Kippenmest of kippenpoep, is een uitstekende bron van voedingsstoffen voor de bloemen en planten in je tuin en wordt hierdoor veel als meststof gebruikt.
Als men denkt aan meststoffen, denkt men veelal aan producten die men in winkels kan kopen en uiteraard ook aan paardenmest. Maar als jij je eigen kippen hebt, bezit je misschien al zonder het te weten één van de beste natuurlijke meststoffen.
Je hoeft dus niet genoodzaakt naar de winkel te spurten om je tuin een extra boost te geven. Kippenmest bevat namelijk veel stikstof, fosfor en kalium. Deze stoffen zijn een echte meerwaarde voor een gezonde groei & bloei van je tuinplanten.
Ken jij reeds de voordelen van het gebruik van kippenmest in je tuin? Hier alvast een paar grote voordelen. Wil je meer weten over hoe je kippenmest het best gebruikt in de tuin? Lees dan zeker verder want ook dit komt aan bod in dit artikel.
Ook interessant: Zonnewende: maandenlang geurige bloemen.
Kippenmest verbetert de bodemkwaliteit
Kippenmest is een uitstekende bodemverbeteraar. Wanneer je kippenmest in de aarde mengt, zal dit de kwaliteit van de aarde verbeteren. Maar ook zorgt deze mest voor het langer vasthouden van water en bevordert deze de groei van nuttige micro-organismen. Kippenmest bevat namelijk organisch materiaal, wat helpt om de gezondheid en vruchtbaarheid van de bodem te verbeteren. Lees zeker onderaan dit artikel hoe je het best kippenmest kan gebruiken.
Gebruiksvriendelijk
Kippenmest is eenvoudig aan te brengen in uw tuin. Je kunt deze mest rechtstreeks aan de grond toevoegen of mengen in je compost. Dit maakt het een handige optie voor tuinliefhebbers die tijd willen besparen en hun planten toch de voedingsstoffen willen geven die ze nodig hebben.
Rijk aan voedingsstoffen
Kippenpoep is een rijke aan voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium. Deze voedingsstoffen zijn onmisbaar voor de groei van planten. Stikstof helpt bijvoorbeeld bij het bevorderen van een gezonde bladgroei, terwijl fosfor belangrijk is voor de wortelontwikkeling en vruchtproductie. Kalium zorgt voor de algemene gezondheid van je planten en zou ideaal zijn voor de vochtbalans.
Hergebruik, dus minder afval
Door kippenmest te gebruiken zorg je voor minder afval. Langs de ene kant hoef je geen kippenmest af te voeren, maar ook blijf je niet achter met tal van verpakkingen van de meststoffen die je in de winkels kan kopen. Het is dus een uitstekende manier om afval te verminderen wat het hergebruik van kippenmest milieuvriendelijk en duurzaam maakt.
Kippenmest als biologische meststof
Hou je van biologisch tuinieren dan is het gebruik van kippenmest in je tuin een aanrader. Tuinliefhebbers die de focus leggen op biologisch tuinieren kiezen voor natuurlijke, duurzame manieren om hun planten te verzorgen. Het gebruik van kippenmest als meststof is een natuurlijke manier om je planten te voorzien van de voedingsstoffen die ze nodig hebben. En dit zonder afhankelijk te zijn van synthetische meststoffen of pesticiden.
Budgetvriendelijk
Het gebruik van kippenmest in uw tuin heeft als extra voordeel dat het een budgetvriendelijke manier is om uw planten te bemesten. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor tuinliefhebbers die geld willen besparen en toch hun planten van de voedingsstoffen willen voorzien die ze nodig hebben.
Bevordert de plantengroei
Kippenmest gebruiken als meststof in je tuin zorgt voor een betere gezondheid van de bodem en je planten. Ook zou deze meststof ervoor zorgen dat je moestuin rijkelijker wordt en je dus kan rekenen op een grotere oogst.
