Zo fier als een pauw.

Zo fier als een pauw.” is een gezegde dat wel iedereen kent alsook de betekenis ervan. Toen ik eind vorige maand een dagje in Pairi Daiza was, koos een pauw net het perfecte moment uit om even volop te pronken met zijn schoonheid.

EvenDelen.be Zo fier als een pauw

Snel haalde ik mijn smartphone boven om dit spektakel vast te leggen. De pauw gaf zich volledig en draaide een paar keer leuk in het rond.

Het was net of dit dier wist dat ik zijn schoonheid aan het vastleggen was. Met een dagelijkse stroom van bezoekers zou me dit niet verwonderen.

Toch voelde ik me vereerd, vooral omdat er best weinig mensen in de directe omgeving waren.

EvenDelen.be Zo fier als een pauw
EvenDelen.be Zo fier als een pauw
Ook interessant: Merel, kauw, ekster, kraai of raaf?

Wat meer info over de pauw.

Eens terug thuis kon ik het niet laten om wat meer informatie op te zoeken over de pauw. Dus sloeg ik één van de boekjes van deKleine Winkler Prins – Dieren Encyclopedie‘ open op zoek naar iets meer info over de pauw. Deze boekjes geven in het kort informatie over tal van dieren. Dit is wat ik ervan opstak:

De pauw is een verwant van de fazanten. De mannetjes hebben een lange sleep, die gevormd wordt door de wel 150 staartdekveren en die kan worden opgezet, zodat er een opvallende waaier ontstaat.
Eeuwenlang hebben pauwen een rol in mythologie en folklore gespeeld.
Ze werden bewonderd om hun schoonheid en gejaagd om hun vlees; tegenwoordig vormen ze een populaire en bevallige aanvulling voor parken en tuinen.
Er zijn twee soorten: de gewone pauw (Pavo cristatus), afkomstig uit Ceylon en India, en de groene pauw (Pavo muticus), die een meer oostelijke verspreiding heeft en voorkomt in Burma, Thailand, Indo-China, Maleisië en op Java.
De Congopauw behoort tot het geslacht Afropova en is de enige fazant die zijn oorsprong buiten Azië heeft. Hij komt voor in de regenwouden van het oostelijke centrale Congobekken in Afrika.

Altijd fijn om iets bij te leren over dieren, vind je niet?

Een geslaagd filmpje.

Nadat ik snel een paar foto’s had genomen, schakelde ik over op het maken van een filmpje. Daar zie je dat hij mooi in het rond draait zodat je zijn prachtige pluimen volledig kon bewonderen.

Toen er andere mensen voorbij kwamen en het dus wat drukker werd sloot hij terug zijn staart en vervolgde hij zijn wandeling door het park.

Wat was ik in mijn nopjes! Ik was zo blij dat ik dit mocht aanschouwen en dat ik er een korte film heb van kunnen maken. Het filmpje van de pronkende pauw kan je hieronder terugvinden.

Ook interessant: "Herken jij de vogels in je tuin?"
Kan jij ook genieten van de schoonheid van een pauw? Geef toe, wat een pluimen zeg!
Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Zo fier als een pauw.

 1. sandra

  juli 11, 2022 at 10:22pm

  Wow, het zijn inderdaad prachtige dieren! Vrige week ook nog een gezien op de kinderboerderij en mijn kleinzoontje was er echt van onder de indruk!

  • Auteur

   EvenDelen.be

   juli 13, 2022 at 12:55pm

   Oh dat kan ik zeker geloven. Wij hebben hier in de buurt ook een kinderboerderij naast de hondenweide. Helaas hebben ze er geen pauwen. Ik vind ze heel mooi!

 2. Nicole Orriëns

  juli 9, 2022 at 6:56am

  Hij is werkelijk schitterend inderdaad. Wat een gelukje dat je zo dichtbij stond toen hij dit deed. Dat is echt bijzonder. Pauwen zijn prachtige vogels.

Bedankt voor je interesse! Reageren? Dat kan je hieronder. Alvast nog een fijne dag!