Is NEW WORLD wel de moeite waard?

Ontzettend veel mensen keken uit naar de lancering van Amazons’ “New World” en eind september 2021 was het dan zover. Maar wat is nu zo speciaal aan New World? Is dit spel nu echt de moeite waard? Lees verder, als je wil weten of dit spel iets is voor jou.Het verhaal volgens Amazon.

Dit is de omschrijving van het verhaal volgens Amazon:

Al duizenden jaren is het mysterieuze eiland Aeternum de bron van fantastische legendes … en eindelijk heb jij dit eiland gevonden. Na een schipbreuk, zonder voorraden of bondgenoten, moet je je weg banen in een gevaarlijke wereld waar de fundamentele wetten van leven en dood niet van toepassing zijn.

Magie stroomt door Aeternum.

Het brengt leven: wonderbaarlijke genezingen, reanimatie van de doden en vreemde flora met magische eigenschappen.

En het brengt afschuw: de kracht om onnoemelijke vernietiging te veroorzaken en de langzame verspilling van de ziel door talloze cycli van dood en opstanding.

In zo’n land is je lot wat je er ook van maakt.


Het eiland.

Het eiland bestaat uit verschillende gebieden. Elk gebied heeft een moeilijkheidsgraad en elk gebied heeft 1 fort en 1 settlement/stad. Een gebied kan ingenomen worden of gecaptured. Clans kunnen dus oorlog verklaren aan elkaar om zo de settlement van een andere clan te veroveren.

In de settlement/stad kan je onder andere de craftingstations terugvinden. De clan die ‘eigenaar’ is kan de craftingstations upgraden alsook het fort. Craften kan dus enkel in een settlement. De eigenaar zal ook de ‘belastingen’ van de settlement bepalen.


Factions.

Door het volgen van de questline zal je op een bepaald moment kunnen kiezen om deel uit te maken van een bepaald faction.

Je kan kiezen voor:

Marauders (groen)

Syndicate (paars)

Covenant (geel)

Belangrijk om weten: je kan pas kiezen om deel uit te maken van een clan, nadat je je faction gekozen hebt. Alleen karakters met dezelfde faction kunnen samen in dezelfde clan zitten. Met andere woorden, koos je voor Marauders en merk je later dat je vrienden gekozen hebben voor Syndicate dan kan je niet samen in 1 clan spelen. Je kan wel 1 keer van faction ‘veranderen’, wens je later nogmaals over te schakelen dan heb je wel een cooldown van maar liefst 120 dagen.


Is New World een PVP of PVE spel?

Het spel start volledig als PVE. Pas nadat je je faction hebt gekozen, kan je zelf kiezen hoe je het spel wenst te spelen. Je kan je karakter flaggen als PVP, dit kan enkel in een settlement aangepast worden. Zodra je de stad verlaat, kan je dus door een andere speler, die ook een PVP statuut heeft, aangevallen worden.

Sommige faction quests vereisen een PVP statuut. Wens je een andere stad aan te vallen of wil je je stad verdedigen, dan dien je ook eerst je statuut op PVP te zetten.

Ga je dood tijdens PVP dan respawn je terug in de stad. Alles wat je in je inventaris had voor je dood, heb je nog steeds. Enkel je uitrusting + alle kledij en wapens in je inventaris krijgen schade. Je kan elkaar dus niet looten.

Je merkt dat de meeste spelers zelden het PVP statuut aanzetten als dit niet noodzakelijk is. Gezien je al constant van A naar B dient te lopen en terug om je quests te doen, is dit wel begrijpelijk. Toch zie ik daardoor het spel eerder als een PVE spel en geen hardcore PVP spel zoals bijvoorbeeld Last Oasis.


Quest, quests en nog eens quests.

Hou je ervan om constant quests te doen? Dan kan dit spel wel iets voor jou zijn.

Echter, de verhalen achter de quests zijn nogal pover en ontzettend repetitief.

