – Azijn als ontvetter.

Azijn is een uitstekende ontvetter. Hieronder een paar voorbeelden.

Moet je een oppervlak aftapen, reinig het oppervlak dan eerst met een beetje azijn zodat alle vet verdwenen is. Vet zorgt er namelijk voor dat de tape zal loskomen.

Waar ik het altijd voor gebruik, is bij het poetsen van de ramen en spiegels. Dan voeg ik altijd wat azijn toe aan mijn water.

Heel vette vaat? Voeg wat azijn toen aan het afwaswater! Je merkt zo het verschil. Wil je je drinkglazen mooi helder krijgen? Voeg wat azijn toe aan het afwaswater voor een stralend resultaat!

Foto door Olya Kobruseva via Pexels

3 – Azijn als wasverzachter en kleurbeschermer.

Het zorgt voor zachter water en werkt dus ook als wasverzachter van je kleding. Gebruik hiervoor de keukenazijn en dus niet de schoonmaakazijn. Keukenazijn is stukken minder zuur dan schoonmaakazijn. Veelvuldig gebruik van schoonmaakazijn kan rubber aantasten. Om die reden gebruik ik het als wasverzachter uitsluitend bij het wassen van badlakens en handdoeken.

Wist je dat azijn er ook voor zorgt dat de kleuren niet afgaan? Ideaal voor de eerste wasbeurten van donker textiel.

Foto door Karolina Grabowska via Pexels

4 – Azijn voor je verfborstels

Heb je oude verfborstels? Plaats deze gedurende 30 minuten in een kom met hete azijn. Goed naspoelen en ze zijn terug als nieuw. Je hoeft dus niet elke keer naar de winkel te gaan om nieuwe verfborstels te kopen.

Foto door Dominika Roseclay via Pexels

Heeft je tandenborstel zijn tijd gehad, maar wens je deze toch te hergebruiken voor iets anders? Geef hem een tweede leven door hem te reinigen op dezelfde manier als de verfborstels. Azijn heeft een antibacteriële werking!

5 – Azijn als toiletreiniger.

Zoals je hierboven kan lezen heeft azijn ontzettend veel toepassingen. Maar wat doe je met de warme azijn nadat je de fluitketel hebt ontkalkt of je tandenborstels een nieuw leven hebt gegeven?

Giet de resten van warme azijn in je toilet en laat het minstens 30 minuten inwerken. Even met de borstel schrobben en doorspoelen. Azijn verwijdert kalk en naar geurtjes uit het toilet en het heeft een antibacteriële werking.

Foto door GlennPeb via FreeImages.

Gebruik jij soms azijn in het huishouden? Zo ja, voor welke toepassingen?

HuishoudenHuishouden

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Schoonmaken met azijn. 5 handige toepassingen.

 1. Gea Scholtens - van der Werf

  februari 26, 2022 at 9:54am

  Ik hoor altijd vooral het gebruik als wasverzachter en dat mensen er zoveel baat bij hebben. Zelf gebruik ik het niet want vind het niet zo fijn ruiken.

 2. Mieke | Mieks Mind

  februari 19, 2022 at 4:15pm

  Natuurazijn schijnt ook goed te zijn om bladluis te bestrijden hoorde ik laatst haha

 3. Barbara Oosthoek

  februari 18, 2022 at 10:27am

  Erg handig dat je azijn hier voor kunt gebruiken. Vooral voor de douchecabine vind ik het een uitkomst!

 4. Amina - Imfeelinggood.nl

  februari 18, 2022 at 4:01am

  Wat leuk dat we in dezelfde week samen over azijn hebben geblogd ❤️ goed om te weten dat keukenazijn minder heftig ruikt, want ik werk er graag mee, maar die geur van schoonmaakazijn vind ik wel killing. Eventueel mengen met een allesreiniger tegen de geur helpt ook las ik bij Rachel. Supertip! En ik wist een hoop van jouw tips helemaal niet, bijvoorbeeld dat je er verfborstels mee kan schoonmaken. Wat goed. Dat deed ik altijd met giftige terpentine! Wij hebben zoveel kalk in de badkamer door het harde water, dat ik nu eens met azijn ga proberen schoon te maken daar. xxx

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 19, 2022 at 7:38pm

   Ja het is een prachtige tip om het gewoon te mengen met een allesreiniger. Ik las ook jouw artikel of azijn, leuk hé!
   Ik vind het wel fijn om de gebruiken van vroeger terug wat in te voeren. Vooral nu dat alles zo ontzettend duur geworden is.

 5. Dee | Grammy's Grid

  februari 17, 2022 at 5:48pm

  I use vinegar regularly throughout the house for cleaning the electric coffee pot, dishwasher, and also adding it to the washer for most our laundry to make everything so soft. Many other uses. Thanks so much for linking up at the Unlimited Link Party 71. Pinned.

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 19, 2022 at 7:39pm

   Well Dee than I must say that our minds think alike. Thank you so much for supporting my article! Very much appreciated!