Veilig, indien correct gebruikt
Kippenmest is bij correct gebruik veilig voor de meeste planten. Het is echter belangrijk op te merken dat verse kippenpoep veel ammoniak kan bevatten. Deze kan schadelijk kan zijn voor planten als je de mest niet laat rijpen voor gebruik. Zo voorkom je dat je planten verbranden door de hoeveelheid stikstof.
Hoe je het best kippenmest kan gebruiken kan je hieronder lezen.
Ook interessant: 7 kamerplanten voor je slaapkamer.
Hoe kippenmest gebruiken in je tuin?
Zoals je hierboven kon lezen heeft kippenmest heel wat voordelen voor je tuin. Het is echter belangrijk om deze mest op de juiste manier te gebruiken. Dit om te voorkomen dat je planten verbranden of schadelijke bacteriën in je aarde terechtkomen.
Hier zijn enkele tips voor het gebruik van kippenmest in uw tuin:
Tip 1 - Laat het verouderen/rijpen
Verse kippenpoep bevat veel ammoniak en kan je planten verbranden. Het is dus belangrijk dat je kippenmest een paar maanden laten rijpen of composteren voordat je het in je tuin gebruikt.
Oude kippenmest is donker en kruimelig en heeft geen sterke geur.
Tip 2 - Composteer kippenmest
Eén van de beste manieren om kippenmest in je tuin te gebruiken, is door het eerst te composteren. Zo kun je kippenmest aan je composthoop of compostbak toevoegen. Je mengt dus je kippenmest met ander organisch materiaal zoals bladeren, gemaaid gras, groenafval, …
Zo bekom je een voedingsrijke, gebalanceerde compost die uiterst geschikt is om in je tuin te gebruiken.
Tip 3 - Gebruik kippenmest in de herfst
Kippenmest is een uitstekende meststof om de bodemkwaliteit tijdens de wintermaanden te verbeteren. Dit doe je door je grond te bemesten tijdens de herfst.
Strooi een dun laagje gecomposteerde mest tussen je planten. In het voorjaar zullen de voedingsstoffen in de grond zijn opgenomen en is je tuin dus klaar voor de nieuwe groei en voor de nieuwe planten die je in je tuin zet.
Tip 4 - Meng kippenmest door de aarde
Gecomposteerde kippenmest kun je op twee manieren in je tuin aanbrengen. De éne manier zorgt voor een snelle opname terwijl de andere manier eerder voor een langzame opname van de voedingsstoffen zorgt.
Voor een snelle opname van de voedingsstoffen meng je de mest door de aarde. Dit zorgt ervoor dat je aarde een voedingsrijke basis wordt voor je planten.
Maar zoals de meeste producten is hier ook de regel van toepassing ‘overdaad schaadt’. Voeg dus niet te veel mest toe want dit kan leiden tot een te hoog stikstofgehalte in de bodem.
Tip 5 - Strooi de mest over de aarde
De tweede toepassing zorgt voor een langzame opname van voedingsstoffen. Hierdoor worden je planten in de loop van de tijd geleidelijk gevoed.
Breng een dun laagje gecomposteerde kippenmest aan rond de basis van je planten. Zorg ervoor dat de mest de planten zelf niet raakt.
Tip 6 - Wees spaarzaam en let op met jonge planten
Voor vele producten is de regel ‘overdaad schaadt’ van toepassing en dat is ook het geval met deze mest. Sommige planten zijn gek op stikstof zoals spinazie, sla, kool, … Maar andere planten geeft je er best niet té veel van. Gebruik kippenmest met mate en meng het met ander organisch materiaal om het gehalte aan voedingsstoffen in balans te houden.
Wees voorzichtig met jonge planten: jonge planten zijn gevoeliger voor verbranding door een hoog stikstofgehalte.
Welke meststoffen gebruik jij in de tuin? Heb jij een composthoop of compostbak?
Lijk me interessant.