Wat maakt je trots op jezelf?

Wie zie jij als je in de spiegel kijkt?

Hoe jij jezelf in de spiegel ziet, bepaalt in vele gevallen hoe jij je voelt.

Door een negatief eigenbeeld, kan je ervoor zorgen dat je je neerslachtig voelt.

Het kan zijn dat andere mensen je dit gevoel geven en dat jij dit toelaat.

Het kan ook zijn dat jij je eigen geluk in de weg staat door dit negatief eigenbeeld.


Foto door Ismael Sanchez via Pexels

Is dit anders bij vrouwen dan bij mannen?

Ik ben ervan overtuigd dat er ook veel mannen worstelen met hun eigenbeeld, maar soms stel ik me oprecht de vraag of vrouwen “sneller” een negatief beeld van zichzelf hebben dan mannen.

Ik denk dan terug aan zoveel jaren geleden waar het normaal was dat een man makkelijk kon uitpakken met een verworven status, maar dat men er bij vrouwen inprentten dat bescheidenheid zo belangrijk was.

Een vrouw wordt nog steeds op een andere manier bekeken dan een man. Dit zorgt er misschien ook voor dat de onuitgesproken verwachtingen anders liggen. En verwachtingen kunnen een bepaalde druk met zich meebrengen.


Zelfliefde en eigenwaarde.

Daarom denk ik dat het best belangrijk is om trots op onszelf te kunnen zijn. Tijd nemen om naar jezelf te kijken en jezelf een pluim te geven. Hoe klein het ook is. Begint liefde niet met ‘zelfliefde’?

Toch is het soms makkelijker om positieve punten bij iemand anders op te sommen dan bij jezelf.

Dus neem de tijd om naar jezelf te kijken. Som zaken op waar je trots op bent. Neem de tijd om ook even van jezelf te houden.


Wat maakt me trots op mezelf?

Dus heb ik even de tijd genomen om over deze vraag na te denken en ik moet toegeven dat het niet zo evident was.

Toch wou ik 5 zaken kunnen neerpennen die me een trots gevoel geven.

Ik ben trots op mezelf dat ik mijn jeugd en verleden mentaal overleefd heb, zonder te grote impact op mijn heden.
Ik ben trots om mijn levenskennis. Het zorgt ervoor dat ik bepaalde situaties op een andere manier inschat en benader. Mijn levenskennis (ervaring) maakt me ietwat geduldiger.
Ik ben trots op mezelf omdat ik blij ben met wat ik heb en dus niet steeds een leegte voel die ik zo nodig moet opvullen.
Ik ben trots op mezelf dat ik voor mezelf kan bepalen wat ik belangrijk vind in mijn leven zonder mij te laten beïnvloeden door anderen of door de maatschappij. 
Ik ben trots op mezelf omdat ik kan aanvaarden wie ik ben. Ik zie mijn goede eigenschappen, maar ik leer er ook mee omgaan dat ik net zoals iedereen fouten maak. Ik leg de lat niet steeds meer hoger, die lat heb ik al lang in de afvalcontainer gedumpt.

Wat maakt jou trots op jezelf?

Neem jij af en toe de tijd om stil te staan bij jezelf en trots te zijn op jezelf?

Ik vond deze oefening niet de makkelijkste, maar hey, ik ben trots dat ik 5 punten heb kunnen opsommen.

Zou jij er makkelijk 5 kunnen opsommen?


Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Wat maakt je trots op jezelf?

 1. kellybuysse

  december 27, 2021 at 8:04pm

  Heel tof artikel! Het klopt wat je zegt. Hoe wij onszelf zien in de spiegel is ook wat we uitstralen naar de buitenwereld toe. Dus heel cruciaal. Ik ben heel dankbaar voor zoveel, maar zeker voor mijn diagnose die ik kreeg in 2019. Door dit kan ik nu helemaal mezelf zijn en mezelf recht in de ogen van de spiegel kijken.

 2. Tessa

  december 27, 2021 at 6:33pm

  Interessante vraag stel je. Lastig om zo even 5 dingen op te noemen….

 3. Mandy

  december 27, 2021 at 3:21pm

  Wat lastig zeg! Ik ben het meest trots op dat ik mijn vrachtwagen rijbewijs gehaald heb en dat ik mijn droom heb kunnen waar maken. Dat was een hele moeilijke weg but i did it!!

