Mensen die de trotse eigenaar zijn van een kat of meerdere katten zullen het wel al eens meegemaakt hebben. Je kat is nergens te bespeuren en hoe langer je zoekt hoe meer je in paniek geraakt.
Tijdens het kattenseizoen kunnen katten soms een paar dagen van huis zijn, maar ook buiten deze periode zetten katten graag eens een stapje in de wereld. Katten zijn van nature heel nieuwsgierig en avontuurlijk.
Is je kat vermist? In dit artikel lees je meer over de stappen die je kunt ondernemen om je vermiste kat terug te vinden.
Blijf rustig.
Als je plots merkt dat je kat er niet is, bekruipt het gevoel van paniek je nogal snel. Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt als je kat plots niet komt opdagen. Toch is het belangrijk om rustig te blijven. In de meeste gevallen ligt je geliefde huisdier ergens rustig een dutje te doen.
Door rustig te blijven, kun je ook gerichter en aandachtiger gaan zoeken. Controleer stap voor stap elke kamer terwijl je de naam van je kat roept. Met een zakje kattensnoepjes in de hand zal je kat ook sneller gaan reageren. Katten kunnen soms nogal koppig zijn, maar aan snoepjes kunnen de meeste toch niet weerstaan.
Ga gericht op zoek naar je kat zowel in je huis als in je tuin.
Katten houden van een rustige omgeving en zijn ontzettend vindingrijk als ze een slaapplaats opzoeken. Ga dus gericht op zoek. Vergeet niet om ook in kasten te kijken, vele katten kunnen kasten namelijk moeiteloos openen. Kijk ook onder je bed of achter/onder meubels, maar check ook even je wasmanden.
Doe hetzelfde in je tuin. Roep tijdens de zoektocht de naam van je kat en schud regelmatig even met het zakje met snoepjes. Luister aandachtig!
Spreek je buren aan.
Katten zijn van nature heel nieuwsgierig en zetten graag een stapje in de wereld. Ga daarom even langs bij je buren en laat ook hen weten dat je kat vermist is.
Geef een duidelijke omschrijving van je huisdier en laat je contactgegevens achter zodat ze je kunnen bereiken. Vraag hen om ook even een kijkje te nemen in hun tuinhuis, garage, …
Maak een (avond) wandeling.
Maak een wandeling in de nabije straten. Je wil namelijk weten of je kat werd aangereden of niet. Uiteraard zie je dit het best als het buiten nog klaar is.
Maar maak ook even een avond wandeling, het is dan een stuk rustiger op de baan. Neem hier ook je kattensnoepjes mee, roep regelmatig de naam van je kat en luister aandachtig.
Neem contact op met het lokale opvangcentrum voor dieren en dierenartsen.
Neem telefonisch contact op met lokale opvangcentra voor dieren en dierenartsen in je buurt. Misschien werd jouw kat daar binnen gebracht. Geef een omschrijving van je huisdier en je contactgegevens door.
Bij binnen gebrachte katten worden steeds de chipgegevens gelezen. Het is dus belangrijk dat deze gegevens steeds up-to-date zijn.
Maak en verspreid een flyer.
Maak een flyer met een duidelijke omschrijving van je kat en typische kenmerken. Vergeet je contactgegevens niet te vermelden en de regio. Voeg 1 à 2 duidelijke foto’s toe. Print deze flyer het liefst af in kleur.
Je kunt deze flyer bij mensen in de buurt in de brievenbus stoppen, maar ook kun je deze afgeven bij lokale winkels, tankstations en dierenartsen in de buurt.
Ook interessant: Welke kamerplanten zijn giftig voor mijn kat?
Gebruik social media.
Het is zeker een aanrader om social media zoals bijvoorbeeld Facebook te gebruiken als je kat vermist is. Haast elk dorp heeft wel een ‘Je bent van XXX’-pagina. In dergelijke groepen kun je een oproep plaatsen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld ook je flyer gebruiken. Zorg dat je bericht op publiek of openbaar staat zodat mensen je bericht kunnen delen. Je merkt al snel dat veel mensen je bericht gaan delen. Op deze manier bereik je al snel heel wat mensen.
