Als je door je raam naar buiten kijkt dan zie je dat de tuin nu echt tot leven begint te komen. Sommige planten staan al mooi in bloei. Je kan al genieten van de mooie kleuren en geuren van de lente. Dit is nu de ideale periode voor de tuinliefhebber. Zodra de zon van de partij is, heeft men er echt zin in. Lang leve de lentekriebels. Dit is de tuinkalender maart – april.
Snoeien, snoeien en nog eens snoeien.
Hoewel april de echte snoeimaand is kan je bij zacht weer in maart reeds de siergrassen kortsnoeien tot +/- 5 cm boven de grond.
Maar het mag gezegd worden, april is de echte snoeimaand. Vanaf april kan je maandelijks het snoeien onderhouden.
Of het nu gaat over groenblijvende winterharde planten of bladverliezende planten, deze mogen allemaal in april gesnoeid worden. Je hoeft ook niet bescheiden te zijn tijdens het snoeien, er mag flink teruggesnoeid worden. Vergeet niet om de uitgebloeide bloemen van rozen weg te snoeien zodat de plant langer zal bloeien.
Lees hier hoe je de Annabelle en Boerenhortensia snoeit.
Het is nu tijd om te planten!
Heb je zin in nieuwe bloemen of struiken dan is het nu zeker het moment om deze aan te planten. Je kan er reeds in maart mee starten, maar van april kan je zo goed als alles in je tuin zetten. De volledige maand april kan je je tuin verfraaien met nieuw plantgoed.
Dit is ook de ideale maand om heesters en rozen in je tuin te planten. Je zal in de zomer al kunnen genieten van de mooie rozen.
Echter is er één opmerking: wens je éénjarigen te planten dan wacht je daar liever mee tot na de ijsheiligen.
Onkruid wieden, het hoort erbij.
Hou je van tuinieren dan hoort daarbij helaas ook onkruid wieden. Kijk je tuin na en verwijder alle onkruid. Dit is ook een goed moment om de aarde los te woelen zodat de bodem voldoende kan ventileren. Onkruid wieden is minder zwaar als je het regelmatig onderhoudt.
April, bloesemmaand.
Je kan er haast niet naast kijken, april is de bloesemmaand. Wil je niets missen van deze mooie bloesems dan kan je de groei en bloei periodes volgen op de bloesemmeter. Zo laat de bloesemmeter weten dat we nu (half maart) in de beginfase zitten. De knopjes beginnen zichtbaar te worden. In 2021 waren de bloesems in bloei van 5 april tot 4 mei.
De grond verbeteren, tijd voor bemesting.
Dit is het ideale moment om voedingsstoffen toe te voegen aan de grond. Heb je een composthoop dan is het nu de moment om de compost onder de grond te mengen maar je kan uiteraard ook tuinmest gebruiken. Zorg dat je kiest voor natuurlijke, biologische meststoffen in plaats van kunstmatige. Het is ideaal om je tuin 4 keer/jaar te bemesten, het is dan ook aangeraden om best zuinig om te springen met de meststoffen. Het is niet nodig om te gaan over bemesten alhoewel je met natuurlijke, biologische meststoffen de planten niet kan verbranden.
Een goede voeding zorgt voor sterke, goed bloeiende planten die minder last zullen hebben van kevertjes, bladluis, schimmel, …
Ook interessant: Gazonmest kan giftig èn dodelijk zijn voor je hond!
Kijk je grasmaaier na.
Misschien heb je dit eind vorige zomer reeds gedaan. Indien niet, vergeet dan zeker niet je grasmachine na te kijken.
Kijk na of er geen grasresten zijn, indien ja verwijder deze dan. Ververs de olie. Kijk het benzine pijl na. Heb je eind vorig maaiseizoen de benzinetank leeggemaakt? Goed zo. Indien niet doe dit dan nu. Bezinksel kan de carburateur namelijk verstoppen. Gebruik daarna verse brandstof. Controleer of het mes proper is, onbeschadigd en in balans. Controleer de luchtfilter en bougie.
Wat met het gazon?
Als het zachte weer snel van de partij is, zal het gras sneller gaan groeien.