 4. Gemma

  december 27, 2021 at 10:02am

  Wat leuk deze blog! En idd ik denk dat vrouwen wat strenger zijn voor zichzelf. Ik in ieder geval wel. Maar ook ik doe mee. Ik ben trots op mezelf:
  – dat ik positief in het leven sta
  – dat ik bij problemen altijd zoek naar oplossingen
  – dat ik doe wat ik leuk vind en waar ik geen energie uithaal laat ik gaan
  – dat mijn blog het zo goed doet binnen anderhalf jaar
  – dat ik heel bewust geniet van de mooie (kleine) dingen

 5. Awaywego_Sandra

  december 26, 2021 at 10:16pm

  Het klinkt alsof je oprecht trots op jezelf mag zijn! Wel een lastige oefening trouwens… Ik ben dat ik de stap heb genomen om mijn leven anders dan anders te leven.

 6. infoenaturalsnl

  december 26, 2021 at 8:01pm

  Wat goed dat je dit doet en ook heel inspirerend.
  Ik ben trots op mezelf dat ik van een heel donker en somber leven naar een heel dankbaar en gelukkig leven ben gegaan.

 7. Jolanda

  december 26, 2021 at 5:53pm

  Mooi geschreven Ik ben trots maar zeker erg dankbaar voor het leven wat mijn gezin en ik leef. Trots en dankbaar voelt voor mij hetzelfde

 8. Soraya

  december 26, 2021 at 5:34pm

  Ik voel me nog wel onzeker als ik in de spiegel kijk, dat doe ik niet vaak. Ik wil gaan werken aan mijn zelfbeeld en onzekerheden. Zoiets overkomt je: een negatief zelfbeeld, of je nou een man of vrouw bent. Ook snap ik dat verwachtingen druk met zich mee kunnen brengen, en het belangrijk is dat we vreugde (trots) ervaren. Als ik positieve punten opschrijft voor me zelf, heb ik daar wel even de tijd voor nodig 💬 Goed dat je vijf punten over jezelf hebt opgeschreven, waar je trots op bent. Ik ben aan het bloggen en ik word er beter in, merk ik! Ook weet ik wat ik kan doen aan mijn slaapritme. Tevens ga ik binnenkort naar de detox, ik kijk er naar uit. Tot slot ben ik een doorzetter en ga ik door, ook zorgzaam❤️

 9. Elena Presagio

  december 26, 2021 at 4:21pm

  Mooi geschreven! Ik denk dat mannen net zo snel een negatieve zelfbeeld hebben, maar het minder uiten, omdat het maatschappelijk minder aanvaard is dat ze dit tonen en zich “stoer” moeten opstellen. En dat zijn zeker mooie punten om trots op te zijn! Ik herken mezelf er zo in.

  1. Ik ben trots dat ik van mezelf heb leren houden, ondanks dat ik dat vanuit huis niet heb meegekregen en mn ouders me hebben laten stikken. Ik heb hierdoor jarenlang niet begrepen hoe ik van mezelf moest houden. Maar na veel zelfreflectie en stil staan bij het leven en veel erover te lezen, kan ik met trots zeggen dat ik zoveel van mezelf hou, dat het me niet meer uitmaakt wie ik wel en niet meer in m’n leven heb. En nu help ik zelfs anderen, om te leren houden van henzelf door middel van m’n eigen ervaring.

  2. Ik ben trots dat ik mijn depressie heb overwonnen, na 11 jaar lang ermee gezeten te hebben en nu meerdere mensen heb geholpen met hun healing journey.

  3. Ik ben trots dat ik me in het diepe heb durven te wagen door te stoppen met studeren en me volledig te focussen op m’n bedrijf, wat gelukkig ook goed is uitgepakt.

  4. Ik ben trots dat ik een ander pad bewandel dan mijn familie en mijn dochter wel liefdevol opvoed, inplaats van wat ik heb meegekregen. I’m breaking the cycle 😛

  5. Ik ben trots op het leven dat ik nu heb opgebouwd in het buitenland.

  Zo dit zijn mijn punten. Moest er wel even goed over nadenken haha.

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!