Manifest – Seizoen 1

Genre.

Manifest is een Amerikaanse supernatuurlijke dramaserie die op 24 september 2018 verscheen op NBC. Na 3 seizoenen werd deze serie echter gecanceld door NBC en dit tot ongenoegen van vele fans.

In augustus 2021 werd er bekendgemaakt dat Netflix toch voor een vierde seizoen zal zorgen en daar kijken ontzettend veel fans naar uit.

Uiteraard was ik nieuwsgierig dus bekeek ik alvast het eerste seizoen.


Photo by NBC/NBC – © 2021 NBCUniversal Media, LLC

Manifest op Netflix?

De eerste seizoenen van Manifest kan je momenteel bekijken op Netflix NL. Helaas (nog) niet op Netflix België, in België is deze serie wel te bekijken op de Vlaamse videostreamingdienst Streamz.


Waarover gaat deze serie?

Tijdens de eerste aflevering van Manifest maak je kennis met verschillende reizigers die wachten op hun terugvlucht. Je maakt hier dan voornamelijk kennis met familie Stone. De grootouders Stone en hun 2 volwassen kinderen Ben en Michaela Stone. Michaela werd kortgeleden ten huwelijk gevraagd door haar vriend. Ben reist met zijn vrouw en 2 kinderen Cal en Olive.

Door overboeking van de vlucht wordt de familie Stone echter van elkaar gescheiden. Michaela neemt samen met haar broer Ben en zijn zoontje Cal een andere vlucht. Hevige turbulentie zorgt er tijdens deze terugvlucht voor dat de 191 passagiers de schrik van hun leven ervaren.

Gelukkig zijn er tijdens deze vlucht geen verdere problemen tot de piloot de landing aanvraagt aan de verkeerstoren. Na wat verwarring kan het vliegtuig landen op een andere plaats dan voorzien. De verwarring wordt nog erger wanneer iedereen verwelkomd wordt door zwaailichten en overheidsdiensten. Uiteindelijk komen ze te weten wat er aan de hand is:

"Het probleem is dat jullie vliegtuig is vertrokken op 7 april 2013. Vandaag is het 4 november 2018. Jullie zijn allemaal vermist, verondersteld dood, gedurende 5 1/2 jaar."

Is Manifest – seizoen 1 de moeite waard?

Ondertussen heb ik seizoen 1 bekeken. Persoonlijk vind ik het concept super en deed dit concept me een beetje denken aan Lost. Even ter verduidelijking: deze link maakte ik gewoon door het lezen van de omschrijving, niet tijdens het bekijken van de serie. Het ‘onbekende’ sprak me onmiddellijk aan. Ik hou er van om een serie te starten met tal van vragen.

Wat Lost betreft, ofwel was je fan ofwel moest je er niets van weten. Maar 1 ding is zeker, als je een serie kan maken in 2004 en in 2021 weten nog heel veel mensen waarover deze serie ging, dan heb je het toch uitstekend gedaan. Ik hoor bij de groep die Lost volledig bekeken heeft en de dag van vandaag nog ontzettend veel weet over deze serie.

Photo by NBC/NBC – © 2021 NBCUniversal Media, LLC

Maar terug naar Manifest. Manifest valt onder de categorie ‘drama’. En ja, het is een dramaserie, maar op sommige momenten vond ik persoonlijk dat het dramagehalte wat aan de hoge kant was. Toch bleef ik kijken omdat ik uiteraard meer wou weten over het verdere verloop van de serie.

Het verhaal start met tal van vragen en ook ik wilde het antwoord kennen op al deze vragen.

Hoe neem je je leven terug op na meer dan 5 jaar vermist/verondersteld dood te zijn?
Hoe komt het dat de 191 passagiers geen dag ouder geworden zijn?
Wat is de oorzaak van dit fenomeen?
Is het bovennatuurlijk of toch iets anders?
Wat zijn de connecties?
...

De te grote focus op het dramagehalte zorgt dus voor veel communicatie tussen de karakters en ook veel ‘herhalende communicaties‘ zodat ik op bepaalde momenten zoiets had van ‘ja we weten het al, het is erg‘. Het was net of ze de speeltijd aan het “volpraten” waren.

