Het Huis van de Nacht – 1 Verkozen – Review

Vandaag ben ik gestart met de young adult reeks “Het Huis van de Nacht“. Het eerste boek in deze serie, geschreven door P.C. Cast & Kristin Cast draagt de titel “Verkozen“. De originele titel is “Marked“. De volledige reeks van Het Huis van de nacht bestaat uit 12 delen en valt onder het genre “Fantasy“.

Een paar jaar terug is het boek “Bemind” verschenen. “Bemind” is het eerste boek in de reeks “Het Huis van de Nacht: Andere Wereld” waar het verhaal van Zoey Redbird verder gaat.


Young Adult.

Het huis van de nacht.

Hoewel deze reeks als doelpubliek “young adult” aangeeft, werden deze boeken verslonden door zowel de jong volwassenen als de, wel ja, volwassenen. De algemene meningen zijn ontzettend verdeeld, de ene is er verzot op, sommigen leven zelfs volledig mee met de “Huis van de Nacht”-cult, terwijl anderen er geen goed woord kunnen over zeggen.

Uiteindelijk zou ik durven zeggen dat deze boeken het best beoordeeld kunnen worden door de jong volwassenen. Als je van deze boeken wenst te genieten als volwassene moet je wel je mindset hieraan aanpassen. De mindset van dergelijke boeken is dan +/- 16 jaar, hou hiermee dan ook rekening mee tijdens het lezen. Weet dat je reacties in het boek moet verwachten van deze leeftijdsgroep en niet van bijvoorbeeld 20+ of 30+. Als volwassene een Young Adult lezen en het boek daarna afkraken omdat je de karakters kinderlijk vindt, gaat dus niet echt op, als je begrijpt wat ik bedoel. Dit zou namelijk geen correcte beoordeling zijn.


P.C. Cast & Kristin Cast.

Phyllis Christine Cast (ook P. C. Cast; 1960 in Watseka, Illinois) is een Amerikaanse schrijfster van romantiek en fantasy. Cast is in Nederland en Vlaanderen vooral bekend om haar ‘Het huis van de nacht‘-serie, die ze samen met haar dochter Kristen Cast geschreven heeft. In de Verenigde Staten is ze ook bekend om haar eigen boekenseries: Goddess Summoning en Partholon.

Casts eerste boek, Goddes by Mistake, werd voor het eerst uitgebracht in 2001 en won verschillende prijzen, evenals haar daaropvolgende boeken. In 2005 zijn Cast en haar dochter samen aan de ‘Het huis van de nacht‘-serie beginnen te schrijven. Het succes van deze boekenserie is mede te danken aan de toentalige populariteit van vampierliteratuur (Stephenie Meyers’ Twilight-serie). In maart 2009 bereikte het vijfde deel van de serie, Onveilig, de nummer 1-positie op de bestsellerlijst van de USA Today en The Wall Street Journal.

Volgens Cast komt het concept voor Het huis van de nacht van haar agent, die het onderwerp van een vampiereninternaat voorstelde. Het boek speelt zich af in alternatieve versie van Tulsa, Oklahoma, dat in de serie zowel door mensen als vampieren bewoond wordt. Het hoofdpersonage, Zoey Redbird, wordt op 16-jarige leeftijd ‘uitverkoren’ en verhuist naar het huis van de nacht om daar haar transformatie tot vampier te voltooien. In november 2008 meldde Variety dat de producent Michael Birnbaum en Jeremiah S. Chechnik de filmrechten van de serie verkregen hebben.

Bron: Wikipedia.


Ondertussen heb ikzelf al heel wat boeken van P.C. Cast gelezen. Cast is ontzettend fantasierijk en weet een verhaal boeiend en uiterst vlot neer te schrijven. Haar boeken lezen dus ontzettend vlot en haar karakters zijn elke keer opnieuw ontzettend aantrekkelijk. Maar een Young Adult blijft een Young Adult en soms betrap ik mij er ook op dat ik me wel eens kan ergeren aan de kinderlijkheid van de karakters of aan de zo voor de hand liggende fouten die ze maken. Dan weet ik dat ik even moet schakelen in mindset. Deze boeken zijn niet mijn dagdagelijkse genre, maar vormen een fijne afwisseling zoals een luchtig tussendoortje.