 6. Rosalyn

  februari 17, 2022 at 9:35am

  Ik gebruik ook vaak natuurazijn als schoonmaakmiddel. Toch beter voor het milieu dan veel andere middeltjes. Overigens gebruik ik nooit veel, dus ook nooit last gehad met inademen. Voor veel dingen gebruik ik gewoon heet water. Onkruid verwijderen gaat ook uitstekend met kokend water 🙂 Dat je azijn ook kon gebruiken voor kwasten en tandenborstels wist ik nog niet. Weer wat opgestoken van je artikel dus!

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 19, 2022 at 7:03pm

   Ik gebruik er ook meestal niet te veel van. Wel, onkruid verwijderen met kokend water dat wil ik toch even proberen deze zomer. Voornamelijk dan voor onkruid tussen stenen e.d.

 7. Fallon

  februari 16, 2022 at 12:56pm

  Nooit geweten dat het schadelijk kan zijn voor je gezondheid! Hele fijne tips. Sommige wist ik al en sommige niet. Ik wilde mijn tuin schoonmaken met azijn maar dat ga ik dus maar niet doen haha!

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 16, 2022 at 8:49pm

   Ooit ben ik eens te lang en te grondig gaan poetsen met schoonmaakazijn. De geur was zo straf, dat overviel me toch wel hoor. Vooral als de ruimte klein is. Ik vond het niet zo aangenaam. Vandaar dat ik op keukenazijn ben overgestapt. Is ook veiliger.

 8. Aukje

  februari 16, 2022 at 6:42am

  Ik wikkel de kranen om de zoveel tijd in met een schoonmaakdoekje of wat keukenpapier, gedrenkt in azijn. Dat laat ik dan even een tijdje zo, een paar uur. Werkt prima om de kalk er goed af te krijgen en de kranen glimmen weer.

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 16, 2022 at 8:47pm

   Ik haal de kopjes van de kranen er af, zo kan ik ook direct het filterje poetsen. Ik vind het belangrijk om de kranen zo proper mogelijk te houden. Dat ze er dan nog mooi van gaan blinken is mooi meegenomen zeg!

 9. Linda Swinkels

  februari 15, 2022 at 7:27pm

  Wat een goede tips, zelf gebruik ik niet veel azijn, maar mijn moeder wel.

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 16, 2022 at 8:45pm

   Ik zou me niet kunnen voorstellen dat ik het niet in huis zou hebben. Het is gewoon voor zoveel zaken geschikt!

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 16, 2022 at 8:44pm

   Toch nog iets goed en goedkoop! Dat kunnen we wel gebruiken nu dat alles zo duur geworden is.

 10. Linda Meester

  februari 15, 2022 at 1:31pm

  Ik gebruik ook liever keukenazijn. Bekomend voordeel is dat ik dan altijd wat azijn in huis heb voor bij de boerenkoolstamppot

 11. Rachel

  februari 15, 2022 at 12:49pm

  ik heb altijd een spuitfles gevuld met schoonmaak azijn en een beetje allesreiniger waar ik mee schoonmaak 😀 altijd na het koken is het even sprayen en poetsen 😉

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 16, 2022 at 8:42pm

   Heel goed om het te combineren met een ander product, zo neem je de geur een beetje weg. Heel fijn om de keuken mee te poetsen door zijn antibacteriële werking.

 12. frederiquesrsck

  februari 15, 2022 at 12:22pm

  Ja ik gebruik het ook vaak als ontkalker en toch ook om bepaalde oppervlakten schoon te maken. Heb er nooit aan gedacht om daar keukenazijn voor te gebruiken eigenlijk.

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 16, 2022 at 8:41pm

   Ik vind het fijn dat de keukenazijn iets minder straf ruikt. Ik vind het een uitstekend product om me te ontvetten.

 13. Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh

  februari 15, 2022 at 12:15pm

  Wat bijzonder dat ik nu je artikel lees! Gisteren was ik nog aan het Googlen hoe ik de witte aanslag van onze zwarte tegels in de badkamer kan krijgen. Toen las ik ook veel tips over schoonmaken met azijn. Ik ga het nu toch eens proberen

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 16, 2022 at 8:40pm

   Je kan het voor ontzettend veel zaken gebruiken. Het enige nadeel is de geur. Daarom dat ik ook steeds voor keukenazijn ga, deze ruikt minder fel dan de schoonmaakazijn.

 14. Marjolijn

  februari 15, 2022 at 12:07pm

  Hoi! Wij gebruiken Azijn om de ramen te lappen…

  • Auteur

   EvenDelen.be

   februari 16, 2022 at 8:39pm

   Ja, het help de ramen volledig te ontvetten. Ik voeg ook altijd een scheutje azijn toe aan mijn water.

  • Elena

   februari 18, 2022 at 11:30pm

   Als ik dit lees moet ik gelijk aan mn moeder denken. Zij gebruikt azijn ook echt voor alles haha. Ik had geen idee dat je het ook als wasverzachter kan gebruiken. Ga het is uitproberen!

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!