Lavendel thee wordt gemaakt van de gedroogde lavendelbloemen. Deze thee is makkelijk te maken en heeft een helende en rustgevende werking. In dit artikel lees je er meer over.
Ook interessant:
1 – Gebruik gedroogde lavendelbloemen.
Voor het maken van thee gebruik je best gedroogde lavendelbloemen. Lavendel kan je makkelijk zelf drogen door de bloemen te plukken, samen te binden en op een zonnige droge plaats op te hangen. Om stof en vuiligheid te voorkomen kan je een netje rond de bloemen binden. Haal daarna de gedroogde bloemen van het steeltje en bewaar deze in een droge donkere pot. Gebruik geen lavendelolie voor het maken van thee.
2 – Lavendel thee maken.
Lavendel thee heeft geen overheersende smaak. Het best geniet je van een kopje met een subtiele lavendel smaak terwijl je geniet van de aangename lavendelgeur. Lavendel thee kan je zowel warm als koud drinken.
Afhankelijk van de grootte van je tas en je voorkeur wat de intensiteit van de smaak betreft, gebruik je tussen 1 à 1,5 theelepel gedroogde lavendelbloemen.
1 – Vul je thee-ei of theefilter met 1 à 1,5 theelepel gedroogde lavendelbloemen.
2 – Spoel je gevulde thee-ei of theefilter even af onder koud water als je zelf gedroogde bloemen gebruikt.
3 – Vul je tas met water dat net van de kook is en plaats je thee-ei of theefilter in je tas.
4 – Laat het geheel 3 tot 5 minuutjes trekken. Je kan zelfs tot 10 minuten gaan voor een meer intense smaak. Merk je dat de thee iets te intens of te bitter smaakt, voeg dan terug wat heet water bij om zo de thee terug te verdunnen.
5 - Lavendel thee kan verder op smaak gebracht worden met honing, een beetje lavendelsiroop of wat limoen.
6 – Geniet van je lekkere kop lavendel thee.
3 – Lavendel thee mengelingen (mélanges).
Gedroogde lavendelbloemen zijn ideaal om te gebruiken in lavendel mengelingen. Een lekkere combinatie is onder andere met onderstaande planten:
Rozenbloesem Goudsbloem Kamille Citroengras Korenbloem Valeriaan Citroenmelisse
Ook interessant: 5 gezonde en lekkere soorten kruidenthee.
4 – Lavendel thee voordelen.
Het drinken van deze thee heeft buiten zijn aangename smaak en heerlijke geur nog een aantal extra voordelen. Echter is dezelfde regel van toepassing als voor andere theesoorten; nuttig met mate. Een aantal van deze voordelen kan u hieronder terugvinden.
Rustgevend effect. Lavendel bevat het bestanddeel linalool wat een kalmerende werking heeft. Lavendel thee en de geur van lavendel zorgen voor een rustig, ontspannen gevoel. Ideaal dus om de werkdag mee af te sluiten of voor het slapen gaan.
Ontstekingsremmend. Lavendel heeft een ontstekingsremmende werking. Heb je ontstekingspijn, pijnlijke spieren of gewrichten, dan kan lavendel thee voor verlichting zorgen.
Lavendel thee als antioxidant. Lavendel thee helpt bij het verwijderen van toxische stoffen in je lichaam. Het drinken van lavendel thee is dan ook de ideale om je lichaam te detoxen.
Boost je immuunsysteem met lavendel thee. Lavendel bevat antioxidanten en werkt antibacterieel en ontstekingsremmend. Lavendel zou daarboven ook nog vitamine C, Magnesium en Calcium bevatten. Dit zorgt ervoor dat het drinken van lavendel thee uitstekend is voor je immuunsysteem.
Verbetert de luchtwegen. Door zijn antibacteriële en ontstekingsremmende werking is lavendel thee ook geschikt bij verkoudheden of irritaties van de luchtwegen.
Ook interessant:
Drink jij regelmatig thee of theemengelingen? Wat is jouw favoriete smaak?
Ik heb hier een Pickwick thee voor een goede nachrust, en daar zit volgens mij ook lavendel in.
Ik heb eigenlijk geen favoriete smaak. Ik drink wel bijna elke dag losse Indian Chai van Simon Lévelt, maar ook (op m’n werk) Happy Monday van Clipper. Verder wissel ik veel.
Helaas heb ik niet genoeg lavendel in de tuin om zelf lavendelthee te maken. Ik heb toevallig eergisteren wel m’n lavendel gestekt, dus volgend jaar heb ik veel meer 🙂
Lavendel kan je echt voor vele zaken gebruiken. Ik vind het fijn om er geurzakjes mee te maken. In thee is hij ook lekker.