Wat vertelt de kaft ons?

Het leven is moeilijk als je zestien bent, je moeder getrouwd is met een loser van een stiefvader en je vriendje liever bier drinkt en chilt met zijn maten. Maar het is lang niet zo moeilijk als Uitverkoren zijn. Als de zestienjarige Zoey wordt uitverkoren door een vampier weet ze dat haar leven voorgoed zal veranderen: op haar voorhoofd verschijnt het teken van de vampiers en ze zal haar familie moeten verlaten om naar het Huis van de Nacht te gaan, een school waar ze maar één vak kennen: hoe word ik een vampier. Er zit echter een addertje onder het gras: als je niet slaagt, sterf je…Young Adult boodschappen.

Het mooie aan Young Adult boeken is het ontdekken van de boodschappen. De boodschappen die de auteur aan de jeugd wil meegeven. Hieronder de boodschappen die mij het meest opvielen in dit boek.

Echte vrienden kan je vertrouwen. Je zal merken dat je niet alleen bent.
Geef je vrienden een kans, want bij echte vrienden kan je terecht. 
Echte vrienden aanvaarden je voor wie je bent.
Een probleem kan je het best oplossen door er over te praten. 
Niemand voelt zich graag uitgesloten.
Op het eerste zicht lijkt het misschien niet zo, maar iedereen heeft zijn of haar problemen. Vergeet dit niet en trek niet te snel een oordeel over anderen.

Wat vond ik van het boek?

Zoals ik reeds hierboven schrijf, heb ik mijn mindset voor deze boeken moeten aanpassen. Het was best een fijne oefening. Even lekker aan escapisme doen; lekker cocoonen met dit boek op een ongestoorde plaats zonder te denken aan het echte leven dat daarbuiten op me wacht. Nee, ik was een tiener die zich opsloot op haar kamer om volledig op te gaan in dit boek. Het duurde dan ook niet lang alvorens het buik uitgelezen was. Van een verandering van mindset gesproken.

Foto door Ioana Motoc via Pexels

Ik vond het boek uitstekend als luchtig tussendoortje voornamelijk omdat het ontzettend vlot leest.

Zoals in vele young adult boeken speelt het verhaal zich af in een school, heb je de “brave studenten” en “degene die zich om een of andere onverklaarbare redenen meer voelen dan de rest“.

Echter kan ik hier zeggen dat een deel van de ‘goede’ groep ontzettend uitblinkt in achterklap en afkraken van anderen. Dus hey, die ‘goede groep’ is met momenten al even erg.

Maar misschien is het de manier van de schrijfsters om aan te tonen dat iedereen wel zijn negatieve trekjes heeft. Dus ja, in vele gevallen dacht ik wel even aan “de pot die de ketel verwijt“.

Anderzijds wil ik wel weten hoe het verhaal verder zal verlopen want dit eerste boek voelt echt aan als een inleiding. Maar nooit zal ik genoeg geduld hebben om de 12 boeken na elkaar te lezen. Zo lang kan ik mijn mindset niet op young adult overschakelen. Ik vrees dat een overload aan 16-18 jarig gekibbel me dan net iets te veel gaat worden.

Maar héy, dit jaar is het jaar van afwisseling in genre en je kan niet zeggen dat ik er niet voor ga.


Zin in meer reviews? Je kan ze ➡ hier ⬅ terugvinden.
Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Het Huis van de Nacht – 1 Verkozen – Review

 1. Elena-Katerina Pirmouss

  maart 15, 2022 at 9:43pm

  Ik heb de volledige serie gelezen. De boeken worden beter maar ja soms kon ik me ook af en toe eens ergeren aan bepaalde karakters. Hoort erbij zeker?

 2. Nicole Orriëns

  februari 2, 2022 at 11:41am

  Ik ben niet zo van de young adult boeken, omdat ik de hele dag al wordt omringd door die leeftijdsgroep ; ) Maar het klinkt wel als een prima boek.

  • Auteur

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!