Zomersproetjes zijn mooi!

Nu de zon terug van de partij is, krijgen sommigen van ons weer leuke zomersproetjes. Zomersproetjes zijn mooi en zorgen voor een leuke uitstraling. Hoewel ik niet echt iemand ben die veel in de zon loopt, ontsnap ik er ook niet aan. Na een dagje werken in de tuin, merk ik al snel dat zomersproetjes mijn gezicht verfraaien.

Zomersproetjes
Foto door Julia Kuzenkov via Pexels

Waar komen zomersproetjes vandaan?

Op de site van huidziekten.nl vertellen ze ons hetvolgende over zomersproetjes:

Sproeten zijn goedaardige lichtbruine tot donkerbruine vlekjes, meestal in het gezicht of op zonbeschenen plekken, die ontstaan onder invloed van zonlicht. 

Ze ontstaan vooral bij personen met een licht huidtype, wat vaak samengaat met het hebben van blond haar of rood haar. Het begint al op de kinderleeftijd, vanaf het moment dat kinderen buiten gaan spelen. 

Sproeten ontstaan omdat de pigmentcellen in de huid als reactie op zonlicht pigment beginnen aan te maken. Sproeten ontstaan daarom vooral in de zomer, en in de winter trekken ze weer weg. 

Sproeten kunnen familiair voorkomen. Dat heeft natuurlijk ook te maken met huidtype en haarkleur, maar er zijn families die heel veel sproeten hebben. 

De medische naam voor sproeten is efeliden of epheliden, en in het Engels heten het freckles.
Sproeten zijn niet gevaarlijk, het zijn goedaardige pigmentvlekjes, en ze kunnen niet overgaan in huidkanker. 

Wel is het hebben van veel sproeten een teken dat de huid veel aan zon is blootgesteld, en het is de vraag of dat wel zo verstandig is als je een licht huidtype met blond of rood haar hebt. Want bij een licht huidtype kun je makkelijk verbranden en zonneschade oplopen. Met als gevolg veroudering van de huid en kans op huidkanker op latere leeftijd. 

Sproeten kunnen worden voorkomen door de huid goed te beschermen tegen de zon (insmeren met zonnebrandcrèmes). Vooral bij kinderen is dat verstandig. 

Tegenwoordig doet men wat minder paniekerig over de schadelijke effecten van de zon, zonlicht heeft ook vele positieve effecten. Waar het om gaat is dat men moet proberen om niet te verbranden.

U kan het volledige artikel HIER terugvinden.

Zomersproetjes
Foto door Francesca Zama via Pexels

Zomersproetjes zijn mooi!

Zomersproetjes zijn mooi. Ze geven je gezicht een jeugdige en ondeugende uitstraling.

Het is net of de zon je gezicht kusjes gegeven heeft.

Wist je dat sproetjes ook één van de zeven schoonheden is. Het zou dan toch zonde zijn om al je leuke sproetjes te verstoppen achter een dikke laag foundation.

Hier nog even deze zeven schoonheden op een rijtje:

- Sproetjes
- Kuiltjes in de wangen
- Donker haar met bleke ogen of bleek haar met donkere ogen
- Amandelvormige ogen
- Lange en gekrulde wimpers
- Moedervlekje boven je lip
- Spleetje tussen je voortanden
Zomersproetjes
Foto door Jonaorle via Pexels

Fier op mijn sproetjes.

Omdat ik de laatste jaren niet echt in de zon ga liggen omdat ik namelijk snel verbrand, komen mijn sproetjes er niet meer zo fel door als vroeger. Ik moest dus echt wel even zoeken naar een vakantiefoto van vroeger. Op deze foto zie je best dat ik volsta met sproetjes. Zo heb ik veel sproetjes op mijn gezicht, rug, borstbeen, schouders en armen. Op mijn buik heb ik geen enkele sproet en op mijn benen hier en daar eentje die gewoon verdwaald lijkt.

Ik heb een bleke huid met groene ogen en mijn natuurlijke haarkleur is rood (nu grijs). Dus de zon zorgt er wel voor dat ik makkelijk ga verbranden. Toch word ik na een tijdje wel lichtjes bruin. Vroeger vond ik het vervelend dat ik steeds die enkeling met witte benen was maar nu lig ik daar gelukkig niet echt meer wakker van.

Omdat ik mijn zomersproetjes leuk vind, gebruik ik in de zomer ook geen dekkende foundation, maar eerder een gekleurde BB crème waardoor mijn sproetjes toch zichtbaar blijven. Zo gebruik ik op dit moment de Balea BB crème LSF 15. Deze crème is spotgoedkoop met een, voor mij, super natuurlijk resultaat.

Vakantiefoto – zomersproetjes

Bekende mensen met zomersproetjes.

Er zijn heel wat bekende mensen met sproetjes hoewel je er soms niet onmiddellijk bij stil staat door de make-up. Hieronder drie dames die we allemaal wel kennen.

Evangeline Lilly

Farrah Fawcett

Gisele Bündchen

Verder zijn er uiteraard nog tal van schoonheden met sproetjes zoals Demi Lovato, Kylie Jenner, Emma Watson, Zoë Kravitz, Meghan Markle en nog zoveel meer.

Wist je dat sommige mensen nu ook al sproetjes op hun gezicht laten tatoeëren of sproetjes plaatsen door gebruik te maken van henna?

Wil je experimenteren met sproetjes dan kan je dit best makkelijk met een wenkbrauwpotlood. Zo kan je met een lichte kleur kleine stipjes zetten op je neus en / of wangen.

Vind jij zomersproetjes mooi?

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Zomersproetjes zijn mooi!

 1. frederiquesrsck

  mei 16, 2022 at 10:59am

  Ik vind het prachtig, hoe meer hoe beter. Vroeger hield ik er niet van toen ik ze kreeg, in mijn puberteit, werd er onzeker van maar ik vind nu dat ik er te weinig heb juist haha

  • Auteur

   EvenDelen.be

   mei 18, 2022 at 7:40am

   De familie van mijn vriend, daar hebben ze ook niet echt sproetjes. Maar ze bruinen ontzettend snel, om jaloers op te zijn.

 2. lindaschrijftnl

  mei 12, 2022 at 3:04pm

  Zomersproetjes zijn inderdaad mooi! Ik heb zelf al veel sproetjes, van mijn moeder gekregen, maar moest ze wel echt leren waarderen. Zelf vind ik die sproetjes alleen bij de neus het mooist.

  • Auteur

   EvenDelen.be

   mei 18, 2022 at 7:39am

   Bij mij staat gans mijn gezicht vol maar ze zijn nu wel een stuk subtieler dan vroeger. Toen ik als kind thuis kwam van een dagje zwemmen in het open zwembad vielen ze echt fel op.

 3. Claire

  mei 12, 2022 at 11:48am

  Helemaal mee eens; zonnesproetjes zijn prachtig! Ik heb ze ook altijd als ik lekker in de zon ben geweest. Zo fijn!

  • Auteur

   EvenDelen.be

   mei 18, 2022 at 7:37am

   Bij mij komen ze nu echt wel mooi door hoewel ik niet in de zon ga liggen maar wel in de tuin werk. Het heeft wel iets schattigs.

 4. Linda schrijft ' t op

  mei 12, 2022 at 11:16am

  Ik heb van mijzelf donkerblond haar, groene ogen en sproetjes. Ik blijf lang bruin maar verbrand wel snel. Ik ben trots op mijn sproetjes, de jongste heeft ze ook, maar hij vind het wat minder leuk.

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!