In de maand maart kan je dus al starten met het maaien van het gras alsook het bemesten.
Vanaf de laatste week van maart mag je starten met verticuteren van het gazon. Na het verticuteren kan je het best alle losgekomen groen verwijderen. Nu is het ideale moment om met graszaad bij te zaaien. Daarna kan je het gazon gaan bemesten. Heb je in januari, februari geen kalk gestrooid dan kan je na het bemesten dit eventueel nog doen. Rond deze tijd van het jaar mag je nog wat regenbuien verwachten. Blijft het toch droog dan is het best om het gazon toch even bij te sproeien.
Ruim je tuinhuis op.
De maanden van tuinieren zijn aangebroken. Misschien heb jij eind vorige zomer/herfst je tuinhuis netjes achtergelaten. Indien niet dan zou ik hier nu toch wel werk van maken. Veeg je tuinhuis uit en ruim op. Zet alles op zijn plaatst zodat je geen tijd verliest met achter je tuinspullen te zoeken. Het werkt zoveel fijner met een opgeruimd tuinhuis.
Wat doe jij het liefst in de tuin?
Ontdek meer van www.EvenDelen.be
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Dankjewel voor de handige tips. Ik heb helaas geen groene vingers en dan is zo’n tuinkalender erg handig!
Verticuteren, kalk strooien en bijzaaien staat op de planning. Gelukkig heeft mijn vriendin het tuinhuis al opgeruimd. Ook wil ik dit jaar nog een haag aanplanten. Leuke tips!
Ik heb niet zulke groene vingers. maar doe altijd inhet voorjaar mooie vrolijke plantjes poten..dit jaar bog nergens aan toe gekomen, zo vervelend
Mijn tuin is volledig betegeld zodat ik er weinig onderhoud aan heb. Behalve jaarlijks het onkruid en de hoge drukspuit dan. Wel wil ik grote plantenbakken kopen want ik mis echt gezelligheid in mijn tuin op dit moment.
Wat ben ik blij dat ik geen tuin meer heb, al die klusjes, ik deed het echt niet graag. Nu op mijn appartement heb ik vooral 1-jarige bloemen in potten die ik na de ijsheiligen terug ga zetten
Ik wil dolgraag wat nieuwe planten poten, maar met dit weer zal het nog even geduld moeten hebben helaas…
Met dit mooie weer werk ik graag in de tuin. We zijn momenteel het gras aan het aanpakken net zoals je het omschrijft. Wat een werk 😅.
Leuk zeg maar ja, het verticuteren is echt wel een werkje hé. Vandaar dat wij nu een elektrische verticuteerder gaan aanschaffen.
Oh, was ik toch maar een tuinierder…. De tuin heb ik, maar het tuinier gen helaas niet.
Zolang je op het einde maar kan genieten van je thuin! Maakt niet uit wie hem mooi maakt hé. Ik doe hier ook de kleine prullen en het zware werk laat ik over aan mijn partner.
Het gras heb ik onlangs al afgereden. Snoeien moet hier nog gebeuren. Een struik die kapot is kan je best weg halen of niet?
Het is niet altijd zeker of de plant / struik volledig kapot is. Zelfs al zie je maar wat droge takken, dan wil het nog niet zeggen dat de plant er niet doorkomt. Je kan de plant volledig kort snoeien om de groei van nieuwe scheuten te forceren. Zie je daarna geen verandering (nieuwe scheuten) dan kan je de plant wel vervangen. Ben je er zeker van dat het hopeloos is dan is het nu wel het ideale moment om een andere plant in de plaats te zetten.
Wat een goede tips! Ik ben al druk bezig in de tuin. Vandaag stond het verticuteren van het gras op het menu, meteen ook nieuw zaad en kalk gestrooid. Bedankt voor je link, heel lief!
Dat staat bij ons ook op de planning. Om het ons makkelijk te maken gaan we een elektrisch verticuteerder kopen.
Fijn zo’n duidelijk overzicht. Ik wist niet dat het het ideale moment is om rozen te planten. Ik zet ‘m meteen in mijn planner voor tijdens de vakantie. Thanx!