Ook dien je constant van A naar B te lopen om dan terug naar A te lopen om daarna naar C te lopen en terug naar A, … je snapt het wel. Quests zijn tijdrovend maar noodzakelijk in dit spel. Door de quests te doen, zal je een stuk sneller levelen. De beloningen die je voor de quests krijgt, zoals wapens en uitrusting zijn echter de moeite niet waard en dat is best spijtig.


Kan je iets bouwen in New World?

Neen. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet kan je wel in een settlement/stad een huis kopen. Je kan decoratie craften en deze in je huis plaatsen. Het bezitten van een huis biedt een aantal (kleine) voordelen zoals een extra respawn punt, extra storage als je er een kist in plaatst,… Vergeet echter niet dat je elke 7 dagen belastingen dient te betalen om van de voordelen te blijven genieten. En zoals eerder beschreven worden de belastingen bepaald door de eigenaar van de stad. Belastingen kunnen dus enorm schommelen.

Aangezien je niet kan bouwen, farm je dus hoofdzakelijk voor quests, om bepaalde zaken te craften en om te levelen.

Vele zaken in het spel zijn dus vooral om te levelen. Het levelen van je karakter, je wapens, crafting, …

Dit zorgde er voor mij voor dat ik me na een tijdje toch begon af te vragen waar ik mee bezig was.


Kan je New World solo spelen?

Ja, maar ….

Je kan het spel best solo spelen. Echter zijn er bepaalde aspecten die je mist.

Sommige expedities vereisen een minimum aantal deelnemers. En sommige gevechten kan je alleen niet aan.

Je kan wel een tijdelijke groep vormen met andere mensen. Je kan een bericht in de chat schrijven dat je op zoek bent naar een team en dan wachten tot er mensen met je willen samenwerken. Persoonlijk vind ik dit niet echt aantrekkelijk. Mensen van een lager level worden soms uitgesloten. Ofwel kom je niet in aanmerking omdat je net geen ‘healer’ of zo bent.


Is New World ‘het’ spel voor mij?

Uiteindelijk heb ik het spel gekocht pas een paar dagen na de lancering en dit omdat andere gamers aan het aandringen waren om mee te spelen en deel uit te maken van hun clan. En dit terwijl het niet echt liefde op het eerste zicht was. Uiteraard heeft het spel wel meer te bieden dan de zaken die ik hierboven kort beschrijf.

De start van het spel was ontzettend frustrerend. Als je samen met je vrienden wil spelen dien je dus allen voor dezelfde server te kiezen. Gezien de populariteit van het spel duurde het soms uren alvorens je op de server geraakte met als gevolg dat veel mensen gewoonweg niet konden spelen. Amazon heeft hierdoor nieuwe servers opgestart met als gevolg dat je uiteindelijk wel kon spelen, maar niet met je vrienden.

Een update zorgde er ook al voor dat je gedurende 6 uren niet kon spelen en Amazon maakte de fout om ‘alle’ servers tegelijk neer te halen wat ervoor zorgde dat Europa ’s avonds volledig plat lag.

Los van deze zaken en de bugs, heb ik toch heel wat uren in het spel. Om uiteindelijk te besluiten dat het niet echt ‘mijn ding is’. Het is goed om af en toe eens te spelen, maar daar zal het op dit moment bij blijven. Uiteraard is dit persoonlijk.

Voor PVP geef ik volledig de voorkeur aan Last Oasis maar toch maakte ik zoals velen de overstap naar New World aangezien Last Oasis aan het uitsterven was. Voor PVE geef ik dan terug de voorkeur aan games zoals Conan Exiles aangezien je geen verplichte quest lines dient te volgen, meer vrijheid hebt in het spel en je er kan bouwen.

Uiteraard is dit allemaal heel persoonlijk.

Toch zeggen de steamcharts van New World iets. Als je weet dat de lancering zorgde voor een piek van 913,027 spelers en er vandaag (een dikke maand later) een 24u-piek is van 294,302 spelers…


Is New World jouw favoriete spel of geef je toch de voorkeur aan een ander genre?  Laat het me gerust weten.
Print Friendly, PDF & Email

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!