Wat als je er morgen niet meer zou zijn?

Wat als je er morgen niet meer zou zijn? Bij deze gewaagde vraag wens ik vandaag even stil te staan. Regelmatig horen we uitspraken zoals “Je leeft maar 1 keer.”, “Het leven is veel te kort.”, “Leef, zoals elke dag je laatste was.”. Maar wat bedoelen we hiermee nu eigenlijk en doen we dit ook?


Je leeft maar 1 keer.

Of misschien kan ik beter zeggen “Je leeft (dit leven) maar 1 keer”, afhankelijk van de geloofsovertuiging. Wat kan men hiermee bedoelen? Dat je maar beter alles in dit leven kan doen wat je graag wil doen, aangezien je maar 1 keer leeft? Je hebt maar 1 kans in dit leven. Dit om te voorkomen dat je nooit op een trieste en schuldige manier moet zeggen: “Had ik maar ….”.


Het leven is veel te kort.

Dit zinnetje hoor ik ook regelmatig hoewel ik er zelf niet achter sta. Maar dit is eerder stof voor een ander artikel. Dus laten we het nu gewoon even over dit zinnetje hebben.

De uitspraak “Het leven is veel te kort” zou ik durven omschrijven als “stel de belangrijke zaken niet steeds uit”. Je kent het wel, je maakt mooie plannen, maar uiteindelijk stel je ze steeds uit. En we weten allemaal wat er komt van uitstel … ja, correct, afstel.


Leef, zoals elke dag de laatste was.

Eerlijk gezegd vind ik dit persoonlijk een heel belachelijke uitspraak. In het leven zoals wij het kennen, is het ook een onmogelijke uitspraak. We hebben onze maatschappij dusdanig gevormd dat vrijheid een illusie is en werken geen recht maar een verplichting is om mee te kunnen draaien in onze maatschappij. Toch voor de mensen die niet rijk geboren zijn, en waarschijnlijk hebben deze mensen op hun manier hun eigen verplichtingen waar ze niet onder uit kunnen.

Indien iedereen zou leven, zoals elke dag de laatste was … wel de wereld zou er echt niet uitzien zoals hij er nu uitziet.


Wat als je er morgen niet meer zou zijn?

Wat als je er morgen niet meer zou zijn?

Dus stel je even voor, je ontwaakt en er ligt een briefje naast je gsm op het nachtkastje met de mededeling “Dit was het dan, dit is je laatste dag, spendeer hem goed”. Oké, ik zou er geen snars van geloven maar daar gaat het hem nu niet om. We gaan er dus vanuit dat we deze dag bewust spenderen wetende dat het de laatste is.

Door deze vraag te stellen en je in deze situatie eens echt in te leven, leer je wat echt belangrijk is voor jou.

Het is best mogelijk dat een groot schuldgevoel je besluipt. Gelukkig was dit bij mij niet echt het geval. Dit schuldgevoel kan je ontzettend veel vertellen over je innerlijke wensen.


Wat zouden deze personen doen?

Zou een persoon die al jaren energie steekt om het ideale gewicht te bereiken zich op zijn of haar 'laatste' dag hier nog zorgen over maken?
Zou de workaholic zich snel naar het werk haasten om toch nog die deadline te halen?
Zou de fulltime influencer een ganse dag werken aan de perfecte laatste Instagram post?
Met wie zou een overspelige partner zijn laatste dag spenderen?

Hopelijk brengt deze oefening meer duidelijkheid over wat jij echt belangrijk vindt.

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Wat als je er morgen niet meer zou zijn?

 1. Jadis

  januari 3, 2022 at 7:40pm

  Mooi geschreven allemaal! Inspirerend vind ik.

 2. Soraya

  januari 2, 2022 at 12:20pm

  Intense vraag! Dan zou ik bidden. Ik ben moslim en geloof dat er paradijzen zijn en de hel. Ook denk ik dat het leven op aarde zeker snel voorbij gaat. Leef, zoals elke dag de laatste was vind ik een bijzondere uitspraak. Omdat we als mens dan denk ik juist doen wat we belangrijk vinden.

