Natuurgebied Negenoord – Kerkeweerd. Limburgs Landschap vzw.

Gisteren zijn we voor het eerst een wandeling gaan maken in het Natuurgebied Negenoord – Kerkeweerd te Dilsen-Stokkem. Dit gebied was ooit een grindwinningsgebied en ligt langs de Belgische en Nederlandse zijde van de Maasvallei. Nog nooit zag ik zoveel wilde zwanen bij elkaar. Wat heb ik genoten van de rust in dit mooie natuurgebied. Hieronder neem ik je kort even mee.
In dit natuurdomein kan je onder andere de Uitkijktoren Negenoord, de Grote Grazers in de Maasvallei en de Maasarm – de Wisser bezoeken.

Wat mij ontzettend aansprak was de rust en de indeling van dit gebied. Het gebied is volledig afgesloten zodat “de grazers” er niet uit kunnen. 1 wandelroute is voorzien van een verharde baan zodat je kan genieten zonder natte voeten op te lopen als het weer wat regenachtig is. Dit maakt deze wandelroute ook rolstoeltoegankelijk.In dit grensoverschrijdende “Rivierpark Maasvallei” tref je tal van wilde zwanen en eenden. Deze wilde vogels vinden hier rust. Tijdens de wandeling volg je gewoon de verharde weg. Dit zorgt ervoor dat je ook niet te dicht bij de vijvers komt waar de vogels broeden. Voor foto’s van de vogels gebruik je dan best ook een camera waar je goed kan mee inzomen. Ik heb steeds mijn Sony Cyber-Shot bij de hand. Het is een compact toestel met een 63 x Optical Zoom. Een fijn toestel voor een hobby fotograaf zoals ik.Overal zie je wilde bloemen en daar kan ik ontzettend van genieten! Dit zorgt ervoor dat dit gebied er elk seizoen steeds weer anders uitziet.Het natuurgebied is ook gratis toegankelijk. Regelmatig kan je even uitrusten op een bankje en genieten van de mooie omgeving en de rust.

Het natuurgebied heeft 4 wandelroutes.

Een groene van 2,5 km – rolstoeltoegankelijk.

Een gele van 3,2 km.

Een oranje van 7 km.

Een rode van 13,9 km.

Start wandelroutes:

Parking Maascentrum - De Wissen Stokkem - Koeweerd 70 - 3650 Dilsen-Stokken.


Het natuurgebied heeft ook een struinzone. Dit is een deel in het park waar geen paden zijn, waar je dus het gevoel krijgt dat je ‘in the middle of nowhere’ bent. In deze zone zijn geen honden toegelaten aangezien deze zone bestemd is voor grazers zoals Konikpaarden en Gallowayrunderen. Gezien onze pup Darko van de partij was, hebben we dit deel dus nog niet kunnen bezoeken.


Aangezien we van onze pup een heel sociaal hondje willen maken, was Darko uiteraard ook van de partij. En heeft hij vriendjes gemaakt zeg!
Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Natuurgebied Negenoord – Kerkeweerd. Limburgs Landschap vzw.

 1. Tine de Jong

  juli 17, 2021 at 8:31am

  Het lijkt mij hier zeker wel een mooie wandel omgeving en ik genoot dus erg van je schrijven en fotografie. En wat een schattige pup heb je. Mooi vind ik ook de naam Darko. Kennismaken met andere honden is inderdaad heel erg goed. vind je website daarbij ook heel erg mooi. Zelf heb ik niet zoveel verstand van het technische gedeelte en als ik kan posten vind ik dit al goed hoor. Heel erg bedankt voor je bezoekjes hieraan en ook voor de mooie reacties. Wens je mooie dagen toe.

 2. Fallon

  juli 4, 2021 at 1:30pm

  Mij vind je ook terug op zulke plekken. Nederland heeft prachtige natuurgebieden. Dit is er zeker 1 van!

 3. Giulia

  juli 2, 2021 at 8:42pm

  Wauw, wat een mooi gebied! Voor ons niet zo heel ver weg, maar op de een of andere manier gaan we er veel te weinig op uit naar dit soort fijne plekjes.

 4. Nathalie

  juli 2, 2021 at 3:56pm

  Mooi hoor! Hier had ik nooit eerder van gehoord terwijl ik in Limburg woon🙈wandelen in de natuur en vervolgens mooie plaatjes schieten is ook een van mijn hobby’s😊

 5. Claire

  juli 2, 2021 at 12:58pm

  Wauw, wat een prachtig natuurgebied! Jammer dat we niet dichterbij elkaar wonen, anders had ik er graag een keer samen willen wandelen. Fijn ook dat het rolstoelvriendelijk is; ideaal voor de kinderwagen.

 6. lindaschrijfthetop

  juli 2, 2021 at 10:18am

  Dat is echt een gebied voor mij ik houd van de rust en natuur. Geef mij mijn fototoestel en dieren en je hebt aan mij een zoet kind!

 7. Nicole Orriëns

  juli 2, 2021 at 9:19am

  Je had mij bij het woord ‘rust’! Dan wil ik daar best graag wandelen. Ik houd van natuurgebieden waar het rustig is.

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!