Uiteindelijk had ik dus wel het gevoel dat er veel meer potentieel in dit seizoen zat, maar dat men precies op safe gespeeld heeft. Ook vond ik dat er weinig plaats was voor de dochter van Ben; Olive. In het begin van seizoen 1 speelt ze hoe het is om haar vader terug te zien na meer dan 5 jaar, een vader waarvan iedereen dacht dat hij dood was. Hetzelfde geldt voor het terugzien van haar broer. Maar daarna valt het wat stil. Het is net of er niet echt meer een ‘geschikte rol’ is voor dit karakter. Ik hoop dan ook dat ze hier een oplossing voor kunnen vinden in het volgende seizoen.Waarop hoop ik voor seizoen 2?

Omdat ik nu toch wel nieuwsgierig ben, zal ik seizoen 2 zeker een kans geven. Toch zijn er zaken die het voor mij aantrekkelijker kunnen maken:

Iets minder overdreven drama en meer focus op het mysterieuze.
Geen eindeloze, steeds herhalende gesprekken want dat maakt de serie saai.
Karakters die meegroeien met de serie.
Een betere rol voor Olive.
Laat het mysterieuze en de spanning maar komen!

Heb jij het eerste seizoen van Manifest al gezien? Wat vond jij er van?

Ik ben geen eigenaar van het gebruikte beeldmateriaal. Het beeldmateriaal is eigendom van © 2021 NBCUniversal Media, LLC.

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Manifest – Seizoen 1

 1. Mandy

  januari 13, 2022 at 1:48pm

  Ik heb de serie nog niet gezien maar ik lees er de laatste tijd wel veel over! Misschien maar eens beginnen aan de serie

 2. Joyce - SomedayTodayNL

  januari 10, 2022 at 8:11pm

  Ik ben toevallig afgelopen week begonnen met deze serie. Ik moet er wel even inkomen en herken wel wat je zegt. Maar toch ben ik benieuwd hoe het verder gaat lopen.

 3. mckleuver

  januari 9, 2022 at 7:02pm

  Leuk en eerlijk artikel heb je geschreven. Ik vind het goed dat je ook benoemd wat er beter zou kunnen. Hopelijk heb je plezier van het volgende deel.

 4. Frederique

  januari 9, 2022 at 4:33pm

  Ik heb seizoen 1 en 2 gekeken en ik vond seizoen 1 stukken beter dan 2. Toch kijk ik uit naar 3. Ik vind Olive overigens juist een interessant karakter in de serie. P.S. Lost is mijn favoriete serie!

  • Auteur

   9livescatsetc

   januari 10, 2022 at 4:51pm

   Ja hopelijk komt ons Olive wat meer in beeld in het tweede seizoen, van wat ik er al van gezien heb, is het wel het geval.
   Oh ja, Lost vond ik super gewoon. Soms denk ik om alles nog eens te bekijken. Ik vond ‘John’ een super karakter in die reeks.

 5. Elena

  januari 9, 2022 at 10:42am

  Dit klinkt wel interessant. Hier hou ik van, meer spanning en minder eindeloze saaie gesprekken. Ik ga binnenkort is kijken of het wat is

 6. Jolanda

  januari 8, 2022 at 6:54pm

  We hebben gisteren the Witcher afgekeken. Dus onder het eten hadden we het erover: wat moeten we nu weer gaan kijken?? (Keuze stress!) nu weet ik het. We gaan jouw advies Manifest volgen! Dank je wel.

 7. Nicole Orriëns

  januari 8, 2022 at 12:43pm

  Mijn man en ik zijn hier aan begonnen, en nog steeds vind ik het een geweldig concept. Maar ik geloof dat we na de eerste aflevering toch zijn afgehaakt. Waarom weet ik eigenlijk niet meer zo goed….

 8. Soraya

  januari 8, 2022 at 10:55am

  Manifest kende ik nog niet. Daarnaast kijk ik niet echt series, maar als ik een serie kijk dan sta ik ook open voor een dramaserie. Thanks voor het delen, zo hoef ik niet op Netflix te zoeken als ik wel een serie wil kijken ahaha. Leuk dat Netflix toch voor seizoen 4 zorgt ondanks dat het gecanceld is. Je hebt duidelijk omschreven waarover de serie gaat, en leuk dat je heel seizoen 1 hebt gekeken. Dan moet de serie toch wel goed zijn. Ook tof dat je er een trailer bij hebt gedaan! Geniet van je weekend ❤️

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!