  • Auteur

   9livescatsetc

   januari 3, 2022 at 4:01pm

   Lang heb ik goede contacten gehad met Moslims. Ook heb ik delen van de Koran gelezen. Na mijn verhuis naar een andere provincie zijn we elkaar wat uit het oog verloren. Toch was het een leerrijke tijd. Ik heb veel bijgeleerd over de Koran en de Koerdische gewoontes.

 3. Frederique Srsck

  januari 2, 2022 at 11:01am

  Misschien vind jij het boek The Top Five Regrets of the Dying, het is ook naar het Nederlands vertaald (Als ik het leven over mocht doen) wel mooi om te lezen. Bronnie Ware, een vrouw die voor haar werk stervenden begeleidde tijdens de laatste 12 weken van hun leven schreef daar een boek over en voornamelijk over waar zij spijt van hadden. En het mooie is dat het bijna altijd hetzelfde is: spijt van te weinig tijd doorbrengen met je dierbaren of spijt van het missen van de kindertijd van je kinderen door werk. Dat soort dingen. Er zei nooit iemand op zijn sterfbed: ik heb spijt dat ik niet harder heb gewerkt omdat ik die grote Smeg koelkast niet heb kunnen kopen.

  • Auteur

   9livescatsetc

   januari 3, 2022 at 3:51pm

   Ja dat moet best een interessant boek zijn om te lezen. Ik heb het ondertussen al opgezocht op internet.
   Ik kan best geloven dat het is zoals het voorbeeld dat je aanhaalt. Beter er even ‘nu’ bij stil te staan dan als het te laat is. Bedankt voor de tip, dat waardeer ik ontzettend.

 4. Tessa

  januari 1, 2022 at 4:21pm

  Interessante vraag waarop ik niet zo heel gauw een antwoord op heb

 5. Mandy

  januari 1, 2022 at 1:04pm

  Ik vind het altijd best heftig om er over na te denken maar het is opzich wel goed om te leven alsof elke dag je laatste is

  • kellybuysse

   januari 3, 2022 at 2:44pm

   Dit is inderdaad een heel goede oefening. Die bedenkingen heb ik op een bepaald punt in mijn leven beantwoord. Ik kon op dat moment niet meer vooruit of achteruit van de pijn waardoor het voor mij het einde leek. Op dat moment heb ik aan euthanasie gedacht. Mijn lieve dochter heeft me gemotiveerd om met mijn laatste kracht andere hulpmiddelen te zoeken. Nu vecht ik enkel nog voor positieve energie en laat de negatieve energie aan me voorbijgaan. Die kans grijp ik nu iedere dag opnieuw🍀

 6. Lindaschrijftop

  december 31, 2021 at 3:53pm

  Ik denk er veel over na en daarom probeer ik zo veel mogelijk te genieten

 7. Nicole Orriëns

  december 31, 2021 at 2:23pm

  Dit doet me denken aan het country liedje: ‘If tomorrow never comes…’ Het is goed om daar zo nu en dan bij stil te staan en ernaar te leven.

  • Auteur

   9livescatsetc

   januari 3, 2022 at 3:53pm

   Ja dat liedje ken ik ook.
   Eens tijd nemen om hierover na te denken is goed om je prioriteiten wat op orde te krijgen.

 8. Claire

  december 31, 2021 at 2:22pm

  Het is altijd goed om stil te staan bij wat je belangrijk vindt. Ik heb ook weleens nagedacht bij de vraag “wat wil je dat je nalatenschap is?”. Ik vind het filosoferen met mezelf ook altijd fijn om te doen.

  • Auteur

   9livescatsetc

   januari 3, 2022 at 3:54pm

   Claire je hebt gelijk, dat is ook best een interessante vraag.
   Hier ga ik toch ook even bij stilstaan.
   Blij dat ik niet de enige ben die graag even filosofeert.

 9. Nienke van Oosten

  december 31, 2021 at 12:57pm

  Dit is een hele goede oefening om je bewust te worden van de belangrijke dingen in het leven. Wauw!

  • Auteur

   9livescatsetc

   januari 3, 2022 at 3:56pm

   Correct Nienke want soms betrap ik mij erop dat ik wel eens mijn energie in verkeerde zaken steek.
   Een dergelijke oefening helpt me te relativeren en mijn prioriteiten op orde te krijgen.

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!