Allergisch aan Ibuprofen

Wat is Ibuprofen

Ibuprofen is een actief bestanddeel dat men terug kan vinden in tal van pijnstillers zoals Ibuprofen, Brufen, Nurofen …. de meeste eindigen op -fen.

Een actief bestanddeel net zoals Paracetamol dat men kan terug vinden in Paracetamol, Panadol, Dafagan, …

Mijn allergische reactie aan Ibuprofen

Ik herinner me als kind dat de huisarts me liet weten dat ik een allergische reactie had op Ibuprofen. Van de allergie herinner ik me zo goed als niets meer, dat is veel te lang geleden. Het is me wel steeds bijgebleven door de manier waarop de huisarts dit heeft laten weten. Hij was nogal lastig hierover. Ik hoor nog zijn woorden: ‘Nu kan ik je zoveel medicatie zelfs niet meer voorschrijven’. Het was precies of het mijn fout was.

Sindsdien, als ik een pijnstiller nam ging ik voor Paracetamol in bruisvorm, gewoonweg omdat deze beter op me inwerkt. Echter had ik altijd wel verschillende soorten pijnstillers liggen. Uiteindelijk grijp ik niet echt snel naar een pijnstiller bij hoofdpijn, maar bekijk ik de situatie eerst een paar uur. Dus sta ik ook niet veel bij de apotheek om pijnstillers te kopen. Ik heb wel 1 doosje waar verschillende soorten pijnstillers in zitten. Kwestie dat ik niet moet ‘zoeken’ als ik er toch eentje nodig heb.

Over de jaren heen, en ik spreek hier toch over +/- 30 jaren is het al regelmatig voorgekomen dat ik juist geen Paracetamol in huis heb. Ik nam dan gewoon een Ibuprofen. Uiteindelijk heb ik dus de laatste 30 jaar hierop nooit nog een reactie gehad. Ik begon al te twijfelen of ‘mijn allergie’ wel correct was.

Een paar weken terug had ik een nieuwe crème gebruikt voor mijn gezicht. 5 minuten na het smeren kreeg mijn gezicht het zo warm en begon ik me toch wat belabberd te voelen. Hoewel ik nog nooit een allergie gehad heb op cosmetica dacht ik toch dat het van de crème kwam. Voornamelijk omdat de reactie startte in mijn gezicht. Ik kreeg het zelfs benauwd in mijn keel en op mijn borstkas. Dus ik snel naar de badkamer om mijn gezicht grondig te poetsen. Ik verschoot toen ik in de spiegel keek. Mijn gezicht was volledig rood en gezwollen. De roodheid ging stilaan verder van mijn hoofd tot naar mijn voeten. Ik zag eruit of ik volledig verbrand was van de zon. En de jeuk, vooral op mijn handen en voeten was om zot van te worden. Een paar uur later was alles weer normaal. Ik kon niet begrijpen dat ‘iets wat je op je gezicht smeert’ een reactie over je volledig lichaam kon veroorzaken.

Gisteren avond terug van hetzelfde. En toen begreep ik het. De allergische reactie werd niet veroorzaakt door een crème. Maar ik had een paar uur daarvoor een Ibuprofen ingenomen. Ik ben er nu zeker van dat ik dit ook de vorige keer ingenomen had.

Dus de allergie op Ibuprofen van meer dan 30 jaar geleden was correct. Ik vind het nog steeds vreemd dat ik al die jaren geen enkele reactie meer gehad heb tot kort. Kan een allergie ‘slapen’? Geen idee. Een ding is nu wel zeker: dit neem ik nooit meer in.

Print Friendly, PDF & Email

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!