Eckhart Tolle – Enjoyment vs Stress – Awareness of Being

De toekomst bestaat niet. Leef in en geniet van het heden. Geniet van de weg naar je bestemming. Bewustwording van je gevoelens. Interessante denkwijze om stress te voorkomen.


“I keep Eckhart’s book at my bedside. I think it’s essential spiritual teaching. It’s one of the most valuable books I’ve ever read.”

Oprah, from oprah.com

Wie is Eckhart Tolle?

Eckhart Tolle is één van de meest bekende spirituele leraren die reeds een aantal internationale bestsellers op zijn naam staan heeft. Wat hem zo aantrekkelijk maakt is zijn simpele en rustige manier van uitleggen. Als je zijn online films bekijkt, is het net of je in de zaal zit of hij tegen jou spreekt. Wat me ook aanspreekt is zijn sobere manier van lezingen houden. Geen commerciële toeters en bellen. Geen ‘heb je mij gezien’-houding. Ook kan ik best genieten van zijn humor.


De lezing die mijn gedachtengang voorgoed veranderde.

In dit artikel wens ik het te hebben over één van zijn lezingen die ik een paar maanden terug bekeken heb. Tot op vandaag speelt deze lezing nog steeds in mijn hoofd. Dit is dan ook de reden waarom ik deze even met jullie wens te delen.


Onderstaande denkwijzen van Eckhart Tolle zijn mij bijgebleven en zijn zaken waar ik nu ontzettend bij stilsta en dus uiteindelijk veel veranderd hebben voor mij.

De toekomst bestaat uitsluitend in je gedachten, voor de rest bestaat ze niet. Awareness of being.

Veel mensen stressen over de toekomst en vergeten dat er ook een ‘heden’ is. Het heden is waar we effectief leven. We leven niet in het verleden en we leven niet in de toekomst. Aan het verleden kan je niets meer veranderen en de toekomst heb je niet altijd in de hand. Ook kan je de toekomst als bestemming nooit bereiken, aangezien je op het moment dat je deze toekomt bereikt, deze toekomst het heden wordt.

Toch denkt men ontzettend veel na over de toekomst, onze doelen, onze onzekerheden, …. Daarbij is het belangrijk om het heden niet te vergeten. Misschien heb jij ook een aantal doelen in je leven? Maar wat als de weg naar dit doel “The Journey” je ongelukkig maakt? Wat als deze doelen je veel stress bezorgen? Door te veel na te denken over de toekomst kan je compleet het ‘heden-gevoel’ verliezen en hierdoor volledig uit balans raken.

Dit filmpje heeft nog een groot effect gehad om mij. Omdat ik meer met mezelf in het heden bezig ben, kan ik beter analyseren wat ik in het heden voel. Uiteindelijk kies ik hoe ik me voel. Ik ben me dan ook onmiddellijk bewust van een negatieve emotie en stel me onmiddellijk de vraag: “wil ik me zo wel voelen?”. Het antwoord is dan “neen”. Die bewustwording geeft mij op dat moment de mogelijkheid even bij dat negatief gevoel stil te staan. Ik heb dan de keuze: me verder slecht voelen of me focussen op positieve zaken. Ook stel ik me vragen zoals: “Ik voel me nu over iets slecht, zal ik me morgen daarover ook nog slecht voelen. Indien niet, waarom doe ik het dan nu wel?”, “Waarom intens piekeren over de toekomst wanneer de toekomst ongekend is? Ik kan me toch beter nu al goed voelen.” … Uiteindelijk kan ik besluiten dat deze bewustwording van mij een rustiger en beter persoon gemaakt heeft. Bedankt Eckhart Tolle.


Eckhart Tolle & Dalai Lama.


Boeken

A new earth – Awakening to your life’s purpose.

The power of now – A guide to spiritual enlightenment.

Guardians of being.

Milton’s secret.

Oneness with all life.

Practicing the power of now.

Stillness speaks – A book designed for meditative reading.

Eckhart Tolle – downloads.


Eckhart Tolle Quotes

"As long as you make an identity for yourself out of pain, you cannot be free of it."
"The primary cause of unhappiness is never the situation, but your thoughts about it."
"Acknowledging the good that you already have in your life is the foundation for all abundance."
“To love is to recognize yourself in another.”
“I have lived with several Zen masters -- all of them cats.”

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Eckhart Tolle – Enjoyment vs Stress – Awareness of Being

 1. Nathalie

  juni 26, 2021 at 2:42pm

  Ik heb inmiddels 2 boeken gelezen van Eckhart Tolle het geeft inderdaad veel inzichten en bewustwording om te leven in het nu. Het is een zeer intrigerend en wijs man.

 2. Claire

  juni 25, 2021 at 4:34pm

  Wat mooi die bewustzijn en wat een prachtige ode aan Eckhart Tolle! Sinds de geboorte van Lana leef ik enorm in het nu. Mijn man nodigt mij daarentegen uit om ook naar de toekomst te blijven kijken. Die balans is prachtig ❤

 3. Nicole Orriëns

  juni 25, 2021 at 10:51am

  Ik ben dol op Eckhart Tolle. Die man straalt zo’n rust uit, en doet geen moeite om populair of leuk over te komen. Hij durft gewoon zichzelf te zijn.

 4. Lindaschrijfthetop

  juni 24, 2021 at 4:55pm

  Dat is een goeie de toekomst bestaat uit gedachte en zo is het ook!

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!