Stekende pijn in borst. Syndroom van Tietze?

Sinds mijn tienerjaren heb ik met periodes pijn “ergens” in mijn borststreek.

Pijn die voelt alsof iemand een breinaald in mijn borstbeen duwt. Bij mij zijn de klachten aan de linkerzijde van mijn borstbeen. Gedurende maanden heb ik er geen last van om dan plots een paar dagen een vervelende pijn te voelen. Uiteindelijk toch even, tijdens een periode van pijn, bij de arts geweest. Met haar vingers duwde ze op 1 specifieke plaats op mijn borstbeen en ik verging van de pijn. Terwijl ik nooit echt kon aantonen waar de pijn juist zat, wist de arts direct waar ze haar onderzoek moest starten. Verdict: Syndroom van Tietze. Syndroom van wat?? Ik had er nog nooit van gehoord.


Wat is het syndroom van Tietze.

Het syndroom van Tietze is een reumatische aandoening die relatief onbekend is. Het is een chronische ontsteking / goedaardige zwelling van het ribkraakbeen die een vervelende pijn kan veroorzaken en gelukkig geen ernstige aandoening is.


Symptomen.

De pijn bevindt zich in de borststreek. Omdat de pijn ter hoogte van het hart is, worden ze soms fysieke hartklachten genoemd, alhoewel het syndroom van Tietze niets met het hart te maken heeft. De pijn kan zich geleidelijk aan opbouwen of je krijg uit het niets een felle pijnscheut. Ik kan er maanden geen last van hebben om dan ineens een hevige pijn te voelen. Gedurende een paar dagen voel ik constant een bepaalde druk links ten opzicht van mijn borstbeen en steken van pijn bij bepaalde bewegingen of bij diep ademhalen. Tijdens de nacht kan je plots wakker schieten van de pijn tijdens het draaien. Het is vervelend en vermoeiend maar aan de andere kant kan ik best mijn dagelijkse activiteiten blijven doen. Na een paar dagen is de pijn dan terug weer weg.

Sommige mensen spreken ook van hartkloppingen. Gelukkig is dit bij mij niet het geval.


Behandeling.

Tot op heden is er nog geen behandeling van deze aandoening, enkel het behandelen van de pijn.

Bij mij helpt het soms om de douchekraan een tijdje op mijn borstbeen te richten met goed warm water. Een ontstekingsremmer of pijnstiller kan ook helpen, maar dit probeer ik toch zoveel mogelijk te vermijden.

Ook in beweging blijven is een aanrader.

Zoals ik reeds vertel, het is pijnlijk en vervelend. Vroeger maakte ik me zorgen omdat ik niet wist waarom ik pijn had en wat de oorzaak was. Toen de arts me uiteindelijk uitleg gaf over het syndroom van Tietze was dit voor mij een geruststelling. Het waren niet mijn hart of mijn longen, … Dit is dan ook de reden waarom ik dit artikel schrijf. Misschien heeft u ook dezelfde klachten? Weten wat het is, doet al veel! Uiteraard is het belangrijk om terugkomende pijnen met je arts te bespreken.

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Stekende pijn in borst. Syndroom van Tietze?

 1. Mandy

  januari 6, 2022 at 10:03pm

  Mijn zus heeft dit ook. Ze heeft echt super veel slapeloze nachten gehad hierdoor. Volgens mij gaat het nu al een hele poos goed bij haar! Lijkt me echt vreselijk

 2. Tessa

  januari 5, 2022 at 11:54am

  Fijn dat je nu weet waar de pijn vandaan komt. Voorlichting/educatie helpt dan vaak bij het omgaan met pijn

 3. Lindaschrijftop

  januari 4, 2022 at 4:29pm

  Ik heb het ook aan de zijkant van mijn rechterborst. Ook ik heb tijden niks en opeens is het er weer. Vaak bij te veel inspanning bv te hard fietsen.

 4. Nicole Orriëns

  januari 4, 2022 at 12:20pm

  Een stekende pijn op de borst lijkt me best eng, omdat ik al snel geneigd zou zijn om te denken dat het iets met hart zou zijn. Goed om te weten dat dit syndroom ook bestaat.

 5. Joyce Joshua

  januari 4, 2022 at 12:19pm

  De pijn herken ik wel, maar bij mij was het helaas iets anders. Wel fijn dat het inderdaad niet je hart is of je longen.

 6. Tine de Jong

  juli 17, 2021 at 9:55am

  Wat jij schreef is voor mij ook wel herkenbaar maar dan rechts en heb lang niet geweten wat dit was. en ik dacht ook altijd eerst dat het aan mijn hart en vaatziekte lag wat ik al tijd heb. Later kwam dan na een aantal jaren tobben en arts bezoeken ook eindelijk deze diagnose dat het is waar jij over schreef. Heb er er net als mijn andere klachten mee leren leven. En soms met kleine massage met ronddraaiende bewegingen met 2 vingers kan ik dan de pijn wat onderdrukken. Maar als ik bv te lang achter laptop zit en mijn 2 typvingers gebruikt (met andere gaat dit niet door verkromming)rechts ervaar ik meer pijn zodat ik dan wel veel rusten moet. Maar ja deuken en kreuken horen n 1x bij mijn leven.

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!