Neem ook eens een kijkje op de pagina van Zwerfkatten in Nood of neem contact op.
Als je de zoektermen ‘kat vermist’ of ‘kat gevonden’ ingeeft, zal je tal van groepen vinden die zich hierop focussen.
Bekijk ook even de geschiedenis van deze groepen want ook in deze groepen plaatsen mensen soms berichten over gevonden katten.
Zorg dat je huis toegankelijk is voor je kat.
Vele eigenaars van katten die ook buiten gaan, hebben wel ergens een kattenluik geïnstalleerd. Zo’n kattenluik kun je op verschillende standen zetten. Vergeet niet het kattenluik open te zetten, zodat je kat binnen kan maar daarna niet meer buiten.
Heb je geen kattenluik, bekijk dan even welke ruimte je toegankelijk kan maken, zodat je kat terug naar binnen kan.
Wees geduldig.
Als je kat vermist is, wil je maar één ding en dat is je kat zo snel mogelijk terugvinden. Geduldig op de terugkomst van je viervoeter wachten is dan ook zenuwslopend. Maar vergeet niet dat katten overlevers zijn. Ze weten perfect hoe ze zich kunnen schuilen en zorgen best makkelijk voor eigen voedsel.
Je zou er ook best van verschieten welke afstanden een kat zoal kan afleggen tijdens hun wandelavontuur. Maar weet dat een kat in vele gevallen na een paar dagen terug aan je deur staat. Wees geduldig.
Raakte jouw kat ooit vermist?
Ontdek meer van www.EvenDelen.be
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Fijn om te lezen.
Voor mensen die een kat hebben is het wel goed om te weten.
Goed artikel! Eén keer onze poes kwijt geweest, 3 dagen opgesloten gezeten op een hooizolder
Goed idee om tips te geven als je kat vermist is, want katten zijn klein en stil (vergeleken met honden) dus het is niet makkelijk om ze terug te vinden.
Wat een fijne tips geef je voor als je kat vermist is. Zelf heb ik geen huisdieren dus er ook geen ervaring mee
Die paniek herken ik wel. Hebben 5 binnen katten en altijd schrikken als ik er 1 niet kan vinden, ondanks dat we super voorzichtig zijn. Het is belangrijk om je huisdier te laten chippen, goed te registreren en bij vermissing ook aan te melden op Amivedi.
De beste wensen.
Ik mis nog 1 tip. Laat je kat chippen en registreer die chip. Mocht de kat zijn gevangen kan de dierenarts de chip uitlezen en kan de eigenaar waarschuwen. Verder hele goede tips.
Groetjes Elisabeth
Mijn beste wensen voor 2024.
Ik verwijs er naar in mijn artikel. Het is namelijk belangrijk om ervoor te zorgen dat je contactgegevens steeds up to date zijn, denk maar aan verhuis of verandering van je telefoonnummer.
Het is namelijk verplicht in België om je kat te laten chippen en registeren.
Net zoals het laten steriliseren van je kat.
Heel fijne dag nog!
Wij hebben het al meegemaakt en het was verschrikkelijk. Maar een paar dagen later was onze kater terug thuis. Wat een opluchting. We hebben hem daarna een paar dagen binnen gehouden. Maar hij gaat zo graag naar buiten dus met een bang hart lieten we hem terug buiten. Gelukkig hebben we het daarna niet meer meegemaakt.
Echt niet leuk om dit mee te maken. Wij hebben al hetzelfde meegemaakt en net zoals bij jou stond een week later onze kat terug aan de deur.
Wij denken dat hij ergens opgesloten heeft gezeten. Maar uiteraard weet je het nooit.
Ik heb een hond en het lijkt me zo vreselijk als ze vermist zouden zijn!
Ik heb geen kat, maar ik moet er niet aan denken dat mijn hond vermist is.
Lijkt me vreselijk als je ooit je kat kwijt bent! Heb zelf een hond maar moet ook daar nooit aan denken.