Grisha Trilogie (Leigh Bardugo) + Shadow & Bone (Netflix) – Review

Onlangs zag ik seizoen 1 van Shadow & Bone op Netflix. Omdat ik deze serie best vermakelijk vond, was ik echt wel benieuwd naar het verdere verloop van het verhaal. Echter was ik een beetje ongeduldig om te wachten tot seizoen 2 uitkomt. Dus las ik de boeken Grisha Trilogie geschreven door Leigh Bardugo.

Hieronder kan u mijn persoonlijke mening hierover vinden.

Omdat ik zeker en vast niet wil spoilen, zal ik enkel de omschrijving neerpennen die op de achterzijde van het boek staat en mijn mening formuleren.


Boek 1 – Schim en Shaduw

Wat verklapt de cover van het boek?

ALINA'S GAVE KAN DE WERELD REDDEN. HAAR GEHEIMEN KUNNEN HEM VERNIETIGEN
Het ooit zo rijke Ravka wordt sinds tientallen jaren in tweeën gedeeld door de Schaduwvlakte; een ondoorgrondelijke duisternis, vergeven van monsters die teren op mensenvlees. Het lot van het land is onzeker.
Alina Starkov is nooit ergens goed in geweest. Maar als haar regiment wordt aangevallen en haar beste vriend zwaargewond raakt, ontwaakt er bij Alina een onbekende kracht die zijn leven redt. Een kracht die het door oorlog getergde koninkrijk voor eens en altijd kan bevrijden. Alina moet alles achterlaten en wordt meegevoerd naar het hof, waar ze getraind zal worden tot lid van de Grisha; het magische elite-corps dat wordt geleid door de mysterieuze Duisterling.
Alina moet de geheimen van de Grisha leren doorgronden nu de toekomst van Ravka in haar handen ligt. In de dreigende duisternis leert Alina niet alleen haar kracht beheersen, maar leert ze ook een kant van zichzelf kennen die ze misschien liever nooit had ontdekt.

Wat vond ik van dit boek?

Aangezien ik de boeken ben gaan lezen naar aanleiding van de serie, vergelijk ik automatisch beiden met elkaar.

De serie is de verfilming van boek 1 + de boeken ‘De Kraaien’. Uiteraard zijn er altijd verschillen tussen de boeken en de verfilming. Echter is er 1 verschil dat een beetje knelt voor mij. In de boeken is Alina ‘anders’ omdat ze nooit ergens goed in was en er steeds ziek uit zag. Uiteindelijk komt men ook te weten waarom ze er steeds ziek uit zag. In de verfilming is ze ‘anders’ en wordt ze scheef bekeken door haar afkomst.

Het boek las ontzettend vlot. Je krijgt voldoende informatie en komt van het ene spannende moment terecht in het volgende. Voor je het weet is het boek uit en wil je best wel het vervolg lezen. Toch moet ik toegeven dat ik al veel betere boeken gelezen heb.


Boek 2 – Dreiging en Duisternis

Wat verklapt de cover van het boek?

DUISTERNIS VERGAAT NOOIT
Opgejaagd door het Eerste en Tweede Leger en achtervolgd door nare herinneringen, probeert Alina samen met Mal een nieuw leven op te bouwen in een onbekend land. Ze moet haar identiteit als Lichtheerser verborgen houden om niet gevonden te worden door haar tegenstander, de Duisterling.
Alina kan haar verleden en toekomst helaas niet lang blijven ontvluchten. Met behulp van een beruchte vrijbuiter, weet Alina veilig terug te keren naar Ravka. Ze is vastberaden om te vechten tegen de duistere macht die zich in het land verzamelt. Maar terwijl haar magische krachten groeien, glijdt Alina verder en verder af in het gevaarlijke spel van de Duisterling - en verder weg van Mal. 
Alina moet kiezen tussen haar land, haar macht en de liefde waarvan ze altijd dacht dat hij haar op het juiste pad zou houden.

Wat vond ik van dit boek?

Dit boek vond ik minder goed dan het eerste. In het begin van het verhaal zijn er spannende momenten, maar dan is het heel lang best een beetje saai. Het kwam bij mij over dat de schrijfster er een langer verhaal wou van maken. Toen ik het aantal pagina’s vergeleek, merkte ik ook dat het eerste boek 366 pagina’s heeft en dit boek 416, en dat merkte ik tijdens het lezen. Er hadden best wat meer spannende momenten mogen inzitten om dit boekend boeiend te houden.


Boek 3 – Val en Verlossing

Wat verklapt de cover van het boek?

SOLDAAT, HEERSER, HEILIGE. WIE ZAL ER HERRIJZEN IN DE LAATSTE STRIJD?
Ravka is gevallen en de Duisterling regeert vanaf zijn schaduwtroon. De laatste hoop van het land is gevestigd op een krachteloze Lichtheerser, een uit de gratie gevallen spoorzoeker en de overblijfselen van een ooit zo sterk magisch leger.
Diep in een eeuwenoud netwerk van tunnels en grotten kan een verzwakte Alina niet anders dan de hulp van de zonderlinge Apparat accepteren, terwijl zijn volgelingen haar aanbidden als een heilige. Maar Alina wil geen heilige zijn: ze wil samen met Mal op jacht naar de vuurvogel en zoeken naar een zekere prins, van wie ze niet weet of hij nog in leven is.
Alina zal nieuwe bondgenootschappen moeten sluiten en oude rivaliteiten opzij moeten zetten tijdens de zoektocht naar de laatste versterker. Maar terwijl Alina de geheimen van de Duisterling begint te ontrafelen, ontdekt ze iets wat hun mysterieuze band voor altijd verandert. Het doden van de vuurvogel lijkt het enige dat Ravka kan redden van totale vernietiging, maar kan Alina de consequenties aan?

Wat vond ik van dit boek?

In het derde deel merk je dan toch dat dit terug vlotter geschreven is. Een goede afwisseling van spannende momenten en verder verloop van het verhaal. Bij de uiteindelijke ontknoping van het verhaal had ik echter geen ‘wauw-gevoel’, maar meer iets van ‘allé dan’.

Slecht zou ik de boeken niet noemen want dan zou ik ze ook niet verder gelezen hebben. Toch ben ik blij dat het een trilogie is en geen 12-delige boekenserie. Dan had ik waarschijnlijk afgehaakt. Vooral omdat het hoofdpersonage toch wat iets te veel met zichzelf in gedachten bezig is en hier ontzettend veel herhaling in voorkomen.

Wil ik nu ook de andere boeken van deze schrijfster gaan lezen, niet echt.


De Netflix serie ‘Shadow & Bone’.

Ik denk dat het voor mij de eerste keer is dat ik kan zeggen dat ik de verfilming beter vond dan de boeken.

Ik dacht onmiddellijk Russia and Fancy Cowboys.

Alles is prachtig in beeld gebracht en de casting vond ik persoonlijk ontzettend goed. Voornamelijk omdat ik bij het bekijken van deze serie, me veel beter kon inleven in de karakters dan tijdens het lezen van de boeken. En meestal is dat omgekeerd.

Zal ik ook naar het 2de seizoen kijk: zeker en vast. Maar indien er toch nog een extra boek verschijnt, dan zal ik het gewoon bij de serie houden.

Bekijk hier alvast de trailer.


Is het jou ook al overkomen dat je de verfilming goed vindt, maar de boeken wat tegenvielen?

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Grisha Trilogie (Leigh Bardugo) + Shadow & Bone (Netflix) – Review

 1. Elena-Katerina Pirmouss

  maart 17, 2022 at 7:57pm

  De boeken heb ik niet gelezen. De serie vond ik geweldig.

 2. Simone

  januari 4, 2022 at 12:40pm

  Ik neem me altijd voor om eerst de boeken te lezen en stel de serie dan uit. Maar voordat ik eens alle boeken gelezen heb, haha. Dus misschien toch maar eens de serie gaan kijken.

 3. mckleuver

  december 5, 2021 at 11:41am

  Goed dat je je mening deelt terwijl je de boeken minder goed vond. Hopelijk heb je toch een beetje van de verhalen genoten in combinatie met de serie 😉

 4. Mandy

  december 4, 2021 at 11:29am

  Hmm, het is bij mij of kijken of lezen. En in dit geval zou ik hem gaan kijken haha!

 5. Frederique

  november 29, 2021 at 10:33pm

  Ik heb de serie nog niet gezien maar heb er hele gemengde reacties over gehoord. Leuk dat je de boeken bent gaan lezen.

 6. Flitter Fever

  november 27, 2021 at 3:26pm

  Monsters die teren op mensenvlees? OMG. Dit genre spreekt mij niet echt aan, maar soms moet je ook wel eens wat anders proberen. Vaak vind ik de boeken beter dan de films of serie op TV. Dat heb ik vooral bij Zweedse detectives.

 7. Rosalyn

  november 26, 2021 at 1:52pm

  Wow, als de verfilming beter is dan het boek, dan zegt dat niet veel goeds over de boeken 😉 Ik ben net als jij echt een lezer. Meestal zijn de boeken gewoon beter dan de verfilming. Deel 1 zou ik wellicht lezen, maar als ik je recensies over de andere delen lees, dan zou ik het geloof ik ook daarbij laten. Waarschijnlijk zal je Outlander ook wel een mooie serie vinden.

 8. Nicole Orriëns

  november 26, 2021 at 10:20am

  Meestal zijn verfilmingen inderdaad niet beter dan het boek. Bijzonder dus dat dit hier wel het geval is! Het maakt me nieuwsgierig!

 9. Awaywego_Sandra

  november 26, 2021 at 4:45am

  Bedankt voor de review! De boeken laat ik links liggen, maar naar de serie ben ik nu wel benieuwd.

 10. infoenaturalsnl

  november 25, 2021 at 10:39pm

  Bedankt voor dit artikel. Ga het boek op mijn lijstje zetten, want ik heb geen Netflix.

 11. Nathalie

  november 25, 2021 at 5:57pm

  Nog niet gezien deze serie maar ik moet eerlijk toegeven dat ik niet veel films en series kijk. Alhoewel deze me wel amusant lijkt!
  Het is altijd afwachten bij films en series die ook vertaald zijn uit een boek de ene keer is het in boekvorm beter en de andere keer kun je het beter gewoon kijken op tv.
  Anyway bedankt voor de review!

 12. Lindaschrijftop

  november 25, 2021 at 2:51pm

  Goed om te weten dat de verhalen beter overkomen in de film dan het boek.

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!